dc.contributor.advisor | Çelikkale, Sahil | |
dc.contributor.author | Yildirim, Önder | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:19:57Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:19:57Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2020-12-22 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/485956 | |
dc.description.abstract | Araştırma üç deneme grubundan oluşmuştur. Bunlar yaş yem, pelet yem, yaş yem + pelet yem'dir. Araştırmada kullanılan balıkların gruplara göre başlangıç ağırlık ortalamaları sıra ile 55.288 + 11.052 g (n=80), 56.063 + 14.513 g (n=8Q) ve 54.875 ±14.227 g (n=80) olup, her grup iki tekerrürlü olarak tanklara yerleştirilmişlerdir. Çalışma 06.12.1996 - 09.06.1997 tarihleri arasında 180 gün sürmüştür. Çalışma sonunda ortalama canlı ağırlıklar, gruplara göre, sırasıyla; 262.550+ 76.022. g (n=80), 341.400+61.659 g (n=80), 312.700+ 92.807 g (n=80) olarak saptanmıştır. Spesifik büyüme oranlan bakımından (yaş yemle besleme %0.886, kuru yemle besleme %1.004, yaş yem + kuru yemle besleme %0.967) gruplar arasındaki farklılık önemsiz, yem değerlendirme değerleri (yaş yemle besleme 6.092, kuru yemle besleme 1.583, yaş yem + kuru yemle besleme 3.321) ve günlük yem tüketimleri (yaş yemle besleme%4.912, kuru yemle besleme %1.466, yaş yem + kuru yemle besleme %2.927) bakımından ise önemli bulunmuştur (P <0.01). Grupların ekonomik yönden karşılaştırılmasında, yaş yem olarak kullanılan balıkhane artıklarına para ödenmediğinden, en iyi net kar yaş yemle beslenen grupta gerçekleşmiş, bunu yaş yem + pelet yemle beslenen grup ve kuru yemle beslenen grup izlemiştir. Net gelirin yüzdesi olarak, ortalama yem gideri en iyi l.Grupta %0 (balıkhane araklarına para ödenmediği için) çıkmış, bunu 3. Grup %22.95 ile ve 2. Grup %41.44 değeri ile takip etmiştir. Deneme süresince gruplarda ölümün görülmemesi, yaş yemin balıklatın sağlık durumlarını olumsuz yönde etkilemediğini göstermiştir. Sonuç olarak, incelenen bütün özellikler bakımından yapılan değerlendirmelerden, balıkhane artıklarının yaş yem olarak gökkuşağı alabalığına verilebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler : Gökkuşağı alabalığı {Oncorhynchus mykiss), balıkhane artıkları, yaş yem, besleme, büyüme, yem değerlendirme değeri, yem tüketimi, ekonomik değerlendirme. | |
dc.description.abstract | Possibilities of Feeding Rainbow Trout {Oncorhynchus mykiss) with Fish Monger by - Products. In this study three experimental groups each two with replicates were used, first group feed with wet, second one dry and third one mixture of wet feed and dry feed. At the begining of the experiment mean weights of the fish according to groups were respectively 55.288 ± 11.052 g (n=80)5 56.063+14.513 g (n=80) ve 54.875 ± 14.227 g (n=80). Study lasted 180 days (December 6, 1996 - June 9, 1997). At the end of the study mean live weights were 262. 550 ±76.022 (n=80), 341.400± 61.659 (n=80) and 312.700± 92.807 (n=80) respectively. In term of spesific growth rates (first group feed with wet%0.886,, second one dry %1.004 and third one mixture of wet feed. and dry feed%0.967), the differences among the groups were insignificant, but feed conversion ratio (first group feed with wet 6.092, second one dry 1.583 and third one mixture of wet feed and dry feed 3.321) and daily feed consumption (first group feed with wet%4.912, second one dry %1.466 and third one mixture of wet feed and dry feed %2.927) were significant (P <0,01)When the groups were compared from economical point of view the most pavourable one was the wet feed group which were followed by mixed feed and dry feed groups. As a ratio net profit mean feed cost was the lowest in the first group because of free simply of by products (% 0), which was followed by third (% 22.95) and second groups (% 41.44). During the study there was no mortality this indicates that wet feed or by products had not any health hazardous effects. In conclusion it seems to possible to recommend using fish processing by products as a wet feed for rainbow trout. Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), fishmonger by-products, wet feed, growth, food conversion ratio. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Balıkçılık Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Fisheries Technology | en_US |
dc.title | Balıkhane atıklarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)`nın beslenmesinde kullanım olanakları | |
dc.title.alternative | Possibilities of feeding rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with fish monger by - products | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-22 | |
dc.contributor.department | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Industrial wastes | |
dc.subject.ytm | Rainbow trout | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Trouts | |
dc.identifier.yokid | 78108 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 78108 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |