Mısırda zearalenane oluşumu üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Saldamlı, İlbilge | |
dc.contributor.author | Özkaya, Şennur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:19:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:19:31Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/485874 | |
dc.description.abstract | ÖZET Karadeniz Bölgesi 'nde yetiştirilen mısırlarda zeralenon varlığını ve oluşma potansiyelini incelemek amacıyla bu bölgeden 44 adet mısır örneği toplanmıştır. Örnekler SaıtH sun, Ordu ve Trabzon illerindeki ve bu illere bağlı ilçe ve köylerdeki tüccar, üretici ve fabrika depoları ile satış yerlerinden alınmıştır. Örneklerde zeralenon tayini yanında nem, su aktivitesi ve fungal gelişimle ilgili analizler de yapılmıştır. 44 adet örneğin 21' inin (%47) mısır için sınır nem değeri olan %15'den fazla nem içerdiği ve benzer şekilde örneklerin %63'ünün 0.70' in üzerinde su aktivitesine sahip olduğu görülmüştür. Fusarium gelişimi için uygun olan nem ve su aktivitesi değeri ise yalnız 1 örnekte saptanmıştır. Mısır tanelerinin funguslarla internal enfeksiyonu %42-100 arasında değişmektedir. Bu fungusların önemli bölümünü tar lada gelişebilen funguslar oluşturmaktadır. Toksijenik fun- guslar arasında ise, Fusariumlar dominant cins olarak bulunmuştur. Fusariumlar in mısır tanelerinde gelişme oranı %2 ile %78 arasında saptanmıştır, örneklerden izole edilen 42 adet Fusarium kültüründen yalnız 2 'sinin zeralenon yaptığı belirlenmiştir. Toksin yapan bu iki şuş Fusarium graminearum olarak tanımlanmıştır, örneklerin 37 tanesinde (%84) iz miktarlarla 794.4 ppb arasında değişen ve ortalama olarak 1994 ppb zeralenon saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study the occurence, of zearalanone in corn grown in Blacksea region was investegated. Totally 44 samples were collected from storehouses, local market and growers in Ordu, Trabzon and their vicinities. Zearalenone levels, moisture concent and water activity of the samples were determined. Analysis related to the fungal growth within the samples were also carried out. It was detected that the moisture content of the 21 of the 44 corn samples exceeded 15% which was the accepted mois- tere limit for this particular commodity. Similarly water activity values of the 63% of the samples were determined to be higher than 0.70 Only one sample was found to have the moisture content and water activity suitable for Fusarium growth. The internal fungal infection of corn kernels ranged bet ween 42 and 100%. Most of the isolated moulds were field fungi.Fusaria were found to be the predominant fungi among the toxigenic types. The growth rate of this particular fungus in corn kernels was 2-78% Among the 42 Fusarium iso lates only 2 were found to be zearalenone pproducers. These strains were identified as Fusarium graminearum. Zearale none was determined in 37 samples (84%) ranging from trace amounts to 794.4ppb with an avarage value of 199.4 ppb. xi | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Mısırda zearalenane oluşumu üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Zearalenone | |
dc.subject.ytm | Fungi | |
dc.subject.ytm | Fusarium | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.identifier.yokid | 24083 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 24083 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |