Show simple item record

dc.contributor.advisorBıyık, Cemal
dc.contributor.authorYomralioğlu, Firdevs
dc.date.accessioned2020-12-30T07:18:43Z
dc.date.available2020-12-30T07:18:43Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/485725
dc.description.abstractÖZET Geographical Information Systems (GIS), veya Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) günümüzde konuma dayalı hertürlü grafik ve tanımlayıcı bilgiyi entegre ederek kullanıcıya sunan bilgi-teknoloji tabanlı bir bilgi sistemidir. Birçok sahada uygulama alam bulan CBS, ülkemizde de yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Mevcut uygulamalar neticesinde yararları daha da iyi görülerek anlaşılacak olan CBS'nin, ülkemizde özellikle kamu kurumlarınca kullanılarak diğer sektörlere örnek olması gerekmektedir. Toplumun bilgilendirilmesinde önder kurum olarak üniversiteler sayılır ise, günümüzde bilginin en etkin kullanılan kurumlarının da üniversiteler olması beklenir. Bu nedenle, üniversitelerin planlanması, gelişmesi ve eğitim-öğretim yanında araştırma hizmetlerini en iyi şekilde yapılabilmesi, mevcut bilgilerin sağlıklı ve hızlı kullanılmasına bağlıdır. Mevcut bilgilerin değerlendirilip, güncellenmesi ve bunlardan yeni bilgilerin elde edilmesi de yine üniversitelerin gelişimi için kaçınılmazdır. Üniversitelerin çağdaş yönetim anlayışında hizmet verebilmeleri için, bilgi teknolojisine dayalı bir kampus bilgi sistemi oluşturmaları gerekmektedir. Bu çalışmada böyle bir sistemin temel altyapısının nasıl olması gerektiği üzerinde durularak, örnek bir kampus üzerinde, coğrafi bilgi sistemi ile bir bilgi sisteminin tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. KTÜBİS adı verilen bu pilot çalışma ile, temel harita altlıklarının bilgisayar ortamına aktarılarak uygun yapıdaki veri tabanlarının oluşturup, kampus sahasına ilişkin grafik ve grafık-olmayan sorgulamaları yapacak ortam hazırlanmıştır. Bu amaçla, verilerin toplanıp, sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan teknolojik araç olarak Arc/Info ve ArcView Coğrafi Bilgi Sistem yazılımları kullanılmış, uygun yazılım ve donanım üzerlerinden gerekli test çalışmaları da proje kapsamında gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: GIS, CBS, KTÜBİS, KTÜ, Arclnfo, ArcView, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Konumsal Bilgi Sistemleri, Üniversite Bilgi Sistemi, Kampus Bilgi Sistemi.
dc.description.abstractSUMMARY Destaging A Campus Information Systems Using Geographical Information Systems: An Example of Karadeniz Technical University (KTUBIS) Geographical Information Systems (GIS) can be describe as an informational tool collecting, storing, managing and displaying spatial based data. It can be used in many spatially analysis systems which deals with environmental, infrastructue, economics problem solutions. GIS are used in widely areas such as governmental and private sectors. Today, many GIS applications have been involved in to analyse university campus information. In this thesis, an example of this has been accomplished. Karadeniz Technical University Information Systems (KTUBIS) was designed and implemented, then results have been presented. Within the main campus which calls Kanuni existing maps and related data were collected. Firstly, basic maps were digitized by AutoCAD then in Arc/Info GIS software typical spatial anaysis were examined. Arc View software was also used for cartographic aspects. Key words: GIS, KTUBIS, Arclnfo, ArcView, Geographical Information Systems, Spatial Information Systems, University Information Systems, Campus Information Systems, Karadeniz Technical University. VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectJeodezi ve Fotogrametritr_TR
dc.subjectGeodesy and Photogrammetryen_US
dc.titleCoğrafi bilgi sistemi ile kampüs bilgi sistemi tasarımı: Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTBİS) örneği
dc.title.alternativeDesinging a campus information systems using geographical information systems: An example of Karadeniz Technical University (KTBIS)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGeographical information systems
dc.subject.ytmKaradeniz Technical University
dc.subject.ytmInformation systems
dc.subject.ytmUniversity information systems
dc.identifier.yokid83351
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83351
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess