Show simple item record

dc.contributor.advisorGülçin, İlhami
dc.contributor.authorTaslimi, Parham
dc.date.accessioned2020-12-03T13:02:05Z
dc.date.available2020-12-03T13:02:05Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-10-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48483
dc.description.abstractBu çalışmada fenolik bir madde olan Olivetol'un, asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE), α-glikozidaz, α-amilaz, glutatyon S-transferaz (GST) ve glutatyon redüktaz (GR) enzimleri ile insan eritrosit karbonik anhidraz I ve II izoenzimleri (hCA I ve II) üzerine in vitro inhibisyon etkileri araştırıldı. Öncelikle hCA I ve II izoenzimleri Sefarose-4B-L-Tirozin afinite kolon kromatografisi tekniği ile sırasıyla 273,11; 734,93 kat ve %26,75; %15,74 verimle saflaştırıldı. GST ve GR enzimleri ise sırasıyla Glutatyon agaroz ve 2',5'-ADP-Sefarose-4B-Afinite kromatografisi teknikleri ile 176,30; 185,0 kat ve %40,45; %16,31 verimle saflaştırıldı. Enzimlerin saflığını belirlemek için sodyumdodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) yapıldı ve her bir enzim için tek bant gözlendi. Sonrasında Olivetol'un hCA I ve hCA II, GST, GR, AChE, BChE, α-glikozidaz ve α-amilaz üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı. Olivetolün her bir enzim için %50 inhibisyona sebep olan konsantrasyonu (IC50) sırasıyla 90,87 nM; 118,66 nM; 9,90 μM; 77,02 μM; 5,13 nM; 6,01 nM; 45,47 nM; 204,24 nM olarak hesaplandı. İnhibisyon sabitleri (Ki) ise 88,05±11,15 nM; 178,27±35,94 nM; 6,02±1,15 μM; 97±22,77 μM; 3,40±0,34 nM; 2,73±0,18 nM; 41,85±9,38 nM olarak bulundu. Çalışmanın son kısmında Olivetol'un antioksidan ve radikal giderme kapasitesini değerlendirmek için, ferröz iyonları (Fe2+) indirgeme, kuprik iyonları (Cu2+) indirgeme, FRAP metoduna göre ferrik iyonları (Fe3+) indirgeme, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil serbest radikalini (DPPH·) giderme, 2,2´-azino-bis (3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) radikalini (ABTS∙+) giderme, N,N-dimetil-p-fenilendiamin radikalini (DMPD∙+) giderme ve süperoksit anyon radikali (O2∙-) giderme ile metal şelatlama aktivitesi çalışıldı. Anahtar Kelimeler: Olivetol, Antioksidan aktivite, Karbonik Anhidraz, Glutatyon S-transferaz, Glutatyon Redüktaz, Asetilkolinesteraz, Bütirilkolinesteraz, α-Glikozidaz, α-Amilaz
dc.description.abstractIn this study, in vitro inhibitory effect of olivetol against acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase, α-glycosidase, α-amilase, glutathione S-transferase (GST) and glutathione reductase (GR), erythrocyte carbonic anhydrase isoenzymes I and II isoenzymes (hCA I and hCA II) was studied. Firstly, hCA I and II isoenzyms were purified by Sepharose-4B-L-Tyrosine affinity chromatography with 273.11 and 734.93 purification folds and %26.75 and %15.74 yields, respectively. Also, GST and GR enzymes were purified by Glutathione agarose and 2',5'-ADP-Sepharose-4B affinity chromatography techniques with 176.30, 185 purification folds and a yield of %40.45; %16,31, respectivelly. For purities of the enzymes, sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) was done and a single band observed for each enzyme. Then, IC50 and Ki values of hCA I, hCA II, GST, GR, AChE and BChE, α-glycosidase and α-amilase enzymes were calculated as 90.87 nM; 118.66 nM; 9.90 μM; 77.02 μM; 5.13 nM; 6.01 nM; 45.47 nM; 204.24 nM, respectively. At the same manner, Ki values were determined as 88.05±11.15 nM; 178.27±35.94 nM; 6.02±1.15 μM; 97±22.77 μM; 3.40±0.34 nM; 2.73±0.18 nM; 41.85±9.38, respectively. In the last part of this study, for evaluation of antioxidant and radical scavenging capacity of olivetol, ferrous ions (Fe2+) reducing capacity, cupric ions (Cu2+) reduction capacity by Cuprac method, FRAP reducing capacity, DPPH free radical scavenging, ABTS radical scavenging, DMPD radical scavenging, superoxide anion radical (O2•⎻) scavenging and, metal chelating activities were performed. Keywords: Olivetol, Antioxidant activity, Carbonic Anhydrase, Glutathione S-transferase, Glutathione Reductase, Acetylcholineesterase, Butyrylcholinesterase, α-Glycosidase, α-Amilaseen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleOlivetolʼun antioksidan kapasitesinin belirlenmesi ve bazı metabolik enzimler üzerinde inhibisyon etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant capacities of olivetol and investigation of inhibition effects on some metabolic enzymes
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-10-26
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10168676
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid483664
dc.description.pages164
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess