Show simple item record

dc.contributor.advisorEkinci, Melek
dc.contributor.authorAkdemir, Kerem
dc.date.accessioned2020-12-03T12:59:55Z
dc.date.available2020-12-03T12:59:55Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48225
dc.description.abstractBu çalışma, dolmalık biberde (Capsicum annum L. cv. Kandil dolma) farklı bakteri formülasyonlarının bitki gelişimi, verim ve mineral madde içerikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2015-2016 yıllarında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma seralarında yürütülmüştür.Çalışmada; Paenibacillus polymyxa (TV-12E), Bacillus megaterium (TV-91C), Pantoea agglomerans (RK-92), Bacillus megaterium (TV-87A), Bacillus subtilis (TV-17C), Bacillus megaterium (M3), Bacillus pumilus (TV-73A)'den hazırlanan 3 farklı formülasyon (B1, B2 ve B3) ve Mega Flu (B4; Mikrobiyal gübre) solüsyonlarının fidelere dikimden önce bandırma şeklinde uygulaması yapılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı ve her tekerrürde 12 bitki olacak şekilde düzenlenmiştir.Dolmalık biberde uygulanan farklı bakteri formülasyonlarının bitki gelişim parametreleri (yan dal sayısı ve bitki boyu hariç) ve verim üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. İki yılın (2015 ve 2016) ortalamaları dikkate alındığında, bakteri uygulamaları ile klorofil miktarı, yaprak kuru madde miktarı, meyve boyu, meyve çapı, meyve eti kalınlığı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), ortalama meyve yaş ve kuru ağırlığı, meyve kuru madde miktarı, bitki başına meyve ağırlığı ve dekara verim, meyve Azot (N), Fosfor (P), Poyasyum (K) ve Kalsiyum (Ca) içeriğinde istatistiksel olarak da önemli artışlar elde edilmiştir. Dekara verim en fazla B1 (TV-12E+TV-91C+RK-92) formülasyonundan (6235.99 kg/da) elde edilmiştir. Yaprak N, P, K, Ca, Sodyum (Na), Mangan (Mn), Çinko (Zn), Bakır (Cu) ve Nitrat (NO3) içerikleri bakımından da uygulamaların etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Çalışmada kullanılan formülasyonların dolmalık biberde bitki gelişimi ve verimi artırıcı etkilerinden dolayı biyogübre olarak kullanılabileceği belirlenmiş olup, farkı bakteriler ile yapılacak olan formülasyonların da araştırılması ile daha etkili kombinasyonlar oluşturulabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effects of different bacterial formulations on plant growth, yield and mineral contents of bell pepper plant (Capsicum annum L. cv. Kandil dolma) in the greenhouse conditions of Agriculture Faculty, Atatürk University, during 2015 and 2016.In the study; three different formulation (B1, B2 and B3) of bacteria strains of Paenibacillus polymyxa (TV-12E), Bacillus megaterium (TV-91C), Pantoea agglomerans (RK-92), Bacillus megaterium (TV-87A), Bacillus subtilis (TV-17C), Bacillus megaterium (M3), Bacillus pumilus (TV-73A) and Mega Flu (B4; microbial fertilizer) were applied to seedling by drenching before planting. The experiment was conducted according to completely randomized design with three replications and each replicate had 12 plants.The effects of different bacteria formulations on plant growth parameters (except for the number of side branches and plant height) and yield of pepper were statistically significant. According to average of two years (2015-2016), the amount of chlorophyll content, leaf dry matter, fruit length, fruit diameter, fruit meat thickness, total soluble solid (TSS), mean fruit weight and dry weight, fruit dry matter content, fruit weight per plant and fruit yield, N, P, K, and Ca contents of fruit were increased and the increase found statistically significant. The highest yield (6235.99 kg/da) was obtained from B1 (TV-12E+TV-91C+RK-92) formulation. The effect of bacteria formulation on leaf content of N, P, K, Ca, Na, Mn, Zn, Cu and NO3 were statistically significant.Because of the observed enhancing effects on the plant growth and yield of pepper, it is concluded that the formulation used in the study can be used as biofertilizer, it is also thought that more effective combinations can be formed by investigating different bacteria.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBakteri formülasyonlarının dolmalık biberde bitki gelişimi, verim ve mineral madde içeriği üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of bacteria formulations on plant growth, yield and mineral content of bell pepper
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10184968
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid498399
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineSebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess