Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Ferid
dc.contributor.authorHafizoğlu, Merve
dc.date.accessioned2020-12-03T12:59:17Z
dc.date.available2020-12-03T12:59:17Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48136
dc.description.abstractBu araştırma, İstanbul'da hızla büyüyen halk ekmek tüketicilerinin profil özelliklerini, ekmek tüketim alışkanlıklarını, ekmek israfı ve nedenlerini, ekmek tercihlerini ve sebeplerini ortaya koymak için planlanmış ve yüz yüze gerçekleştirilmiş bir anket çalışmasıdır. Bu amaçla, 2017-2018 yılları arasında İstanbul Halk Ekmek (İHE) İşletmesinin üretmiş olduğu ekmeklerin satış noktalarından biri olan İHE büfelerinde yüz yüze görüşülerek anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu ankete 266'sı erkek, 559'u kadın olmak üzere toplamda 825 kişi cevap vermiştir. Elde edilen verilere göre İHE'yi tercih edenler daha çok İHE' ye güvendikleri için tercih ettiklerini belirtmektedirler. İkinci tercih sebebi olarak da İHE ürünlerinin ucuz olması gösterilmektedir. Aynı zamanda gelirleri iyi aileler de ekmeğini buradan satın almayı tercih etmektedirler. İHE'yi tercih edenler arasında tüm ekmek çeşitlerini bilen sadece 58 kişi olduğu tespit edilmiştir. Farklı ekmek çeşitlerine talebin çok fazla olmadığı görülmüştür. Ekmek israfında ise `evet` seçeneğini işaretleyenler maalesef % 38,5'lik bir orandadır ve israf edilen ekmek miktarında ise 'çeyrek ekmekten daha az' seçeneği (224 birey) işaretlenmiştir. İHE büfelerinden ekmek satın alanlar arasında bayatlamış ekmeği değerlendirmeyen % 2,5'lik bir kısım bulunmaktadır. Ekmek israfının en büyük sebebi olarak, ihtiyaçtan fazla ekmeğin alınması şeklinde % 51,6'lık bir cevap verilmiştir ve ülkemizin ekmek tüketiminde ileri olmasının sebebinin de ekmeğin doyuruculuğunun yüksek oluşundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ankete katılanların sorulara verdikleri cevaplar frekans ve yüzdelikler halinde sonuçlandırılmış ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için χ² tekniği kullanılmıştır. Ayrıca 175 İHE büfe işletmecisi ile yapılan ankette büfeci dinamikleri belirlenmiştir. Büfecilerin, İHE ve müşterileri ile ilişkilerini ortaya koyacak sorular sorulmuş ve verdikleri cevaplar analize tabi tutulmuştur. Tüm anket sonuçları değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
dc.description.abstractThis research is a face-to-face questionnaire which is designed to reveal profile features, bread consumption habits, bread waste and causes, bread preferences and causes of fast-gowing popular bread consumers in Istanbul. For this purpose, the survey was conducted with interviewing by face-to-face in the İHE (İstanbul Halk Ekmek) buffets, one of the sales points of breads produced by Istanbul Public Bread Operations between the years of 2017-2018. In total, 266 male and 559 female among of 825 portico pants have taken part in the survey. According to the obtained data, those who prefer IHE prefer it because of their trust on the İHE. As a secant reason of preference, it is shown that the products of İHE are economical. At the same time, the wealthy families prefer to buy breads from here. It is determined; only 58 people whom are among the interviewers know all types of breads were among those who preferred İHE. It was seen that there were not too many demands on different types of bread. In the case of bread waste, unfortunately the marking of the `yes` option is 38.5% and the amount of wasted bread is marked as `less than quarter bread` (224 individuals). Among the IHE buffets, there are 2.5% of those that buy bread, which do not evaluate the stale bread. The biggest reason of the waste of bread is that 51.6% of the participants stated that one buys more bread than his need, and it is thought that the reason of the advancement of our country in the consumption of bread is also because of the high content of bread. The responses of the participants to the questions were finalized in frequency and percentages and the χ² technique was used to determine the relationship between the variances. In addition, the dynamics of the buffet in the questionnaire conducted with 175 İHE buffet operators were determined. Questions were asked about the relationship between the buffets, the IHE and their clients and the answers were subject to analysis. All survey results are evaluated and suggestions are presented.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİstanbul Halk Ekmek büfe işletmeci dinamikleri ile müşteri profili ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
dc.title.alternativeIstanbul Halk Ekmek buffer operator dynamics and determination of customer profile and consumption habits
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10192153
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid506685
dc.description.pages118
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess