Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkaya, Ahmet Hazım
dc.contributor.authorKeskin, Şule
dc.date.accessioned2020-12-03T12:58:39Z
dc.date.available2020-12-03T12:58:39Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48031
dc.description.abstractÇalışmada, değişik tane sertliğine sahip iki farklı ekmeklik buğday çeşidine (Ceyhan-99 ve Eser) bir depo zararlısı böcek (Sitophilus granarius L.) bulaştırılarak 6 ay süre ile depolanmış (30 °C ±1 sıcaklık ve % 70±5 nispi rutubette) ve bu süre içerisinde böcek üremesinin buğdayların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunlardan elde edilen unların kimyasal, fizikokimyasal, reolojik ve ekmeklik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Depo zararlısı böceğin, depolama süresince yumuşak taneli Eser çeşidi üzerinde sert taneli Ceyhan-99 çeşidine göre daha fazla ürediği ve buna bağlı olarak da bu çeşit üzerindeki etkilerinin daha belirgin olduğu görülmüştür. Böcek üremesi sonucu buğday örneklerinin tane ağırlığı, hacim ağırlığı ve un verimi düşmüştür. Ayrıca artan böcek sayısına bağlı olarak buğdayların kül, mineral madde (Fe, Cu, Zn, Mn, Ca ve Mg) ve protein miktarları ile asitlik değerleri artmış, pH değerleri düşmüş, tiamin, riboflavin ve yağ miktarları da azalmıştır. Böcekle bulaşık buğday örneklerinin öğütülmesiyle elde edilen unlarda da gene böcek sayısındaki artışa bağlı olarak kül ve protein miktarları ile asitlik değerleri artmış; sedimentasyon ve pH değerleri, yağ miktarı, gluten miktarı ve gluten indeks değerlerinde düşme meydana gelmiştir. Unların farinograf ve ekstensograf özellikleri böcek üremesinden olumsuz yönde etkilenmiştir. Böcek sayısındaki artış ekmek özelliklerini de etkilemiş ve ekmek hacmi, spesifik hacim ve penetrometre değeri buna bağlı olarak düşmüştür. Ekmeğin duyusal özellikleri üzerindeki değişmeler son iki ayda, Dallmann değerindeki değişmeler ise Ceyhan-99 çeşidinde 5 ay, Eser çeşidinde de 4 ay depolandıktan sonra belirgin olarak görülmüştür.
dc.description.abstractIn the present study, two bread wheat varieties with different kernel hardness (Ceyhan 99 and Eser) were infested with a storage insect (Sitophilus granarius L.) and stored for 6 months at 30 °C ±1 and 70±5 % relative humidity. Effects of insect infestation on physical and chemical properties of the wheat samples as well as chemical, physicochemical, rheological and bread properties of the flours were investigated during storage periods.The population of storage insect was higher in Eser (soft wheat) than Ceyhan-99 (hard wheat) during the storage period. Consequently, the effect of insect infestation was observed to be more pronounced in Eser. Due to the infestation, kernel weight, test weight and flour yield of wheats decreased. In addition, ash, mineral (Fe, Cu, Zn, Mn, Ca ve Mg) and protein contents, acidity value increased whereas pH value, thiamin, riboflavin and fat contents decreased due to the increase in the insect population. In the flour samples, obtained from milling of the infected wheat samples, ash and protein contents and acidity values also increased; sedimentation and pH values, fat content, gluten content and gluten index value decreased. Farinograph and extensigraph properties of the flour were negatively affected from the insect infestation. Bread properties were influenced by increasing insect population and bread volume, specific volume and penetrometer values decreased as a result of the insect infestation. Great changes on organoleptic properties were observed in the last two months while Dallmann value changed clearly after 5 and 4 months of storage in Ceyhan-99 and Eser, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDeğişik süreler depolanmış buğdayların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ekmeklik kalitesine böcek üremesinin etkileri
dc.title.alternativeThe effects of insect infestation on physical, chemical properties and baking quality of wheats stored at different periods
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmPhysicochemical properties
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmSitophilus granarius
dc.subject.ytmRheologic properties
dc.identifier.yokid397254
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299611
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess