Browsing TEZLER by Subject "Acrylamides"
Now showing items 1-11 of 11
-
Amino asit zenginleştirmesinin bisküvi ve benzeri ürünlerde akrilamid oluşumuna etkisi
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Akrilamid, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ?insan için olası kanserojen? olarak sınıflandırılmıştır. İsveç Ulusal Gıda İdaresi tarafından gerçekleştirilen tarama çalışmasında genel olarak karbonhidratça ... -
Bisküvi benzeri ürünlerde pişirme sırasında termal proses kontaminantlarının oluşumunun incelenmesi
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, bisküvi benzeri ürünlere uygulanan ısıl işlemler sırasında oluşan termal proses kontaminantlarından akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) oluşumunu etkileyen faktörler ve termal proses kontaminantları ... -
Biyoaktif karbonillerin akrilamid oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada kurkumin, vanillin, silimarin ve kumarin gibi bazı biyoaktif karbonillerin asparajinle birlikte Maillard reaksiyonuna dahil olarak akrilamid oluşumu üzerine etkisi araştırılmış, 180°C'de ısıtılan ... -
Çapraz bağlı akrilamid kopolimerlerinin hazırlanması ve metal iyonlarının tutulmasında kullanımı
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)İV ÖZET Bu çalışmada; sulardaki ağır metal kirleticilerinin ortamdan uzaklaştırılması amacı ile Akrilamid(AAm)/Maleik asit(MA) hidrojelleri hazırlanmış, karakterizasyonu yapılmış ve uranil (ÜÖ2+2) iyonu adsorpsiyonunda ... -
Farklı pişirme uygulamaları ile fırıncılık ürünlerinde akrilamid oluşumunun sınırlandırılması
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma kapsamında fırıncılık ürünlerinde formülasyonun ve proses koşullarının değiştirilmesi ile akrilamid oluşumunun sınırlandırılması ayrıca üründe bu değişikliklerden doğan duyusal kayıpların bertaraf edilmesi için ... -
Investigation of the reactivities of monomeric and polymeric components in some foods in digestion conditions in vitro
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gıdalar sindirim kanalına girdikten sonra değişen pH ve enzimatik koşullar sonucunda hem kimyasal hem de yapısal değişikliklere uğrarlar. Bu koşullar dolayısıyla, gıda bileşenlerinin miktarları vücut için yararlı miktarıyla ... -
Malt üretiminde akrilamid oluşumunun sınırlandırılması
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Akrilamidin Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ?potansiyel kanserojen? olarak sınıflandırılmasının ardından gıdalarda akrilamid oluşum mekanizması, miktarı ve oluşumunun sınırlandırılması ile ilgili ... -
Mitigation of thermal process contaminants by alternative technologies
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Termal proses sonunda gıdalarda istenen renk, tat, koku ve tekstür oluşmaktadır. Ancak akrilamid, hidroksimetilfurfural (HMF), serbest ve bağlı kloropropanoller ve furan termal proses sonuncunda oluşmakta ve oluşumlarının ... -
Model ortamda ve patates kızartmasında gerçekleşen maıllard reaksiyonunun akrilamid, renk ve antioksidan kapasite açısından yapay sinir ağı kullanılarak modellenmesi
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, çeşitli model karışımlarında ve patates cipslerinde gerçekleşen Maillard reaksiyonu ayrı ayrı incelenmiştir. Deneysel çalışmaların birinci kısımında, model reaksiyon karışımlarında çeşitli parametrelerin ... -
Süne-kımıl (Eurygaster spp. ve/veya Aelia spp.) zararı görmüş unların kek, bisküvi ve ekmeklerde akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) oluşumuna etkisi
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Pentatomid böcekler veya buğday böcekleri olarak adlandırılan Eurygaster, Aelia ve Nysius gibi hububat zararlıları, tahıllara özellikle de buğdaygillere zarar vermektedirler. Hasat öncesi nimf ve ergin periyot boyunca ... -
Synthesis, characterization of acrylamide-acrylic acid hydrogels and adsorption of some textile dyes
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ill ÖZET Bu çalışmada, akrilamid(AAm)-akrilik asit(AAc) kopolimeri akrilamid bileşimi % 10, 20, 30 olmak üzere üç farklı bileşimde ^Co-gamma kaynağında farklı dozlarda ışınlanarak hazırlanmıştır. Kopolimerin % dönüşümleri ...