Fulvik ve humik asidin Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis gelişimine etkisinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Çakmakçı, M. Lütfü | |
dc.contributor.author | Kurhan, Şebnem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T12:52:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T12:52:37Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47262 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, kömür kökenli hümik ve fulvik asidin Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis mikroalglerinin gelişimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yapılan çalışmada, farklı konsantrasyonlarda hümik ve fulvik asit içeren BG-11 ve Zarrouk besi ortamlarında Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis mikroalglerinin gelişme sürecinde; pH, hücre konsantrasyonu, protein miktarı ve ortak pigmentler olan klorofil-a ile karotenoid miktarı belirlenmiştir. Ayrıca Spirulina platensis'in sahip olduğu fikosiyanin miktarı da takip edilmiştir.Zarrouk besi ortamında hümik ve fulvik asidin EDTA yerine kullanıldığı iki ayrı deneme kurulmuştur. Spirulina platensis hümik asit denemesinde en yüksek protein konsantrasyonuna 21.günde, EDTA içeren kontrol grubunda ulaşılmıştır. Diğer gelişme parametreleri olan klorofil-a, toplam karotenoid ve fikosiyanin miktarları protein miktarına paralel olarak aynı günde kontrol grubunda en yüksek değerlerine ulaşmışlardır. Fulvik asit içeren besi ortamında hümik asit denemesine benzer şekilde en yüksek gelişme değerleri 21. günde 250mg/L fulvik asit konsantrasyonunda elde edilmiştir. Her iki denemeden elde edilen sonuçlara göre fulvik asidin Spriulina platensis hücreleri tarafından hümik aside göre daha etkin bir şekilde kullanıldığı belirlenmiştir.BG-11 besi ortamında da benzer şekilde EDTA yerine hümik ve fulvik asitler farklı konsantrasyonlarda eklenerek iki ayrı deneme kurulmuştur. Chlorella vulgaris 30 mg/L fulvik asit içeren ortamda, kontrol grubuna eş miktarda protein ve pigment konsantrasyonuna ulaşmıştır. Chlorella vulgaris fulvik asit denemesinde hücre bileşenlerinin en yüksek değerlerine ulaştığı gün 14.gün olarak belirlenmiştir. Hümik asit denemesinde de Chlorella vulgaris hücre kompozisyonu en yüksek değerlerine 14. günde ulaşmıştır. Bu denemede 20 mg/L hümik asit konsantrasyonunda Chlorella vulgaris protein ve klorofil-a miktarı kontrol grubuna göre önemli artış sağlamıştır. Chlorella vulgaris gelişiminin en yüksek olduğu 14.günde hümik asidin fulvik aside göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to determine the effect of humic and fulvic acids derived from coal on the growth of microalgae Chlorella vulgaris and Spirulina platensis growth.In this study, the pH changes, cell concentrations by optical density, protein and common pigment content were determined at different concentrations of humic and fulvic acid containing BG-11 and Zarrouk media during the Chlorella vulgaris and Spirulina platensis growth. Besides, phycocyanin content of Spirulina platensis was studied.In two different experiments, humic and fulvic acid were used instead of EDTA in Zarrouk media. In the humic acid experiment of Spirulina platensis, the highest protein content was reached to 21st day of the incubation in the control group which contains EDTA. Likewise protein content, the other growth parameters chlorophyll-a, total carotenoids and phycocyanin content was reached the maximum level at the same day. The media with fulvic acid gave the highest yield of the cell content at 250mg/L fulvic acid concentration in the 21st day of the incubation. Results of both experiments showed that fulvic acid was used by Spirulina platensis more effective than humic acid.In two different experiments, humic and fulvic acid were used instead of EDTA in BG-11 media. Chlorella vulgaris, in the media which contains 30 mg/L fulvic acid, has reached equivalent protein and pigment concentration which the control group has. In the fulvic acid experiment Chlorella vulgaris cell composition was attained the highest level at 14th day of the incubation. Also, in the humic acid trial Chlorella vulgaris reached the top value in the aspect of cell composition at 14th day. In the media which contains 20 mg/L humic acid, protein and chlorophyll-a amount of Chlorella vulgaris has significant increase when it?s compared to the control group. Furthermore, the peak value of the progress of Chlorella vulgaris at the 14th day, it is observed that humic acid is more efficient than fulvic acid. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Fulvik ve humik asidin Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis gelişimine etkisinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of fulvic and humic acid on Chlorella vulgaris and Spirulina platensis growth | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Spirulina platensis | |
dc.subject.ytm | Fulvic acid | |
dc.subject.ytm | Chlorella vulgaris | |
dc.subject.ytm | Humic acid | |
dc.identifier.yokid | 436667 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 318201 | |
dc.description.pages | 88 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |