Show simple item record

dc.contributor.advisorKotan, Recep
dc.contributor.authorRodriguez Gutierrez, Jose Luis
dc.date.accessioned2020-12-03T12:52:37Z
dc.date.available2020-12-03T12:52:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47259
dc.description.abstractFındık bakteriyel yanıklık hastalığına neden Xanthomonas arboricola pv. corylina [(Miller et al.) Vauterin et al.] Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fındık yetiştiriciliğinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu patojene karşı; yapılan kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemlerinin yetersiz olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmada; daha önce yapılmış olan farklı araştırmalarda yabani ve kültür bitkilerinin toprak altı veya toprak üstü aksamlarından izole edilen çoğunluğu Bacillus (182 izolat) cinsine dahil toplam 314 bakteri izolatı potansiyel biyoajan olarak kullanılmıştır. Patojen olarak ise toplam 19 izolat kullanılmıştır. Potansiyel biyoajan bakterilerinin tanıları Microbial Identification Sistemi (MIS) kullanılarak doğrulanmıştır. Patojenin tanısı ise; morfolojik özellikleri, domates ve tütün bitkilerinde HR testi, patojenite testi, virülanslık testi ve biyokimyasal testler ile doğrulanmıştır. Petri denemelerinde potansiyel biyoajan bakterilerin patojene karşı antagonistik ve/veya hiperparazitik özellikleri test edilmiştir. Petri denemelerinde etkili olan toplam 47 adet bakteri izolatının fosfat çözünürlüğü, azot fiksasyonu ve levan oluşumu özellikleri belirlenmiştir. Sıvı besiyerinde yapılan patojen bakteri gelişimi üzerine biyoajan bakterilerin etkinliğinin belirlendiği denemelerde dört bakteri izolatı çok etkili olmuştur. Fındık yapraklarının üzerinde yapılan in-vivo denemelerde test edilen bu dört bakteri izolatlarından Bacillus sp. K-15b, Bacillus megaterium KBA-10, Bacillus cereus K-3a ve Bacillus cereus K-15d izolatlarının sırası ile %73.3, %73.3, %80 ve %80 oranında hastalık gelişimini engellediği belirlenmiştir.
dc.description.abstractXanthomonas arboricola pv. corylina [(Miller et al.) Vauterin et al.] causal agent of the bacterial blight of hazelnut recently has caused significant losses in the cultivation of hazelnuts in Turkey as well as in the world. The cultural measures and the chemical control methods against this pathogen are being insufficient. In this study, a total of 314 bacterial strains in which most of them Bacillus genera (182 strains) from under-ground or above-ground of wild and cultivated plants in the previous studies were used as potential biocontrol agents. A total of 19 isolates were used as the pathogen. The identity of all of the potential bioagent bacteria was confirmed according to Sherlock Microbial Identification System (Microbial ID, Newark, DE, USA) System. Morphological assessment, HR test in tomato and tobacco plants, pathogenicity test and biochemical tests were performed for the identification of the pathogen. Potential bio agent bacteria were tested against pathogen in petri plates for determination of antagonistic and/or hyperparasitic effects. Phosphate solubility, nitrogen fixation and levan formation ability of 47 bacterial isolates, which were effective in petri plate assays, were determined. A total of 4 bacterial isolates showed negative effect on the development of pathogenic bacteria in liquid media. In the experiment on hazelnut leaves, Bacillus sp. K-15b, Bacillus megaterium KBA-10, Bacillus cereus K-3a and Bacillus cereus K-15d isolates reduced the damages caused by the pathogen with the percentages of 73.3, %73.3, %80 and %80 respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleFındık bakteriyel yanıklık hastalığının [Xanthomonas arboricola pv. corylina (Miller et al.) Vauterin et al.] bakteriyel biyoajanlar kullanılarak mücadele imkânlarının araştırılması
dc.title.alternativeEvaluation of biological control possibilities of bacterial blight in hazelnut caused by Xanthomonas arboricola pv. corylina (Miller et al.) Vauterin et al.] by using bacterial biocontrol agents
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-25
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBacillus cereus
dc.identifier.yokid10265376
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid561692
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineFitopatoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess