Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Bilal
dc.contributor.authorÇelik, İsmail
dc.date.accessioned2020-12-03T12:52:13Z
dc.date.available2020-12-03T12:52:13Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47213
dc.description.abstractBu çalışmada kozmetik amaçlı kullanılan kayısı çekirdeği yağlarının yağ asidi bileşimlerinin analizi yapılmıştır. Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak kayısı çekirdeğindeki yağların yağ asitleri kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir.Bu analizde, bir aktardan temin edilen; Karden, Organix ve Biovitals ticari markalı üç farklı firmaya ait kayısı çekirdeği yağları kullanılmıştır. Yağlar KOH hidrolizi ile uçucu metil esterleri haline dönüştürülmüştür. Türevlendirme işleminin hemen ardından yağlar GC-MS ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu üç farklı markanın kayısı çekirdeği yağlarının yağ asidi profillerinin birbirine benzer olduğu, ancak aralarında belirli bir standardın bulunmadığı görülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, fatty acid compositions of apricot kernel oils for cosmetic purpose were analyzed. Qualitative and quantitative analysis of fatty acids in apricot kernel oils were made by using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). In this analysis, apricot kernel oils -which trademarked Karden, Organix and Biovitals- supplied from a herbalist were used. The oils were converted to the methyl ester with KOH hydrolysis. Just after the derivatization process, the oils were analyzed by GC-MS. In conclusion, it was determined that these apricot kernel oils which belong to three different trademarks have a similar fatty acid profile, however, there was no specific standard between them.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleKozmetikte kullanılan kayısı çekirdeği yağının yağ asidi bileşimlerinin gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemi ile analizi
dc.title.alternativeAnalysis of fatty acid compositions of appricot kernel oils for cosmetic purpose with gas chromatography-mass spectrometry method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-25
dc.contributor.departmentKriminalistik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10270793
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid561960
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess