Kozmetikte kullanılan kayısı çekirdeği yağının yağ asidi bileşimlerinin gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemi ile analizi
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Bilal | |
dc.contributor.author | Çelik, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T12:52:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T12:52:13Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-09-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47213 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada kozmetik amaçlı kullanılan kayısı çekirdeği yağlarının yağ asidi bileşimlerinin analizi yapılmıştır. Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak kayısı çekirdeğindeki yağların yağ asitleri kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir.Bu analizde, bir aktardan temin edilen; Karden, Organix ve Biovitals ticari markalı üç farklı firmaya ait kayısı çekirdeği yağları kullanılmıştır. Yağlar KOH hidrolizi ile uçucu metil esterleri haline dönüştürülmüştür. Türevlendirme işleminin hemen ardından yağlar GC-MS ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu üç farklı markanın kayısı çekirdeği yağlarının yağ asidi profillerinin birbirine benzer olduğu, ancak aralarında belirli bir standardın bulunmadığı görülmüştür. | |
dc.description.abstract | In this study, fatty acid compositions of apricot kernel oils for cosmetic purpose were analyzed. Qualitative and quantitative analysis of fatty acids in apricot kernel oils were made by using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). In this analysis, apricot kernel oils -which trademarked Karden, Organix and Biovitals- supplied from a herbalist were used. The oils were converted to the methyl ester with KOH hydrolysis. Just after the derivatization process, the oils were analyzed by GC-MS. In conclusion, it was determined that these apricot kernel oils which belong to three different trademarks have a similar fatty acid profile, however, there was no specific standard between them. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Kozmetikte kullanılan kayısı çekirdeği yağının yağ asidi bileşimlerinin gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemi ile analizi | |
dc.title.alternative | Analysis of fatty acid compositions of appricot kernel oils for cosmetic purpose with gas chromatography-mass spectrometry method | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-09-25 | |
dc.contributor.department | Kriminalistik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10270793 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 561960 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |