Show simple item record

dc.contributor.advisorKarakaya, Aziz
dc.contributor.authorÇelik, Yener
dc.date.accessioned2020-12-03T12:50:30Z
dc.date.available2020-12-03T12:50:30Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/46976
dc.description.abstractArpalarda Drechslera graminea?nın neden olduğu arpa çizgili yaprak lekesi hastalığına karsı Türkiye?de yetiştirilen 20 adet yerel arpa çeşidi ve 3 adet tescilli arpa çeşidinin fide dönemi reaksiyonları sera koşullarında tespit edilmiştir. Çalışmada Türkiye?nin farklı illerinden elde edilen 10 izolat (Konya (Altınekin), Konya (Bozkır), Ankara (Akyurt), Ankara (Haymana), Eskişehir (Sivrihisar), Bilecik, Afyon (Çay) , Kayseri, Sivas, Yozgat) kullanılmıştır. Hastalık, tohumlara sandviç metoduyla inokule edilmiştir. Çeşitlerin bu hastalıga karsı gösterdikleri reaksiyonlar arasında farklılık görüldüğü gibi, izolatların patojenisitesi arasında da farklılıklar belirlenmiştir. Kullanılan çeşitler arasında 3 nolu yerel arpa çeşidi 8 Drechslera graminea izolatına karsı dayanıklı bulunurken, 5 nolu yerel arpa çeşidi 8 Drechslera graminea izolatına hassas reaksiyon göstermiştir. İzolatlar arasında Konya (Bozkır) izolatı en virülent izolat olarak belirlenirken, Ankara (Haymana) izolatı en düşük virülenslige sahip izolat olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractSeedling reactions of 20 barley landraces and 3 barley cultivars to barley stripe disease were determined under greenhouse conditions. 10 different isolates obtained from different provinces of Turkey (Konya (Altınekin), Konya (Bozkır), Ankara (Akyurt), Ankara (Haymana), Eskişehir (Sivrihisar), Bilecik, Afyon (Çay) , Kayseri, Sivas, Yozgat).were used in this study. For inoculation sandwich method was used. Differences among the reactions of the cultivars to the isolates of the fungus were observed. There were also pathogenicity differences among the isolates.Barley landrace 3 was resistant to 8 isolates of the fungus and barley landrace 5 was susceptible to 8 isolates of Drechslera graminea. Konya (Bozkır) isolate was the most virulent isolate. The virulence of Ankara (Haymana) isolate was the lowest.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı yerel arpa çeşitlerinin drechslera graminea ya reaksiyonlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDeterminaton of the reactions of some barley landraces to drechslera graminea
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10001377
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid338140
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess