Show simple item record

dc.contributor.advisorÇiltaş, Abdulkadir
dc.contributor.authorYildirim, Esra
dc.date.accessioned2020-12-03T12:50:21Z
dc.date.available2020-12-03T12:50:21Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/46956
dc.description.abstractKültürü yapılan balıklarda hastalıklardan korunma esastır. Bu amaçla kemoterapotik maddelerin (antibiyotik ve dezenfektanlar gibi) kullanımı oldukça yaygındır. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan dezenfektanlardan biri olan Kloramin-T, hedef mikroorganizmalarda oksidatif hasara yol açarak ölümüne neden olurken, balıklarda da neden olabileceği oksidatif hasarın ve bu hasara yanıt olarak antioksidant enzimlerin seviyelerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Yapılan bu çalışmada gökkuşağı alabalığında hastalıkları kontrol altına almak için tedavi amacıyla kullanılan Kloramin-T maddesinin balıktaki bazı antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Kloramin-T ( 2mg/L)'ye sub-lethal dozda 60 dakika süreyle maruz bırakılan balıklardan kas ve karaciğer dokuları alınmıştır. Bu dokulardaki SOD, CAT, GST ve G6PD genlerin ekspresyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Genler üzerindeki oksidatif stres düzeyinin araştırılması için yapılan bu çalışmada SOD, CAT, GST ve G6PD genlerinin mRNA transkript seviyeleri qRT-PCR ile ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre, Kloramin-T uygulanan gökkuşağı alabalığı karaciğer ve kas dokularındaki SOD, CAT, GST ve G6PD genlerinin kontrol grubuna kıyasla fark önemli bulunmuştur. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında karaciğerde Kloramin-T'ye karşı en fazla stres gösteren gen yaklaşık 6,5 kat ile SOD geni olurken en az artış gösteren gen ise yaklaşık 4 kat ile GST geni olmuştur. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kas dokusunda Kloramin-T'ye karşı en fazla stres gösteren gen yaklaşık 6,2 kat ile GST geni olurken en az artış gösteren gen ise yaklaşık 0,4 kat ile G6PD geni olmuştur. Sonuç olarak araştırmamızda kullanılan Kloramin-T'nin balıklar üzerinde oksidatif strese yol açtığı ve biyokimyasal değişikliklere neden olduğu kanısına varılmıştır. Bununla birlikte, kültür balıkçılığındaki dezenfektan tedavisini izlemek için bu spesifik biyobelirteçlerin kullanımı hakkında daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
dc.description.abstractProtection from diseases in cultured fish is essential. The use of chemotherapeutic agents (such as antibiotics and disinfectants) for this purpose is quite common. The use of chemotherapeutic agents (such as antibiotics and disinfectants) for this purpose is quite common. While Chloramine-T, one of the disinfectants used in fish farming, causes oxidative damage and death in target microorganisms, it is important to determine the oxidative damage it can cause in fish and the levels of antioxidant enzymes in response to this damage. In this study, the effect of Chloramine-T, which is used to treat diseases in rainbow trout, on some antioxidant enzyme activities in fish was investigated. It received muscle and liver tissues from fish exposed to Chloramine-t ( 2mg/L) for 60 minutes. Effects on expression of SOD, CAT, GST and G6PD genes in these tissues have been investigated. mRNA transcript levels of SOD, CAT, GST and G6PD genes were measured with qRT-PCR in this study to investigate the level of oxidative stress on genes. According to the data obtained, the difference in sod, CAT, GST and G6PD gen expression in liver and muscle of rainbow trout administered Chloramine-T was significant compared to the control group. Compared to the control group, the most stressed gene against Chloramine-t in the liver was the SOD gene with about 6.5 times, while the least increased gene was the GST gene with about 4 times. When compared to the control group, the most stressed gene against Chloramine-t in muscle tissue was the GST gene with approximately 6.2 times, while the least increased gene was the G6PD gene with approximately 0.4 times. As a result, it was concluded that Chloramine-t used in our research causes oxidative stress on fish and causes biochemical changes. However, more detailed studies are needed on the use of these specific biomarkers to monitor disinfectant treatment in culture fisheries.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKloramin-T`nin gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) bazı antioksidan enzimlerin gen ekspresyonuna etkisi
dc.title.alternativeEffects of chloramin-T on gene expression of certainantioxidant enzymes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-08
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10303195
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid600327
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineHayvansal Biyoteknoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess