Hayvani ve nebati proteinlerin ve yağların erkek tavşanlarda plazma ve karaciğerde protein ve çeşitli lipid franksiyonlarına ve performansa etkileri
dc.contributor.advisor | Yazgan, Oktay | |
dc.contributor.author | Bayazit, Vahdettin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T17:44:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T17:44:41Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468908 | |
dc.description.abstract | ÖZ Bu araştırma hayvani ve nebati proteinler ile hayvani ve nebati yağların değişen seviyelerinin performans, plazma ve kara ciğerde toplan protein, lipid, kolesterol, serbest kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (YYL) kolesterol ile düşük yoğunluklu lipoprotein (DYL) kolesterol miktarlarına ve bazı organ ağırlıklarına etkilerini tesbit gayesiyle yapılmıştır..Deneme rasyonları % 17 hayvani ve % 17 nebati protein ihtiva eden temel rasyonlarm her birine % 1.5, 3.0 ve 4. 5 hayvani ve nebati yağ ilave edilerek hazırlanmıştır. Çalışmada 12 deneme ve 2 kontrol rasyonu mevcuttur. Denme 56 erkek tavşanla yürütülmüştür. Her bir deneme ünitesinde 4 tavşan bulunan 14 deneme ünitesi hazırlanmıştır. Tav şanlar 15 gün ön deneme diyetleriyle beslenmişlerdir. Fundan son ra 75 günlük bir süre deneme diyetleriyle beslenmişlerdir. Tav şanlarda canlı ağırlık 14 gün aralıklarla tek tek tartılarak ve yem tüketimleri ise replikasyonlarda tayin edilmiştir» Her 14 günlük aralığın sonunda plazma toplam proteini, toplam lipid, toplam kolesterol ve serbest kolesterolünün tayini için içinde sodyum sitrat (% 3.8) bulunan şırınga ile kalpten her tavşandan yaklaşık 5 mi kan alınmıştır, -Plazma örneklerinde YYL ve DYL fraksiyonları da tayin edilmiştir. Tavşanlar altıncı peryodun sonunda başları kesilerek öldürülmüş ve karaciğer, kalb, böbrek ve karkas ağırlıkları tayin edilmiştir. ` Plazma ve karaciğerin toplam protein, lipid, kolesterol ve çeşitli kolesterol fraksiyonlarının konsantrasyonları tam otomatik spektrofotaıetre ile tayin edilmiştir. Deneme gruplarındaki yem tüketimi hayvani protein ihtiva2 eden rasyonlarla beslenenlerde nebati protein ihtiva eden rasyonlarla beslenen deneme gruplarından daha yüksek olmuştur, Hebati protein ihtiva eden rasyonlarla beslenen grupların karaciğer ağırlıkları hayvani protein ihtiva* eden rasyonlarla beslenen gruplarınkinden `Â 10 daha yüksek olmuştur. Fayvani proteinle beslenen grupların plazma ve karaciğeri erindeki toplam protein nebati proteinle beslenen gruplarınkinden daha yüksek olmuştur. Plazma ve karaciğerdeki toplam kolesterol, serbest kolesterol, YYL ve DYL kolesterol konsantrasyonları hayvani yağ ihtiva eden rasyonlarla beslenen gruplarda daha yüksek bulunmuştur.Hayvani ve nebati yağların plazma YYL ve DYL kolesterol miktarlarına etkileri önemli olmuştur. İT ebat i protein ihtiva eden rasyonlarla beslenen bütün grupların karaciğeri erindeki YYL kolesterol miktarları hayvani proteinle beslenen gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Bununla beraber, karaciğer' DYL kolestarol değerleri ise hayvani protein ihtiva eden rasyonlarla beslenen gruplarda nebati protein ihtiva eden rasyonlarla beslenenlerinkinden daha yük sek olmuştur. Genel olarak, hayvani yağ ve onun değişen seviyeleri plazma ve karaciğerde kolestarol fraksiyonları üzerinde nebati yağ ve onun değişik seviyelerinden daha etkili bulunmuştur-. | |
dc.description.abstract | 3 ABSTRACT This experiment was conducted to study the effect of animal and vegetable proteins and varying levels of ani mal fat and vegetable oil on performance, total lipid, pro tein, cholesterol and* free cholesterol content of plasma and liver. The influence of same treatments on LDL, HDL choleste rol content of plasma and liver and some organs weights was also studied. The experimental rations was prepared by adding 1.5, 3.0 and % 4,5 of animal fat and vegetable oils to each of basal rations which had 17 % animal and vegetable proteins. There were 12 experimental and 2 control rations. Experiment was conducted with 56 male rabbits. The re were 14 experimental units, in each experimental units the re were 4 rabbits. The rabbits were kept 15 days on preexpe- rimental diets. The experimental diets were then fed for 75 days. The rabbits were weighed individually and feed consump tion was determined 14 days intervals. At the last day of each 14 day interval about 5 ml of blood was taken from each rabbit by heart puncture using sodyua 9itrat(%3.8) syringe for deter mination of plasma total protein, lipids cholesterol, and free cholesterol. Determination of HDL, LDL cholesterol was also made in plasma samples too. At the end of 6. peryod rabbits were killed by decapatization and liver, heart, kid ney and carcass weight were determined. Concentration of total protein, lipid, cholesterol and variety of cholesterol fractions of liver and plasma were determined by full-otomatic specrophotometer.In the experimental groups, which were fed ration. containing animal proteins, feed consumption was higher than experimental groups fed rations containing vegetable protein. Liver weight of groups fed rations containing vegetable pro teins was more than 10 % of those groups fed rations conta ining animal protein» Groups fed animal proteins had higher total protein in plasma and liver than those groups fed vege table proteins. Groups fed rations which contained animal fat had higher concentration of total cholesterol, free cholesterol, HDL and LDL cholesterol in plasma and liver. Animal fat and vegetable oils have had significant influence on plasma HDL and LDL cholesterol contents. All groups which fed with rations containing animal protein had higher HDL cholesterol values in liver than gro ups fed animal protein. However, liver LDL cholesterol valu es were higher in groups fed rations containing animal prote in than those fed rations containing vegetable protein; In general, animal fat and its varying levels were more effective on plasma, and liver cholesterol fractions than vegetable oil end- its varying levels.. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Hayvani ve nebati proteinlerin ve yağların erkek tavşanlarda plazma ve karaciğerde protein ve çeşitli lipid franksiyonlarına ve performansa etkileri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Rabbits | |
dc.subject.ytm | Oils | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.identifier.yokid | 10379 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 10379 | |
dc.description.pages | 175 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |