Show simple item record

dc.contributor.advisorAslantaş, Rafet
dc.contributor.authorAydin, Züleyha
dc.date.accessioned2020-12-03T12:49:48Z
dc.date.available2020-12-03T12:49:48Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/46887
dc.description.abstractFındık genel itibariyle dip ve kök sürgünü oluşturma eğiliminde olan bir sert kabuklu meyve türüdür. Ocakta bulunan dalların dipleri ve kökleri üzerindeki adventif gözler çeşitli iç ve dış etkilerle uyarılmakta, dip ve kök sürgünü oluşumunu hızlandırmaktadır. Bu araştırma fındıkta kullanılan geleneksel hasat tekniğinin ve besin maddelerinin dip ve kök sürgünü oluşumuna etkisinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yılları arasında Yağlıdere (Giresun) ilçesine bağlı 250-500 m rakımda olan Tepeköy mahallesinde Tombul fındık çeşidinden oluşan; toprak üstü yaşı 15 olan bir şahıs bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmada geleneksel hasat edilen ve edilmeyen ocakların yönlere bağlı olarak sürgün oluşumu incelenmiştir. Ayrıca uygulamalara ait ocakların kök boğazı kabuklarının bazı besin elementi içerikleri de tespit edilmiştir. Uygulamalara göre hasat edilmeyen (kontrol) ocaklarda yönlere bağlı kalınmaksızın sürgün oluşumunun var olduğu fakat istatistiki olarak farksız olduğu tespit edilmiştir. Geleneksel hasat yapılan ocaklarda yönlere ve besin maddesi içeriğine bağlı sürgün oluşumunun çok önemli seviyede olduğu tespit edilmiştir. Geleneksel metotla hasat edilen ocaklarda yönlere bağlı toplam sürgün sayısı 9.54 adet, kontrol ocaklarda 3.32 olarak belirlenmiştir. Besin maddesi yönünden geleneksel metotla hasat edilen ocakların sıkışma yönünde N (% 3.08), P (484,0 Ppm), K (4337,7 Ppm) değerlerinin kontroldeki N (% 1.95), P (424,8 Ppm) ve K (2994,3 Ppm) değerlerine göre yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractHazelnut is generally a kind of nut that tends to form a bottom and root shoots. Adventitious eyes on the bottoms and roots of the branches in the `Ocak` system are stimulated by various internal and external influences, accelerating the formation of bottom and root shoot. This research was carried out to determine the effect of traditional harvesting techniques and nutrients used on hazelnut bottom and root shoot formation between 2015-2016 in the Tepeköy district of Yağlıdere (Giresun) district. It was conducted in the garden of a person aged 15 above ground. In this study, shoot formation was investigated depending on the directions of traditionally harvested and non-harvested quarries. Besides, some nutrient contents of the root collar shells of the quarries were also determined. According to the applications, it has determined that the formation of the shoot in the `Ocak` systems which were not harvested (control) regardless of the directions but it was statistically not different. It was determined to level of shoot formation very important by to directions and nutrients contained in the traditionally harvested `Ocak` systems. It was determined totally of shoot number is 9,54 traditionally harvested in the `Ocak` systems while non-harvested `Ocak` systems are 3,32. In terms of nutrients contained N (% 3.08), P(484,0 Ppm), K (4337,7 Ppm) values is a very high rate traditionally harvested in the `Ocak` systems whereas N (% 1.95), P (424,8 Ppm), K (2994,3 Ppm) values of non-harvested in the `Ocak` systems.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFındıkta kullanılan geleneksel hasat tekniğinin ocaktaki sürgün oluşumu üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of traditional harvesting techniques used on hazelnut to the formation of the shoot in `ocak` system.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSuckers
dc.subject.ytmHazelnut
dc.subject.ytmHarvest systems
dc.identifier.yokid10297608
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595617
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineMeyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess