Show simple item record

dc.contributor.advisorÖder, Nasuh
dc.contributor.authorÖztürk, Celaleddin
dc.date.accessioned2020-12-29T17:43:45Z
dc.date.available2020-12-29T17:43:45Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468761
dc.description.abstractBu çalışmada, Agaricus campester(L. )Fr. ' in buğday saplı sentetik kompostta kültür şartları araştırılmıştır. Denemelerde kullanılan miseller, araziden toplanan olgun laşmış, sağlıklı A. campester' lerden alınan sporların çim- lendirilmesiyle elde edilmiştir. Kültür ortamı fermentas- yon ve kimyasal dezenfeksiyon metodu ile hazırlanmıştır. Plastik torba sistemi ile yapılan ekimlerde torbalara 10 kg kompost ve 50 gr misel hesabı ile ekim yapılmış ve A. campester' in gelişim safhaları ile ürün miktarı tesbit e- dilmiştir. Beş haftalık hasat süresi sonunda, 1 ton buğ day sapı kullanılarak hazırlanmış komposttan toplam ola rak 228.6 kg mantar elde edilmiştir. Yaygın bir şekilde üretimi yapılmakta olan Agaricus Msp_oruş(Lange) Sing, ve yeni yeni yaygınlaşmakta olan Agaricus bitorquis(Quel. ) Sacc.'un yanısıra, bu iki türe göre bazı avantajları olan A. campester' in de kültürünün yapılması faydalı olacaktır.ANAHTAR KELİMELER: Agaricus campester(L. )Fr., buğday saplı sentetik kompost, mantar kültürü, misel üretimi.
dc.description.abstractIn this study, the culture conditions of Agaricus campester(L. )Fr. on synthetic compost with wheat straw we re investigated. The mycelia used in the experiments were obtained, by germinating of spores obtained from the he- alty and ripen A. campester which collected from the fi eld. The culture-medium was prepared with fermentation and cemical disinfection methods. In the cultures made with the plastic- sac system, the culture was made with accounts of 10 kilos of compost and 50 gram of mycelium into plas tic-sacs, and the development stages and the product qu antity of A. campester were determined. After the yield period of 5 weeks, 223.6 kilos of mushroom were obtained from the prepared compost using one ton of wheat straw. Beside Agaricus bi sporus(Lange) Sing;, which has been produ ced widely and Agaricus bi torquis(Quel. )Sacc. which has spred newly, it will be useful to make the culture of A. campester which have some advantages to these two species.KEY WORDS: Agaricus campester(L. )Fr., synthetic compost with wheat straw, culture of mushroom, product of mycelium.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAgaricus campester (L.) Fr. in buğday saplı sentetik kompostta kültür şartlarının araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of culture conditions of Agaricus campester (L.) Fr. on synthetic compost with wheat straw
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMicelle production
dc.subject.ytmAgaricus campester
dc.subject.ytmFungus culture
dc.subject.ytmWheat straw
dc.identifier.yokid17325
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17325
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess