Farklı besi rasyonlarının Akkaraman kuzularında besi performansı ve bazı karkas karakterleri üzerine olan etkileri
dc.contributor.advisor | Yazgan, Oktay | |
dc.contributor.author | Parlat, Sinan Sefa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T17:43:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T17:43:42Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468753 | |
dc.description.abstract | ABSTRAKT Yüksek Lisans Tezi FARKLI BESİ RASYONLARININ AKKARAMAN KUZULARINDA BESİ PERFORMANSI VE BAZI KARKAS KARAKTERLERİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Sinan Sefa PARLAT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Oktay YAZGAN 1991, Sayfa: 60 Jüri: Prof. Dr. Erdoğan SELÇUK Doç. Dr. Oktay YAZGAN Doç. Dr. Ramazan YETİŞİR Bu deneme, besiye alınan kuzularda farklı Azot kay naklarının besi performansı ve karkas özellikleri üzerine etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Denemede üç ayrı kesif yem karması kullanılmıştır. Rasyonlar aşağıdaki gibi düzenlenmiştir. Kontrol grubu fabrika besi yemi+fasülye sa manı, 1. deneme grubu arpa+pamuk tohumu küsbesi+fasülye sama nı, 2. deneme grubu arpa+üre+fasülye samanı 1. ve 2. deneme grublarına hayvanların ihtiyaçları seviyesinde vitamin ve mineral karışımları ilave edilmiştir. Deneme süresince 14 baş akkaramân kuzusu ad-libitum olarak yenilenmişlerdir. 91 gün devam eden denemede, grubların ortalama günlük canlı ağırlık kazancı bakımından gösterdikleri farklılıklar is tatistik olarak önemli bulunmuştur. Kontrol grubu ikinci deneme grubundan (P<0.05) ve birinci deneme grubundan (P<0.01) önemli derecede. yüksektir. Grubların yem değerlen dirme katsayıları arasında önemli bir farklılık yoktur (P>0.05). Karkas özellikleri yönünden grublar arasında kemik ağırlıkları ve göz kası alanları hariç önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0.05). Kemik ağırlıkları bakı mından kontrol grubu ve ikinci deneme grubu, 1. deneme gru- üibundan önemli seviyede yüksektir (P<0.05). Kontrol grubu göz kası alanı 1. deneme grubundan önemli seviyede yüksek bulunmuştur (P<0.05). ANAHTAR KELİMELER: Kuzu besisi, üre, pamuk tohumu küsbesi (PTK), canlı ağırlık artışı, yem tüketi- timi, yemden faydalanma katsayısı, kar kas karakterleri, musCulus longissimus dorsi (MLD) kesit alanı. iv | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT FATTENING RATIONS ON FATTENING PERFORMANCE AND SOME CARCASS CHARACTERISTICS OF AKKARAMAN LAMBS Sinan Sefa PARLAT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Oktay YAZGAN 1991, Page: 60 Jury : Prof. Dr. Erdoğan SELÇUK Assoc. Prof. Dr. Oktay YAZGAN Assoc. Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR This research was conducted to investigate the effects of different nitrogen sources on live weight gain, feed efficiency and carcass characteristics in lamb fatte ning rations. Three prepared rations as follows, commercial ration+bean straw for the control group, barley+cotton seed meal+bean straw for the first experimental group, barley+ urea+bean straw for the second experimental group. First and second experimental groups were supplemented with vita mins and mineral premixes in appropriate amount. During the experimental period, 14 Akkaraman lambs were fed with the concentrated diets ad-libitum. Average daily live weight gains in the experimental period continued 91 days were found as 266 g, 217 g, 230 g for the animals in the control, first and second groups respectively. There were significant (P<0.05) differences among the average gains of groups. Average daily live weight gain of control group was found to be significantly higher than the second experimental group (P<0.05) and highly significant than first experimen tal group (P>0.0.5). There were no significant differences(P>0.05) among average in feed efficiency of the groups. There were no significant differences (P<0.05) in carcass characteristics among the groups except in bone weights and loin-eye areas. The bone weights of the lambs fed control and urea rations were significantly (P<0.05) higher than the lambs fed ration having cotton seed meal. Also, the loin-eye area of control group was significantl different (P<0.05) than first experimental group. KEY WORDS : Lamb fattening, urea, cotton seed meal, live weight gain, feed intake, feed efficency, carcass characteristics, loin-eye area. vi | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Farklı besi rasyonlarının Akkaraman kuzularında besi performansı ve bazı karkas karakterleri üzerine olan etkileri | |
dc.title.alternative | The Effects of different fattening performance and some carcass characteristics of Akkaraman lambs | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fattening performance | |
dc.subject.ytm | Animal husbandry | |
dc.subject.ytm | Lambs | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.subject.ytm | Feed consumption | |
dc.identifier.yokid | 17304 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 17304 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |