Show simple item record

dc.contributor.advisorYazgan, Oktay
dc.contributor.authorCoçkun, Gülhan
dc.date.accessioned2020-12-29T17:42:11Z
dc.date.available2020-12-29T17:42:11Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468508
dc.description.abstractABSTRAKT Yüksek Lisans Tezi FARKLI SEVİYELERDE ARPA VE YULAF İHTİVA EDEN BILDIRCIN (Coturnix Coturnix Japonica) RAS YONLARINA ENZİM İLAVESİNİN BILDIRCINLARDA PERFORMANS VE BAZI KARKAS KARAKTERLERİNE ETKİSİ Gülhan COŞKUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Oktay YAZGAN 1994, Sayfa: 68 Jüri: Prof Dr. Oktay YAZGAN Doç.Dr. Ramazan YETİŞİR Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Bu çalışma enzimsiz veya enzimle desteklenmiş farklı seviyelerde arpa ve yulaf ihtiva eden rasyonların, Japon bıldırcınlarının performans ve bazı karkas özelliklerine etkisini tesbit etmek amacıyla yapılmıştır. Denemede % 50 mısır ihtiva eden kontrol rasyonunda (İA) mısırın % 60, 45 ve 30'u yerine sırasıyla yulaf (2A, 3A, 4A) ve arpa (5A, 6A, 7A) ikame edilmiş ve bütün grupların rasyonlarına % 0. 1 seviyesinde Avizyme Sx katılmıştır. Enzim ihtiva eden rasyonlar B harfi ile gösterilmiştir. Muamelelerin bıldırcınların performans kriterlerine etkisi önemli bulunmuştur. Denemenin 36. gününde 7B grubunun canlı ağırlık ortalaması sırasıyla 1117A, 4A ve 3A'dan % 11; 4B, 6A, IB ve lA'dan % 12 daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). 3B grubunun 22-29. günler arasındaki canlı ağırlık artışı 4A, IB ve İA gruplarından, 5B ve 2B grubunun İA ve IB gruplarından, 3A grubununki ise İA grubundan yüksek (P<0.01) olmuştur. Denemenin son haftasında (29-36. günler arası) ise 2B grubunun canlı ağırlık artışı ortalaması 3B, 4B, 4A ve 6A gruplarından; 2A ve 7B grubu 4B, 4A ve 6A gruplarından daha yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Enzimin canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı ortalamalarında meydana getirdiği mutlak etki denemenin son iki haftasında daha fazla olmuştur. Mısırın yerine % 60 ve 45 yulaf ihtiva eden deneme gruplarında yemden yararlanma kabiliyeti artan yulaf miktarına ve enzim ilavesine bağlı olarak, hemen hemen bütün haftalarda kontrol grubundan ve arpa ihtiva eden deneme gruplarından önemli edrecede yüksek olmuştur. Muamelelerin karkas ağırlığı üzerine etkisi önemsiz bulunmuş ise de canlı ağırlığın % si olarak karın yağı ve taşlık ağırlığı üzerine etkisi istatistiki olarak önemli olmuştur. En yüksek karın yağı miktarı % 1.58 ile enzimli ve mısırın yerine % 45 arpa ihtiva eden 6B grubunda bulunmuş ve bu grup enzimsiz olan 6A ile karşılaştırıldığında karın yağı miktarı önemli derecede yüksek (P<0.01) olmuştur. Aynı zamanda 6B grubu ile 3B grubu, 4A ve 7B grubu ile 6A grubu arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Rasyonlara enzim ilavesi taşlık ağırlığını etkilememiş ise de dane yem çeşidi ve rasyondaki miktarı önemli derecede etkili olmuştur ve 2A grubunun taşlık ağırlığı 2B grubu hariç diğer bütün gruplardan, 2B grubunun taşlık ağırlığı 3A, 3B vs '7 A hariç diğer bütün gruplardan, 3A ve 3B grubunun ise 5A, 5B, İA, IB ve 6B gruplarından yüksek (P<0.01) bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Japon bıldırcını, arpa, yulaf, enzim, performans, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, karkas ağırlığı, karın yağı, taşlık ağırlığı. iv
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF ENZYME ADDITION ON PERFORMANCE AND SOME CARCASS CHARECTERISTICS OF JAPANESE QUAIL (Coturnix coturnix Japonica) FED WITH RATIONS CONTAINING DDJFERENT LEVELS OF BARLEY AND OATS Gülhan COŞKUN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Scinence Supervisor: Prof. Dr. Oktay YAZGAN 1994, Page: 68 Jury: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Doç.Dr. Ramazan YETİŞİR Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA An experiment with growing Japanese Quail was carried out to determine of the effect of diets containing different levels oat or barley with or without supplementary enzyme on the performance and some carcass charecteristics. In the experiment 60, 45, 30 % of corn in the control ration (IA) has corn 50 % were replaced with out (2A, 3A, 4A) or barley (5A, 6A, 7A) respectively. All the ration were added Avizym Sx (% 0.1) and all groups with enzyme were represent with B letter (total 14 rations). The treatments were effected the performance characteristics. Body weight with 7B at 36 day (d) was higher about 11 % than 7A, 4A, 3A, and 12 % 4B, 6B, IA, IB (P<0.05). Body weight gain with 3B; 5B and 2B; 3A, from 22 to 29 d were significantly high (P<0.01) than 4A, IB, IA; IA and IB; IA respectively(P<0.01). Gains with 2B; 2A and 7B from 29 to 36 d were also greater than groups with 3B, 4B, 4A, 6A and 4A, 4B, 6A respectively (P<0.05). Improved feed utilization with diets with and without enzymes replaced with 60 and 45 % oat of corn were significantly high than control group and groups fed with diets containing barley. The effect of the treatments on the carcass weight did not significantly. However abdominal fat pad as percent body weight was higher for 6B fed birds (P<0.01) compared to birds 6A, 3B, 4A and 7B. In addition weight of gizzard were significantly effect by both type of grain and its levels in the ration. Gizzard weight of the birds fed 2B; 2A (except for 3A, 3B and 7A) were higher (P<0.01) than all other groups and groups of 3A and 3B also were higher than 5A, 5B, 1A, IB and 6B. KEY WORDS: Japanese Quail, oat, barley, enzyme, performance body weight gain, feed efficiency, weight of carcass, abdominal fat, pad gizzard weight. VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı seviyelerde arpa ve yulaf ihtiva eden bıldırcın (coturnıx,coturnıx japonıca) rasyonlarına enzim ilavesinin bıldırcınlarda performans ve bazı karkas karakterlerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBarley
dc.subject.ytmQuail
dc.subject.ytmJapanese quail
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmOat
dc.identifier.yokid34360
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34360
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess