Show simple item record

dc.contributor.advisorAksoylar, Yaşar
dc.contributor.authorKalyoncu, Leyla
dc.date.accessioned2020-12-29T17:41:57Z
dc.date.available2020-12-29T17:41:57Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468469
dc.description.abstractBu çalışmada, tedrici azalan sıcaklığın Pimpla turionellae L. (Hymenoptera : Ichneumonldae) dişi pup ve erginlerinin total li pid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine etkileri araştırılmıştır. P. turioneüae 'nın ergin dişilerinin 45 günlük sıcaklık uygu lamasına direnç gösterdiği, canlılık oranının % 57 olduğu tesbit edilmiştir. Dişi puplar ise 32 günlük sıcaklık uygulamasına direnç göstermiştir. Azalan sıcaklığa ve süreye bağlı olarak dişi pup ve er ginlerde ağırlık kaybı artmıştır. Tedrici azalan sıcaklığın dişi pup ve erginlerin total lipid, total yağ asidi ve total lipide göre total yağ asi di yüzdelerine önemli bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır. Dişi pup ve erginlerde, azalan sıcaklığa ve süreye bağlı olarak yağ asidi bileşimlerinde önemli değişiklikler tesbit edilmiştir.ANAHTAR KELİMELER : Tedrici azalan sıcaklık, Hymenoptera, Ich- neumonidae, Pimpla turionellae, total li pid, total yağ asidi, yağ asidi bileşimi, iii
dc.description.abstractIn this study, effects of gradually decreased temperature on to tal lipid, total fatty acid and fatty acid composition of female pupae and adults of Pimpla twionellae L. (Hymenoptera : Ichneumonidae) were investigated. It was determined that the adult females showed a resistant to 45 days' temperature applications and the survival ratio was 57 %. The female pupae were resistant to 32 days' temperature appli cation. The weight losing of female pupae and adults related to dec reasing temperature and time Increased. It was pointed out that the gradual-decreasing temperature had no an effect on the per centage of total lipid, total fatty acid and percentages of total fatty acid to total lipid of female pupae and adults. In female pupae and adults, the important variations of fatty acid compositions related to decreasing temperature and period were determined.KEY WORDS : Gradually decreased temperature, Hymenoptera, Ich neumonidae, Pimpla twionellae, total lipid, total fatty acid, fatty acid composition. iven_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titlePimple turionellae L. (Hymenoptera: ichneumonidae) dişi pup ve erginlerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine tedrici azalan sıcaklığın etkileri
dc.title.alternativeEffects of gradually decreased temperature on the total lipid, total fatty acid and faty acid composition of femole pupae and adults of pimpla turionellae L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmVesps and ants
dc.subject.ytmLipids
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmIchneumonidae
dc.identifier.yokid34353
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34353
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess