Show simple item record

dc.contributor.advisorBahtiyarca, Yılmaz
dc.contributor.authorYilmaz, Süleyman
dc.date.accessioned2020-12-29T17:41:49Z
dc.date.available2020-12-29T17:41:49Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468447
dc.description.abstractABSTRAKT Yüksek Lisans Tezi FARKLI SEVİYELERDE FITAZ ENZİMİ KATILMIŞ NORMAL ve DÜŞÜK MİKTARLARDA KULLANILABİLİR FOSFOR İHTİVA EDEN RASYONLARIN BROYLERLERDE KEMİK KÜLÜ ve PERFORMANSA ETKİSİ Süleyman YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabil im Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1994, Sayfa; 81 Jüri: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Doç. Dr. Ramazan YETİŞİR Yrd.Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Normal ve düşük seviyelerde fitat olmayan formda (kullanılabilir - KP) fosfor ihtiva eden rasyonlara farklı seviyelerde fitaz enzimi ilavesinin broylerde parmak külü, serum fosfor seviyesi (SPS) ve performansa etkisini tesbit etmek amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Üç x 4 faktöryel deneme pjlanında 3 KP seviyesi (% 0.20, 0.35, 0.50) ve 4 i fitaz seviyesinin (0, 500, 1000, 1500 ünite) oluşturduğu 12 muamele, her birinde 10 civcivin bulunduğu 2 tekerrürlû olarak denenmiştir. Cinsiyet tayini yapılmamış toplam 240 adet broyler civciv ilk 3 hafta başlatma müteakip 3 haftada ise bitirme rasyonu ile yenilenmişlerdir. Bütün rasyonlar isokalorik ve isonitrojenikdir. Rasyonda KP seviyesi arttıkça canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA) - yem tüketimi (YT) önemli derecede (P<0.01) ve linear bir şekilde artarken SPS önemli (P<0.01) fakat doğrusal olma yan bir şekilde artmıştır. Bununla beraber sadece 6. haftadaki yem değerlendirme katsayısı -YDK (yem/ CAA) önemli derecede (P<0.05) farklı olmuştur. Broylerrasyonlarına artan seviyede fitaz ilavesi ile CA ve CAA önemli ve doğrusal olmayan bir şekilde artarken parmak külü etkilenmemiştir. En iyi sonuçlar 100Û ünite fitaz 'la beslenen hayvanlarda görülmüştür. Rasyona katılan enzim seviyesi arttırıldığında SPS de doğrusal bir şekilde artmış isede sadece 1500 ünite fitazla beslenen piliçlerin SPS (7.52 ml/dl) enzimsiz rasyonla beslenen gruptan (P<0.05) önemli derecede yüksek (P< 0.05) bulunmuştur. Beşyüz ve 1000 ünite fitazla yemlenen broylerlerin YDK' lan enzimsiz gruptan önemli derecede düşük (P<0.05) olmuştur. Bu çalışmada ölçülen parametreler üzerine interak- siymun etkisi farklı olmuştur. Yüzde 0.35 ve 0.5 KP ihtiva eden rasyonlara fitaz ilavesi hiç bir parametreyi önemli derecede etkilememiştir. Yüzde 0.20 KP ihtiva eden rasyona fitaz ilavesi CA-CAA ve parmak külünü doğrusal olmamakla beraber önemli derecede (P<0.01) arttırırken SPS'ni önemli ve doğrusal. bir şekilde arttırmıştır. Yüzde 0,20 KP ve enzimsiz rasyonla beslenen broylerler diğer gruplarla karşılaştırıldığında ölçülen para metreler bakımından en düşük değerleri vermiştir. iv
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF PHYTASE ADDITION AT DIFFERENT LEVELS TO RATIONS CONTAINING NORMAL and LOWER LEVELS of NON-PHYTATE PHOSPOR- US ON BONE ASH and PERFORMANCE CHARACTERISTICS of BROILER CHICKS. Süleyman YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Asist..Prof.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1994, Page:81 Jury: Asist. Prof.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Assoc. Prof.Dr. Ramazan YETİŞİR Prof. Dr. Oktay YAZGAN A study was conducted to determine the effect of adding phytase at different levels on toe ash, serum phos phorus level (SPL) and performance characteristic of broiler chicks fed diets containing normal and lower lev els of non, phytate phosphorus -NFP (available phosphorus- AP). Twelve treatments consisting of three levels of NFP (0.20, 0.35, 0.50 %) and four levels phytase (0, 500, 1000, 1500 ünite) in 3x4 factorial arrangement were used with two replicates of ten birds each. Total of 240 un vsexed broiler chicks were fed with starter diets for first three weeks and finisher diets during the next three weeks of the experiment. All diets were isocaloric and isonit- rogenous. Increasing dietary AP resulted in linear in creases (P<0.01) in body weight, weight gain, feed con sumption and a quadratic response (P''0.01) in SPL, but a significant response (P<0.05) in feed conversion at only six week. Adding increasing levels of phytase to diets significantly and in quadratic increased body weight, gain and did not effect percent toe ash. The best result ap peared Î0 chicks fed diet with 1000 ünite phytase. In crease in SPL when the level of added enzyme to ration was increased was linear but only chicks fed 1500 ünite phytase (7.52 rnl/dl) was significantly higher (P<0.05) than those fed diet without phytase. Feed conversion of chicks fed with 500 and 1000 ünite phytase were signifi cantly lower (P<0.05) than ofoaoS havflna f/o phujcii£.. The effect of interaction on the measured parame ters in this research was different. No one measured par ameters did not significantly effected by adding phytase to diets with 0.35 and 0.50 % AP. Phytase supplementation of diet containing 0.20^AP resulted in non- linear but sig nificant increase (P<0.01) in body wegiht, gain and toe ash and resulted in linear increase (P<0. 05)'flSPL. Chicks fed diet containing 0.20 % AP without phytase had the low- est/s.with regard to measured parameters compared to other groups. vien_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı seviyelerde fitaz enzimi katılmış normal ve düşük miktarlarda kullanılabilir foffor, ihtiva eden rasyoların broylerde kemik külü ve performansa etkisi
dc.title.alternativeEffect of phytase addition at different levels to rations containing normal and lower levels of non-phytate phosporus on bone ash and performance characteristics of broiler chicks
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmPhosphorus
dc.subject.ytmBone and bones
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.identifier.yokid38946
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid38946
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess