Show simple item record

dc.contributor.advisorKabukçu, Asım
dc.contributor.authorAksoyak, Şeref
dc.date.accessioned2020-12-29T17:41:38Z
dc.date.available2020-12-29T17:41:38Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468421
dc.description.abstractÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA İLİNDE KÜLTÜR + MELEZ SÜT SI?IRCILI?I İŞLETMELERİYLE YERLİ IRK SÜT SI?IRCILI?I İŞLETMELERİNİN EKONOMİK YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Şeref AKSOYAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Asım KABUKÇU 1995, Sayfa: 100 Jüri : Prof.Dr. Asım KABUKÇU : Doç. Dr. Nizamettin Çiftçi Y.Doç.Dr. Cennet O?UZ Bu araştırmanın amacı, Konya İlinde Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizini yaparak, mevcut durumu, süt üretim maliyetlerini, kârlılığı ve alınması gereken önlemleri belirlemektir. Araştırma verileri, 1994 sonu üretim dönemine aittir ve hayvan ırklarına göre incelenmiştir. Yerli ırk süt sığırcılığı yapan 30 işletmede tam sayım, kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı yapan 57 işletmeyse basit tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi ile saptanmıştır. Kültür ırkı ve melezi hayvana sahip işletmeler 1-5, 6 ve daha fazla süt sığırına sahip işletmeler şeklinde iki büyüklük grubuna ayrılmıştır. Toplam gayrisafi üretim değeri içinde süt sığırcılığı üretim değeri, yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinde 55.615.285 TL'dir. Bu değer toplam gayrisafi üretim değerinin %23.60'ıdır. Bu değerin ise %76.10'u süt üretimidir. Kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı işletmelerinde 138.333.825 TL olan süt sığırcılığı üretim değerinin toplam gayrisafi üretim değeri içindeki payı %23.60'dır. Süt sığırcılığı üretim değerinin %91.26'sı süt üretimidir. Üretim masrafları içinde yem masraflarının ortalama oranı yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinde %63.71, kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı işletmelerinde ise %67.43'tür. Daimi işçilik masraflarının oranı, sırasıyla %17.76ve % 16.01 olarak hesaplanmıştır. 1 kg sütün ortalama maliyeti, yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinde 10.822 TL ve kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı işletmelerinde 9.292 TL olarak belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Ekonomik analiz, Süt sığırcılığı işletmeleri, Süt üretim maliyeti, Saf hasıla, Gayrisafi üretim değeri, Masraf unsurları.
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis ECONOMICAL COMPARISON OF CULTURE + CROSSBREED AND NATIVE DAIRY CATTLE FARMS IN KONYA PROVINCE Şeref AKSOYAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economies Supirvisor: Prof.Dr. Asım KABUKÇU 1995, Page: 100 Jury : Prof.Dr. Asım KABUKÇU : Docı..br. Niiarv»e.++i// Q.irrq_i : ^rd.5oq-.bf. Cejsftef O&UZ. This research was aimed to determine the present situation, cost of milk production, the efficiency and some resolutions for dairy cattle farms in Konya province by using economical analysis method. The data used were from period of 1994 end, and analysed for farms with different cattle breeds. The 30 farms with native dairy catties were by using exact census and the 57 farms with culture and crossbreed dairy catties were selected by using stratified random sampling method. The culture and crossbreed dairy cattle farms were classified into two groups namely 1-5 and more heads. The value and percentage of dairy cattle production obtained from native dairy cattle farms in total gross production value were 55,615,285 TL and 23.60%, respectively. Milk production was about 76.10% of the dairy cattle production value. The value and percentage of dairy cattle production obtained from culture and crossbreed dairy cattle farms in total gross production value were 138,333,825 TL and 36.82%, respectively. Milm production was about 91.26% of the dairy cattle production value. Percentages of feed costs in production cost for native and culture crossbreed dairy cattle farms were 63.71% and 67.43%, respectively. Percentages of the permanent labour costs were 17.76% and 16.01%, also respectively. The costs of milk were calculated 10,822 TL/kg in native dairy cattle farms and 9,292 TL/kg in culture and crossbreed cattle farms. KEYWORDS: Economic analysis, Dairy cattle farms, Milk production cost. Net return, Gross production value, Cost items.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKonya İlinde kültür + melez süt sığırcılığı işletmeleri ile yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik yönden karşılaştırılması
dc.title.alternativeEconomical comparison of culture+crossbreed and native dairy cattle farms in Konya Province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmKonya
dc.subject.ytmCattle fattening
dc.subject.ytmAgricultural economy
dc.identifier.yokid45179
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45179
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess