Show simple item record

dc.contributor.advisorSade, Bayram
dc.contributor.authorSoylu, Süleyman
dc.date.accessioned2020-12-29T17:41:14Z
dc.date.available2020-12-29T17:41:14Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468349
dc.description.abstractoz Yüksek Lisans Tezi MELEZ ATDİŞİ MISIRDA {Zea mays L. indendata S.) FARKLI EKİM ZAMANLARI VE AZOT DOZLARININ VERİM, VERİM UNSURLARI, G.D.D. ve KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ Süleyman SOYLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bayram SADE 1995, Sayfa : 69 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Bayram SADE Prof Dr. İhsan ÖZKAYNAK Yrd. Doç. Dr. Ali TOPAL Bu araştırma, 1994 yılında Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi deneme tarlalarında ve sulu şartlarda, farklı ekim zamanlan ve azot dozlarının melez atdişi mısırın dane verimi, verim unsurları, G.D.D. ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. `Bölünmüş parsellerde tesadüf blokları` deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, ana parsellere ekim zamanlan (7 Nisan, 20 Nisan, 10 Mayıs ve 30 Mayıs) alt parsellere azot dozlan ((0, 5 kg N/da, 10 kg N/da, 15 kg N/da ve 20 kg/da N/da) uygulanmıştır. Araştırmada maksimum dane verimi 934 kg/da ile 20 Nisan tarihinde ekim yapılan ve 15 kg N/da azot uygulanan deneme parsellerinden elde edilmiştir. Bu araştırmada, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçanda dane sayısı ve ağırlığı ekim za manının 10 Mayıs tarihine kadar geciktirilmesi ve azot dozlannın arunlmasıyla artmış, 10 Mayıstan sonra yapılan ekimde ise bu değerler azalmıştır. Bitki boyu, ilk koçan yüksekliği ve danede ham protein oranı ekim zamanından etkilenmemiştir. Bu özelliklerde azot dozlanyla birlikte artış olmuştur. Hasatta dane nemi ekim zamanının gecikmesiyle artmıştır. Fide çıkışı, sapa kalkma zamanı, tepe ve koçan püskülü çıkarma zamanları için gerekli süre ekim zamanının gecikmesiyle azalmış, buna karşılık gelen G.D.D. (Growing Degree Days) değerleri ise artmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Melez atdişi mısır, ekim zamanı, azot, dane verimi, morfolojik özellikler, dane nemi, G.D.D. (Growing Degree Days).
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT SOWING DATES AND NITROGEN DOSES ON YIELD, YIELD COMPONENTS, G.D.D. AND QUALITY OF HYBRID DENT CORN (Zea mays L. indendata S.) Süleyman SOYLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor : Ass. Prof. Bayram SADE 1995, Page : 69 Jury : Ass. Prof. Bayram SADE Prof Dr. İhsan ÖZKAYNAK Ass. Prof. Ali TOPAL This research was conducted to determine the effects of different sowing dates and nitrogen doses on yield, yield components, G.D.D. and quality of hybrid dent corn in Konya International Bahri Dağdaş Winter Wheat Research Institute under irri gation conditions in 1994. In the research which was aranged to split plot experimental design with three replications, the sowing dates (7 April, 20 April, 10 May and 30 May) and nitrogen doses (0, 5 kg N/da, 10 kg N/da, 15 kg N/da and 20 kg N/da) were placed randomizely in to main plots and subplots respectively. The application of 20 April sowing date and 15 kg N/da nitrogen gave the maximum grain yield with 934 kg/da. In this research generally the delayed sowing dates to 10 May and the increased nitrogen doses increased ear lenght, ear diameter, grain number and weight per ear. The sowing later 10 May decreased these ated cha racters. Plant height, first ear height and grain protein rate weren't effected by sowing dates, but effected positively by increased nitrogen doses. Grain moisture in harvest in creased with latered sowing dates. The delayed sowing dates decreased the duration between sowing and seedling emergence and stem elongation and tasseling and silking time. On the other hand, G.D.D. units in these stages increased. KEY WORDS : Hybrid dent corn, sowing date, nitrogen, grain yield, morphologi cal characters, grain moisture, G.D.D. (Growing Degree Days). men_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMelez atdişi mısırda farklı ekim zamanları ve azot dozlarının verim, verim unsurları, G.D.D. ve kalite üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNitrogen
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmSowing date
dc.subject.ytmField crops
dc.identifier.yokid45199
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45199
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess