Transduser tasarımı ve sıvı gıdalarda ultrasonik hız ölçümleri
dc.contributor.advisor | Merdan, Mustafa | |
dc.contributor.author | Güzel, Hatice | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T17:40:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T17:40:48Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2020-11-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468281 | |
dc.description.abstract | ÖZET Doktora Tezi TRANSDUSER TASARIMI VE SIVI GIDALARDA ULTRASONİK HIZ ÖLÇÜMLERİ Hatice GÜZEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa MERDAN 1996, Sayfa: 61 Jüri: Prof. Dr. Mustafa MERDAN Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Ali KÖKÇE Bu çalışmada, ultrasonik dalgalar ve piezoelektrik olay hakkında temel bilgiler verildi. Daha sonra, sıvı gıdalarda, ultrasonik hız ölçümü için gereken özelliklere sahip iki farklı yapıda transduser yapılışı anlatıldı. Piezoelektrik eleman olarak PZT-5 ince seramik disk plakalar kullanıldı. Tasarımı gerçekleştirilen 4 MHz'lik transduserle 20°C ve 60°C'de ultrasonik hız, sütlerde, meyve sularında ve dört bitkisel sıvı yağda Puls-Yankı metodu ile ölçüldü. Hızları ile sıcaklıkları arasındaki bağıntı araştırıldı. Yapılan ölçümlerle kuramsal beklentilerin uyuştuğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: Ultrasonik, Piezoelektrik, Transduser, Hız, Puls-Yankı, Trigiliserid. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Doctorate Thesis Transducer and the measurements of ultrasonic velocity in liquid food HaticeGÜZEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mustafa MERDAN 1996, Page: 61 Juri: Prof. Dr. Mustafa MERDAN Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Ali KÖKÇE In this study some basic information was given about ultrasonic waves and piezoelectric effect. Then the design of a transducer having two different functions with necessary requirement for the measurement of ultrasonic velocity in liquid food was explained. PZT-5 thin ceramic disc plates were used as piezoelectric elements 4 MHz transducer was used to measure the ultrasonic velocity in various samples, including milk, juice and four vegetable oils at 20°C and 60°C by applying the Puls-Echo method. The relation between the velocity and temperatures was investigated. It was observed that the measurements are in agreement with the the theoretical expectations. Key Words: Ultrasonic, Piezoelectric, Transducer, Velocity, Pulse-Echo, Triglyceride. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizik ve Fizik Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Physics and Physics Engineering | en_US |
dc.title | Transduser tasarımı ve sıvı gıdalarda ultrasonik hız ölçümleri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-13 | |
dc.contributor.department | Fizik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Transducer | |
dc.subject.ytm | Ultrasonic velocity | |
dc.subject.ytm | Ultrasonic measurement techniques | |
dc.subject.ytm | Foods | |
dc.subject.ytm | Piezoelectric | |
dc.identifier.yokid | 57124 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 57124 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |