Show simple item record

dc.contributor.advisorMerdan, Mustafa
dc.contributor.authorGüzel, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-29T17:40:48Z
dc.date.available2020-12-29T17:40:48Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468281
dc.description.abstractÖZET Doktora Tezi TRANSDUSER TASARIMI VE SIVI GIDALARDA ULTRASONİK HIZ ÖLÇÜMLERİ Hatice GÜZEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa MERDAN 1996, Sayfa: 61 Jüri: Prof. Dr. Mustafa MERDAN Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Ali KÖKÇE Bu çalışmada, ultrasonik dalgalar ve piezoelektrik olay hakkında temel bilgiler verildi. Daha sonra, sıvı gıdalarda, ultrasonik hız ölçümü için gereken özelliklere sahip iki farklı yapıda transduser yapılışı anlatıldı. Piezoelektrik eleman olarak PZT-5 ince seramik disk plakalar kullanıldı. Tasarımı gerçekleştirilen 4 MHz'lik transduserle 20°C ve 60°C'de ultrasonik hız, sütlerde, meyve sularında ve dört bitkisel sıvı yağda Puls-Yankı metodu ile ölçüldü. Hızları ile sıcaklıkları arasındaki bağıntı araştırıldı. Yapılan ölçümlerle kuramsal beklentilerin uyuştuğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: Ultrasonik, Piezoelektrik, Transduser, Hız, Puls-Yankı, Trigiliserid.
dc.description.abstractABSTRACT Doctorate Thesis Transducer and the measurements of ultrasonic velocity in liquid food HaticeGÜZEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mustafa MERDAN 1996, Page: 61 Juri: Prof. Dr. Mustafa MERDAN Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Ali KÖKÇE In this study some basic information was given about ultrasonic waves and piezoelectric effect. Then the design of a transducer having two different functions with necessary requirement for the measurement of ultrasonic velocity in liquid food was explained. PZT-5 thin ceramic disc plates were used as piezoelectric elements 4 MHz transducer was used to measure the ultrasonic velocity in various samples, including milk, juice and four vegetable oils at 20°C and 60°C by applying the Puls-Echo method. The relation between the velocity and temperatures was investigated. It was observed that the measurements are in agreement with the the theoretical expectations. Key Words: Ultrasonic, Piezoelectric, Transducer, Velocity, Pulse-Echo, Triglyceride.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizik ve Fizik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectPhysics and Physics Engineeringen_US
dc.titleTransduser tasarımı ve sıvı gıdalarda ultrasonik hız ölçümleri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentFizik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTransducer
dc.subject.ytmUltrasonic velocity
dc.subject.ytmUltrasonic measurement techniques
dc.subject.ytmFoods
dc.subject.ytmPiezoelectric
dc.identifier.yokid57124
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57124
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess