Show simple item record

dc.contributor.advisorErkmen, Yücel
dc.contributor.authorPasin, Sabih Oğuzhan
dc.date.accessioned2020-12-03T12:49:15Z
dc.date.available2020-12-03T12:49:15Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/46820
dc.description.abstractBu çalışmada, buğday balya silajı yapımı için en uygun dönem olan süt olum döneminde hasat edilmiştir. Hasat edilen buğdayın bu dönemdeki nem düzeyi %68 civarındadır. Silaj balya ve ambalajlama makinasıyla beş farklı streç rengi (beyaz - siyah - mavi - yeşil ve kırmızı), üç farklı sarım sayısında (10 - 15 - 20 tur) ve 75 bar basınçta balyalar yapılmıştır. Yapılan balyalar içeride 90 günlük fermantasyon sürecine bırakılmıştır. Fermantasyon süreci sonunda buğday balyaları açılarak fiziksel değerlendirme ve kimyasal analizler uygulanarak silajların yem kalitesi belirlenmiştir. Fiziksel açıdan silajların renk, koku ve strüktürü Fleig puanlama yöntemiyle, örneklerin kuru madde, ADF, NDF, pH düzeyleri, kül ve ham protein oranları ise kimyasal analizlerle belirlenmiştir.Yapılan çalışma sonucunda, buğday balya silajlarının PEKİYİ kalite sınıfında yüksek nitelikli yem oldukları saptanmıştır. Buğday balya silajı yapımı için süt olum dönemi en uygun hasat dönemidir. Bu dönemde bitki kuru madde oranı %30-35 arasında değişmektedir. Katkı madde ilave edilmeden kaliteli yem niteliği yüksek, buğday balya silajı elde etmek mümkündür. Ambalajlanmış buğday balya silajı yapımı için 90 günlük fermantasyon süresi yeterlidir.
dc.description.abstractIn this study, wheat was harvested during the milk death period, which is the most suitable period for silage production. The moisture level of harvested wheat in this period is around 68%. With silage baler and packaging machine, in five different stretch colors (white - black - blue - green and red), three different winding numbers (10 - 15 - 20 turns) and 75 bar pressure bales. 90 days to the date of fermentation. Feed quality of silages by applying physical evaluation and chemical analysis when wheat bales are opened at the end of fermentation process. Physical treatment The color, odor and structure of silages are characterized by chemical analysis of the dry matter, ADF, NDF, pH levels, ash and ham proteins by the Fleig scoring method.Structured planning of wheat bale silages. The wheat harvest period is the most suitable harvest period for wheat bale silage production. The dry matter ratio of this herb plant varies between 30-35%. It is possible to obtain high quality feed quality, high, wheat bale silage without adding additives. A 90-day fermentation time is sufficient for the production of packed wheat bale silage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBuğday silajında balyalama ve ambalajlama olanaklarının incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of baling and packaging opportunities inwheat silage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentTarım Makineleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10298315
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595717
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess