Show simple item record

dc.contributor.advisorAkgül, Attila
dc.contributor.authorAğaçdelen, Mustfa
dc.date.accessioned2020-12-29T17:40:07Z
dc.date.available2020-12-29T17:40:07Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468164
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEKERLEMELERDEKİ BAZI YAPAY RENK KATKILARININ BELİRLENMESİ Mustafa A?AÇDELEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Attila AKGÜL 1996, Sayfa: 27 Jüri: Prof.Dr.Adem ELGÜN Prof.Dr.Attila AKGÜL Doç.Dr. Selman TÜRKER Konya'daki imalatçılardan alınan toplam 50 adet şekerleme örneğinde (47'si akide, 3'ü toffe), bazı yapay renk katkı maddelerinin kalitatif analizi ince tabaka kromatografisiyle ve kantitatif analizi UV spektrofotometreyle yapılmıştır. Kırmızı, pembe, san, turuncu, yeşil, kahverengi ve karışık renkli gruplarda eritrosin, indigotin, ponso 4R, sunset yellow ve tartrazin tayin edilmiştir. Örneklerde, 1993 'te yasaklanmış olan eritrosine rastlanmamıştır. Diğer renk maddeleri, tek veya toplam olarak 16.9-3292.6 ppm arasında (her boya maddesi kendi sınırım aşmamak üzere, izin verilen miktar indigotin olanlarda 200 ppm ve diğerlerinde 100 ppm' dir) bulunmuştur. 50 örnekten 29'unun, gıda katkı maddeleri yönetmeliğine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : şekerleme, akide, toffe, yapay boya maddesi, eritrosin, indigotin, ponso 4R, sunset yellow, tartrazin, kalitatif analiz, kantitatif analiz. IV
dc.description.abstractABSTRACT M.Sc Thesis DETERMINATION OF ARTIFICIAL COLORANT CONTENTS IN CANDIES Mustafa A?AÇDELEN Selçuk university Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Prof.Dr. Attila AKGÜL 1996, Page: 27 Jurn : Prof.Dr.Adem ELGÜN Prof.DnAttila AKGÜL Assoc.Prof.Dr. Selman TÜRKER Five synthetic colonants were idendified and quantified by TLC_UVS in totally 50 samples (47 hard candies +3 toffees) manufactured in Konya city. Erythrosine, indigotine, ponceau 4R, sunset yellow and tartrazine were evaluated in the samples classified as red, pink, yellow, orange, green, brown and mix-coloured. Nine of the samples contained erytrosine, banned in 1993. Other colorants as each or total ranged from 16.9 to 3292.6 ppm. (permitted limits are 200 ppm for indigotine-containing candies and 100 ppm for the others, not being more than own limit of each). Of the 50 samples, 29 ones resulted in non-appropriate for Turkish food additives regulation. Key Words : Hard candy, toffee, synthetic colorants, erythrosine, indigotine, ponceau 4R, sunset yellow, tartrazine, idendification, quantification.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleŞekerlemelerdeki bazı yapay renk katkılarının belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood additives
dc.subject.ytmColor matters
dc.subject.ytmCandy
dc.identifier.yokid57163
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57163
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess