Show simple item record

dc.contributor.advisorKarataş, İbrahim
dc.contributor.authorŞeker, Renan
dc.date.accessioned2020-12-29T17:39:59Z
dc.date.available2020-12-29T17:39:59Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468140
dc.description.abstractII ÖZET Doktora Tezi OKSİM ve KLORÜRLERİNİN BAKTERİLER ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Renan ŞEKER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İbrahim KARA TAŞ 1996, Sayfa: 91 Jüri:Prof.Dr.CelaI TÜZÜN Prof.Dr. Osman ERGANİŞ Doç.Dr.İbrahim KARA TAŞ Bu çalışmada aldehit ve ketonlardan çıkılarak oksimler elde edildi. Bunların değişik şartlarda NOCİ ya da klor gazı kullanılarak hidroksamik asit klorürleri sentezlendi. Ayrıca bazı oksim eterleri sentezlendi. Elde edilen bütün maddelerin antibakteriyel etkileri incelendi. Basit oksimlerden o - ve p-klor benzaldoksim, 2,4-diklor benzaldoksim, p- tolulaldoksim, oc-naftilaldoksim ve tereftalaldoksim; dioksimlerden fenil glioksim, p- klorofenil glioksim ve (3-naftil glioksim literatüre göre sentezlendi. Bifenil glioksim ise benzer şekilde elde edildi. Bu oksimler klorlanarak oksim klorürleri elde edildi. Ayrıca ;;-klorbenzaldoksimo etanol, 2,4-diklorobenzaldoksimo etanol, Tereflal aldoksimo dietanol ve fenilglioksimo dietanol sentezlendi. Sentezlenen maddelerin antibakteriyel etkilerine Gram + ve Gram - bakteriler üzerinde bakıldı. Çalışmada Sarcina lutea, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomanas aeruginosa ve Staphylococcus aureus bakterileri kullanıldı. Bazı oksim klorürlerinde, oksimlerine göre daha yüksek inhibisyon alanı tesbit edildi. Maddelerin bir çoğunda yüksek etki görülürken bazılarında ise hiç etki görülmedi. Yine O- eterlerin inhibisyon alanlarının birçok oksime göre çok düşük olduğu görüldü. Ayrıca araştırmada kullanılan maddelerin, Gram (+) bakterilere Gram (-)'den daha fazla etki oluşturdukları belirlendi. ANAHTAR KELİMELER: Oksim, glioksim, O-oksim eter, Antibakteriyal etki.
dc.description.abstractIII ABSTRACT Doctora Thesis `The Determination of Effects of Oxime and Chlorides on Bacteria` Renan ŞEKER Selçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Doç. Dr. Ibrahim KARATAŞ 1996, page: 91 Jury: Prof.Dr.Celal TÜZÜN Prof.Dr. Osman ERGANİŞ Doç.Dr.İbrahim KARATAŞ In this study, a number of both aldhyde- and ketone- based oximes were synthesized. Hydroxamic acid chloride derivates of oximes were obtained by using either NOC1 or chlor gases under the different conditions. In addition, some ether derivates of oximes were also synthesized. Antibacterial effectiveness all of the synthesized material were evaluated microbiologically. Simple oximes such as 0- and p-chloro benzaldoxime, p-tolulaldoxime, ot- naphthylaldoxime and dioximes such as phenylglyoxime, p- chloro phenyl glyoxime and p-naphthyl glyoxime were synthesized according to the methods given in the literatüre. Biphenyl glyoxime was also obtained similarly. Chlorure derivates of the synthesized oximes were obtained via chlorization of the derivates. Furthermore p- chlorbenzaldoximodiethanol and phenylglyoximodiethanol were synthsized. Antibacterial effectiveness of the substances synthesized were also evaluated on Sarcina lutea, Eschericha coli. Salmonella typhimuriwn, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus bacteria of either Gram (-) or Gram (+) species. Some oxime chlorides showed larger inhibition zones when compared with their oximes. Most of the substances obtained in this study had high level antibacterial effectiveness. Neverthless, a few substances had no reflect on the bacteria tested. Besides, 0- ethers formed smaller inhibition zones than most of the oximes. Furthermore, substances which are used in this research are effected more Gram (+) than Gram (-). KEY WORDS: Oxime, glyoxime, 0- oxime ether, Antibacterial effect.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleOksim ve klorürlerin bakteriler üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOximes
dc.subject.ytmAntimicrobial activity
dc.identifier.yokid57118
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57118
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess