Sabit ve değişen seviyelerde proteinle yemlemenin besi kuzularında performans ve karkas karakterlerine etkisi
dc.contributor.advisor | Bahtiyarca, Yılmaz | |
dc.contributor.author | Aktaş, Ahmet Hamdi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T17:39:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T17:39:11Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/468002 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi SABİT VE DEĞİŞEN SEVİYELERDE PROTEİNLE YEMLEMENİN BESİ KUZULARINDA PERFORMANS VE KARKAS KARAKTERLERİNE ETKİSİ Ahmet Hamdi AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1997, 29 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Mesut TÜRKOĞLU Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Besi kuzularında sabit ve değişen (azalan) seviyelerde proteinle yemlemenin performans ve karkas özelliklerine etkisini tesbit etmek için 2.0-2.5 aylık yaşta sütten kesilmiş Konya Merinosu erkek kuzuları ile 14'er günlük 4 peryot halinde bir araştırma yapılmıştır. Canlı ağırlık esasına göre 24 tane kuzu 6 muamele grubuna bölünmüştür. Araştırma tesadüf parselleri deneme planında 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her bir tekerrürde bir kuzu bulunmaktadır. Muamele grupları; 1. grup (kontrol) besi süresince %15 proteinli rasyonla, 2. grup besinin ilk ve son 28 günlük döneminde sırasıyla %15 ve 11 proteinli rasyonla, 3. grup aynı dönemlerde sırasıyla %18 ve %11 proteinli rasyonla, 4. grup aynı dönemlerde sırasıyla %18 ve %15 proteinli rasyonla, 5. grup besinin ilk 28 günlük döneminde %18, 28-42. günler arasında %15 ve 42-56. günler arasında %11 proteinli rasyonla, 6. grup besi süresince %11 proteinli rasyonla beslenmişlerdir. Kuzular ferdi olarak barındırılmış, tartılmış ve yenilenmişlerdir.Diğer gruplarla karşılaştırıldığında VI. grubun yem değerlendirme sayısı (yem/canlı ağ. artışı) hariç diğer performans özellikleri, kesim ağırlığı ve birçok karkas özelliği daha düşük bulunmuştur. 0-56 günlük dönemde performans özellikleri bakımından, VI. grup hariç diğer gruplar arasında önemli bir farklılık bulunamamıştır. Bu dönemde günlük ortalama canlı ağırlık artışı (GOCAA) ve günlük ortalama yem tüketimleri (GOYT) sırasıyla, 261, 226, 221, 239, 256 ve 173g ve 1.00, 0.92, 0.85, 1.04, 1.00 ve 0.71 kg olup VI. grubun GOCAA I. ve V. gruplardan, GOYT ise I, IV ve V. gruplardan önemli derecede düşük (p<0.05) bulunmuştur. Fakat karkas özellikleri bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. L, IV. ve V. grupların karkas özellikleri genellikle diğer gruplardan daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Konya Merinosu, kuzu besisi, protein, besi performansı, karkas özellikleri | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF FEEDING WITH FIXED AND VARYING PROTEIN LEVELS ON THE PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF FATTENING LAMBS Ahmet Hamdi AKTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1997, 29 Page Jury : Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Mesut TÜRKO?LU Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR An experiment was carried out for four 14 days periods with male Konya Merino lambs which were weaned at 2-2,5 months of age to ascertain the effect of feeding with fixed and down scaling of protein levels on the performance and carcass characteristics of fattening lambs. Twenty - four lambs were allotted to six treatment groups on the basis of weight. The study was conducted in completely randomized design. The four replicated treatments involving one lamb per treatment were as follows: Ist group (control) was fed diet containing 15% protein during the experiment. IInd group was fed diet with 15 and 11% protein during the first 28 and the last 28 days of age respectively. IIIrd group was fed diet with 1 8 and 1 1 % protein and IVth group was fed diet with 18 and 15% protein during the same periods respectively. Vth group was fed diet with 18,15 and 11% protein, during the first 28 days, from 28 to 42 days and from 42 to 56 days of age respectively. VIth group wasPerformance characteristics, except feed conversion (feed/gain), slaughter weight and many of carcass criterias of the VI group were lower than other groups. There were not statistically significant differences among the groups in respect to performance characteristics during 0-56 days of age, except VIth group. Daily average weight gain (DAWG) and daily average feed consumption (D AFC) of groups during the same period were 261, 226, 221, 239, 256, 173 g and 1.00, 0.92, 0.85, 1.04, 1.00 and 0.71 kg respectively. DAWG VI. group than I. and V. groups, and DAFC of these group than L, IV. and V. groups were significantly lower (p<0.05). But there were significant differences among the groups in respect to carcass criterias. Carcas characteristics of I st, IVth and Vth groups were generally higher then other groups. Key words: Konya Merino, lamb fattening, protein, fattening performance, carcas characteristics. vi | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Sabit ve değişen seviyelerde proteinle yemlemenin besi kuzularında performans ve karkas karakterlerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Rations | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Fattening performance | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.subject.ytm | Merino lambs | |
dc.identifier.yokid | 67409 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 67409 | |
dc.description.pages | 29 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |