Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Ayhan
dc.contributor.authorOyanik, Hayati
dc.date.accessioned2020-12-29T17:38:49Z
dc.date.available2020-12-29T17:38:49Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/467938
dc.description.abstractÖZET Doktora Tezi STOKLAMA YOĞUNLUĞU VE RASYONDAKİ PROTEİN DÜZEYİNİN ALABALIKLARIN (Oncorhynchus mykiss) BESİ PERFORMANSI VE KARKAS KOMPOZİSYONUNA ETKİSİ Hayati OY ANIK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı 1998, 88 Sayfa Danışman: Doç. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Jüri : Prof.Dr.Sıtkı ARAŞ Doç.Dr.Ayhan ÖZTÜRK Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Bu araştırma, değişik stoklama yoğunluğu ve farklı rasyon protein düzeylerinin alabalıklarda besi performansı ve karkas kompozisyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla m3'e 35 (Sı), 40 (S2), 45 (S3) ve 50 (S4) adet balık yerleştirilerek, % 30 (Rı), 35 (R2) ve 40 (R3) protein ihtiva eden 3-4 mm' lik üç ayrı pelet yemle beslenmiştir. Balıkların canlı ağırlıkları he.- iki haftada bir grup şeklinde tespit edilmiştir. Her gruptan rastgele alınan 10'ar balıkta vücut ölçümleri ve balık etinin ham protein, ham yağ, ham kül ve kuru madde miktarları tayin edilmiştir. Stoklama yoğunluğu (SY) ve rasyon protein düzeyinin (RPD) besi somu canlı ağırlığına etkisi önemli (P < 0.0i) bulunmuş olup farklı stoklama gruplarının besi sonu ortalama canlı ağırlıkları 281.80, 274.63, 256.50 ve 252.60 g ; farklı rasyon grupları için ise 277.66, 253.71 ve 256.98 g olmuştur. Yem değerlendirme katsayısı (YDK), kondisyon faktörü (KF) ve yaşama gücü (YG) Sı, S2, S3 ve S4 'de sırasıyla, 2.00, 1.84, 1.71, 1.71; 1.26, 1.26, 1.33, 1.34 ve % 93.43, 93.25, 94.07, 92.00 bulunurken, bu değerler Ru R2 ve R3 için 1.79, 1.82, 1.84; 1.25, 1.33, 1.25 ve % 92.05, 94.88, 92.73 olarak tespit edilmiştir. YDK, KF, YG' ye SY ve RPD' nin etkisi önemli olmamıştır. Stoklama yoğunluğu (SY) ve rasyon protein düzeyimin (RPD) karkas randımanına etkisi olmamış fakat SY ve SY x RPD interaksiyonu karkas ağırlığını önemli olarak etkilemiştir (P <0.01). Balık etindeki kuru madde (KM), kuru maddede ham protein (HP), ham yağ (HY) ve ham kül (HK) Sı, S2, S3 ve S4 için sırasıyla % 26.70, 26.36, 26.53, 26.50; % 58.34, 57.99, 58.40, 58.96; % 1.59, 1.62, 1.64, 1.68; % 4.88, 4.74, 4.78, 4.75; aynı değerler Rb R2 ve R3 için ise sırasıyla % 26.34, 26.39, 26.84; % 54.44, 56.60, 64.24; % 1.54, 1.59, 1.76; % 4.62, 4.78, 4.97 olarak bulunmuştur. RPD' nin balık etindeki KM, HP,HK veHY' ye etkisi önemli olmuş ve yüzde 40 protein ihtiva eden rasyonla beslenen balıklarda bu parametreler diğer protein seviyelerinden önemli derecede yüksek olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre alabalıklarda en yüksek besi performansı % 30 proteinli rasyonlarla ve 35 ad/m stoklama yoğunluğunda gerçekleşmiştir. Anahtar Kelimeler: Alabalık (Oncorhynchus mykiss), besi perfonması, stoklama yoğunluğu, protein düzeyi, karkas kompozisyonu, karkas randımanı. IV
dc.description.abstractABSTRACT PhD Thesis THE EFFECT OF STOCKING DENSITY AND PROTEIN LEVEL IN THE RATION ON THE FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS COMPOSITION OF RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) Hayati OYANIK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK 1998,88 Page Jury : Prof.Dr.Sıtkı ARAS Assoc. Prof.Dr.Ayhan ÖZTÜRK Assoc. Prof.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA The aim of this research was to determine the effect of different stocking density (SD) and protein levels in the ration (PL) on the fattening performance of Rainbow trout. Four different stocking density were 35 (SD1), 40 (SD2), 45 (SD3) and 50 (SD4) fish per cubic meter and the protein levels of rations were 30 % (PL1), 35 % (PL2) and 40 % (PL3). Ail the rations were fed in pelleted form. The live body weights of fish were determined every two weeks as groups. The body mesurements and crude protein, ether extract, ash and dry matter of fish meat were determined in 10 fishes randomly selected from each group. The effect of SD and PL on the final body weights were significant (P < 0.01) and average live body weight of fish for stocking groups were 281.80, 274.63, 256.50 and 252.60 g and for protein groups were 277.66, 253.71 and 256.98 g respectively.. The food conversion rate (FCR), condition factor (CF) and survival rate (SR) were 2.00, 1.84, 1.71, 1.71; 1.26, 1.26, 1.33, 1.34 and 93.43, 93.25, 94.07, 92.00 % for SDı, SD2, SD3 and SD4 respectively and these parameters for Rı, R2,R3 were 1.79,1.82,1.84 ; 1.25,1.33,1.25 and %92.05,94.88, 92.73 respectively.The effects of SD and PL on FCR, CF and SR were not significant. SD and PL of ration did not significantly effect the carcas yield, but SD and SD X PL intaraction were significantly effected carcass weight (P<0.01)..Percent dry matter content of fish meat and percent of crude protein, ether extract and ash in dry matter for stocking groups, SDı,,SD2, SD3 and SDa were found 26.70, 26.36, 26.53, 26.50 %; 58.34, 57.99, 58.40, 58.96 %; v1.59, 1.62, 1.64, 1.68 %; 4.88, 4.74, 4.78, 4.75 %; and for protein groups, PL1, PL2,PL3 were 26.34, 26.39, 26.84 %; 54.44, 56.60, 64.24; %1.54, 1.59, 1.76 %; 4.62, 4.78, 4.97 % respectively. The effect of PL on percent dry matter (P<0.05) and crude protein, ether extract and ash as percent of dry matter (P<0.01) was found to be significant, and these parameters were higher in groups fed with diet containing 40 % crude protein than others groups. According to the results obtained from this research, the highest fattening performance was obtained with 35 fish per cubic meter stocking density and 30 % protein level in the ration. KeyWords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), fattening performance, stocking density, protein level, carcass composition, carcas yield. VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleStoklama yoğunluğu ve rasyondaki protein düzeyinin alabalıklarının (oncorhycnus mykiss) besi performansı ve karkas kompozisyonuna etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCarcass characteristics
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmTrouts
dc.identifier.yokid78780
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid78780
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess