Show simple item record

dc.contributor.advisorYetkin, Şinasi
dc.contributor.authorMengeş, Hakan Okyay
dc.date.accessioned2020-12-29T17:37:36Z
dc.date.available2020-12-29T17:37:36Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/467724
dc.description.abstractoz DOKTORA TEZİ KONYA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI MEYVELERİN KONTROLLÜ ŞARTLAR ALTTND A KURUTMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ Hakan Okyay MENGEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Şinasi YETKİN 1999, 187 sayfa Jüri : Prof. Dr. Şinasi YETKİN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Abdülkadir YAĞCIOĞLU Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Bu çalışmada, Konya Bölgesi'nde yetiştirilen vişne, erik, kayısı ve elmaların farklı hava sıcaklığı, hava hızı ve ön işlem şartlarında gösterecekleri kuruma karakteris tikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 60 °C, 70 °C ve 80 °C, hava hızı olarak 1.0 m/sn, 2.0 m/sn ve 3.0 m/sn alınmıştır. Vişne, kayısı ve elma örnek leri oldukları gibi hiçbir ön işlem uygulanmadan, erik örnekleri ise hiçbir ön işlem uy gulanmadan ve % 2'lik NaOH çözeltisine bandırıldıktan sonra kurtulmuşlardır. Elde edilen verilerden yararlanılarak istatistiki değerlendirmeler yapılmıştır. Denemeler sonucunda, hava sıcaklığının, hava hızının ve uygulanan ön işlemin, ürünlerin kuruma hızı üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Deneme materyali ürünlere ait kuruma sabiti (k) değerleri ise, bandırılmamış erik örneklerinde 0.207...0.900, bandı rılmış erik örneklerinde, 0.252....1.063, vişne örneklerinde 0.0970.834, kayısı ör neklerinde 0.273..1.264 ve elma örneklerinde 0.917....1.757 arasında bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Vişne, erik, kayısı, elma, bandırılmış erik, bandırılmamış erik, hava sıcaklığı, hava hızı, ön işlem, kuruma sabiti, kuruma hızı.
dc.description.abstractABSTRACT PhD Thesis THE DETERMINATION OF DRYING CHARACTERISTICS UNDER CONTROLLED CONDITIONS OF SOME FRUITS WHICH ARE GROWN IN KONYA REGION Hakan Okyay MENGEŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr. Şinasi YETKİN 1999, 187 page Jury : Prof. Dr. Şinasi YETKİN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Abdülkadir YA?CIO?LU Prof. Dr. Kazım CARMAN Assoc. Prof. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ In this study the drying characteristics of sour cherry, plum, apricot and apples which are grown in Konya region for different air temperature, air velocity and pretreatments were determined. In the trials, air temperatures as 60 °C, 70 °C, 80 °C and air velocities as 1.0 m/s, 2.0 m/s, 3.0 m/s were taken. Morello cherry, apricot and apple samples were dried without treatment and the plum, samples were dried without treatment after dipping in % 2 NaOH. Statistical evaluations were done from data which taken trials. In the trials result, the effects on samples drying velocity of air temperature, air velocity and applied pretreatment were determined. Drying coefficient (k) values for samples of nontreated plum, treated plum, morello cherry, apricot and apple were found 0.207...0.900; 0.252... 1.063; 0.097...0.834; 0.273...1.264 and 0.917...1.757 re spectively. KEY WORDS: Sour cherry, plum, apple, dipping plum, no dipping plum, air temperature, air velocity, pretreatment, drying coefficient, drying velocity. iien_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKonya bölgesinde yetiştirilen bazı meyvelerin kontrollü şartlar altında kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe Determination of drying characteristics under controlled conditions of some fruits which are grown in Konya region
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Makineleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPlum
dc.subject.ytmAir temperature
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmPretreatment
dc.subject.ytmMorello cherry
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmKonya
dc.subject.ytmDrying
dc.subject.ytmFruits
dc.subject.ytmAgricultural machinery
dc.subject.ytmApple
dc.identifier.yokid84568
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid84568
dc.description.pages187
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess