Show simple item record

dc.contributor.advisorGür, Kemal
dc.contributor.authorKaraarslan, Emel
dc.date.accessioned2020-12-29T17:36:48Z
dc.date.available2020-12-29T17:36:48Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/467576
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI HERBİSİTLERİN TOPRAĞIN MİKROBİYAL NİTRİFİKASYON VE SOLUNUMU ÜZERİNE ETKİSİ Emel KARAARSLAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof: Dr. Kemal GÜR 2000, Sayfa: 70 Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Fahri YİĞİT Yrd. Doç. Dr. Refik UYANÖZ Laboratuvar koşullan altında yürütülen bu çalışma, Konya ovasmdaki bazı yabancı otlara karşı yaygın biçimde kullanılan herbisitlerden Tefralin, 2,4-D ve Knock Out'un iki farklı tekstüre sahip olan biri Bahri Dağdaş K. H. Ü. ve Arş. Merkezi arazisi, diğeri ise S. Ü. Kampusu Ziraat Fakültesi deneme alanından alınan toprak örneklerine beş farklı dozda (0-200-600-1200-4800 ml/da) uygulanarak söz konusu toprakların mikrobiyal nitrifikasyon ve solunum (CO2 çıkışı) değerlerindeki değişmelerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Bahri Dağdaş siltli kiline ait nitrifikasyonun Knock Out'un 4800 ml/da dozunda, Kampus kumlu killi tınmdaki nitrifikasyonun ise 2,4-D ve Tifralin'in 200 ml/da dozunda daha fazla artış gösterdiği belirlenmiştir. Kampus kumlu killi tınında tesbit edilen mikrobiyal nitrifikasyon artışlarının Bahri Dağdaş siltli kilindekine göre daha düzenli seyrettiği bulunmuştur. Diğer taraftan, her iki toprak örneğinin mikrobiyal solunum (CO2 çıkışı) değerleri ise, denemede kullanılan herbisitlerin çeşit ve dozlarına bağlı kalmaksızın inkübasyonun sonuna kadar (40 gün boyunca) genel bir dalgalanma göstermiştir. Bahri Dağdaş siltli kilinin mikrobiyal solunum değeri Knock Out'un, Kampus kumlu killi tınının mikrobiyal solunum değerleri ise yaklaşık tüm herbisit çeşitlerinin genellikle 4800 ml/da dozlarında azalan değerler göstermişlerdir. Anahtar Kelimeler: Herbisit, doz, nitrifikasyon, solunum, tekstür.
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF SOME HERBICIDES ON THE MICROBIOLOGICAL NITRIFICATION AND RESPIRATION IN SOIL Emel KARAARSLAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Kemal GÜR 2000, Page: 70 Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Fahri Yİ?İT Yrd. Doç. Dr. Refik UYANÖZ This work was carried out to determine the effects tree herbicides (Tefraline, 2,4-D and Knock Out) on the microbiological nitrification and respiration (CO2 evolution) rates in two soil samples. The soil samples were collected from the agricultural lands of Bahri Dağdaş Experimental Station and Selçuk University Campus, Konya, and they were silty clay and sandy - clay loam in the texture, respectively. The herbicides were applied to the soil samples at five different levels (0 - 200 - 600 - 1200 - 4800 mlda`1) and at six different incubation periods (0 - 4 - 8 -12 -20 -40 days). The results can be summarized as follows; 1) It was found that the most effective herbicides, to increase the microbiological nitrification, were Knock Out and Tefraline at the levels of 4800 mlda`1 in Bahri Dağdaş silty clay, and 200 mlda`1 in the Campus sandy clay loam soil samples, respectively. 112) It was stated that, although the effects of the herbicides on the respiration rates (CO2 evolution capacities) of the soil samples showed fluctuations throughout the all periods of the incubation, in general, the most effective herbicide in reducing the microbiological respiration in the soil sample of Bahri Dağdaş silty clay was Knock Out the level of 4800 mlda`1. 3) It was concluded that, the herbicides showed a general tendency to increase nitrification but to decrease respiration rates of the soil samples. Key Words: Herbicides, level, nitrification, respiration, texture. men_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı herbisitlerin toprağın mikrobiyal nitrifikasyon ve solunumu üzerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNitrification
dc.subject.ytmHerbicides
dc.subject.ytmRespiration
dc.subject.ytmSoil
dc.identifier.yokid96288
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid96288
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess