Show simple item record

dc.contributor.advisorKaran, Mehmet Baha
dc.contributor.authorEdemova, Venera
dc.date.accessioned2020-12-29T17:36:39Z
dc.date.available2020-12-29T17:36:39Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/467548
dc.description.abstractUluslararası ekonomik sistem hızlı bir degisim süreci geçirmis. Bu süreçte yeni egilimlerortaya çıkmıs. Bunlar arasında en belirgin olan küresellesmedir. Son yıllarda yasananekonomik küresellesme olgusu daha çok finans piyasalarında görülmektedir. Söz konusuküresellesme süreci gelismekte olan ekonomiler açısından olumlu ve olumsuz etkileriberaberinde getirmektedir. Küresellesmenin bir etkisi olarak gelismis ve gelismekte olanülkeler arasında entegrasyon süreci hızlanmıstır. Gelismekte olan ülkelerin gerçeklestigireformlar yabancı yatırımların yükselmesini ve finansal piyasaların gelismesini saglamıstır.Diger taraftan gelismekte olan ülkeler finansal küresellesmenin yan etkisi olan finansalkrizlere ve bulasmalara daha açık hale gelmektedirler.Bu çalısmada dünya ekonomisinde meydana gelen yeni gelismeler çerçevesinde Türkiye,Rusya ve Ukrayna gibi gelismekte olan ülkelerin durumu ve bu ülkelerde bulunan menkulkıymet borsaların arasındaki iliskileri ve birbirinin üzerine yarattıgı etkileriincelenmektedir. Ampirik bulguların sonuçlarına göre Türkiye hisse senedi borsasının getiriendekslerindeki degismelerin Rusya hisse senedi borsasının getiri endekslerini etkiledigi;Rusya hisse senedi borsasının getiri endekslerindeki degismelerin ise Ukrayna hisse senediborsasının getiri endekslerini etkiledigi söylenebilir. Ukrayna borsasının getiriendekslerindeki degismelerin ise diger borsaların getirileri üzerine her hangi bir etkisigözlemlenememistir.Anahtar Sözcükler: Küresellesme, gelismekte olan ulkeler, finansal krizler, gelismekte olanmenklul kiymet borsaları, entegrasyon.
dc.description.abstractThe international economic system has changed rapidly. During this process new trendshave appeared. Among them the most important is globalization. Over the last years theevent of economic globalization takes place mostly in financial markets. At the same timethe process of globalization brings advantages and disadvantages for developing countriesas well. Owing to globalization the process of integration between developing anddeveloped countries has increased. The reforms provided in developing countries havefacilitated the increasing of foreign investments and developing of financial markets. Onthe other hand, developing countries become more exposed to financial crises andcontagions that are the downsides of financial globalization.This work researches the position, relationships between capital markets and influence oneach other in the developing countries like Turkey, Russia and Ukraine within theframework of new developments in the world economic system. According to the results ofempirical findings the changes of Turkish capital market?s profit indexes influence theRussian capital matket?s profit indexes. At the same time the changes of Russian capitalmarket?s profit indexes influence the Ukrainian capital market profit indexes. The influenceof the changes of Ukrainian capital market?s profit indexes on the Turkish and Russiancapital markets have not been observed.Key Words: Globalization, developing countries, financial crises, developing capitalmarkets, integration.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleGelişmekte olan borsalarda endeks getirilerinin arasındaki ilişkiler (Türkiye, Ukrayna ve Rusya borsası üzerine uygulamalı bir çalışma)
dc.title.alternativeRelationships between profit indexes in developing capital markets (the work is based on Turkey, Ukraine and Russian capital markets)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid352603
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid235728
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineMuhasebe Finansman Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess