Show simple item record

dc.contributor.advisorGür, Kemal
dc.contributor.authorDursun, Seyit Ali
dc.date.accessioned2020-12-29T17:36:16Z
dc.date.available2020-12-29T17:36:16Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/467480
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi KOMPOSTA KARIŞTIRILAN BAZI MADDELERİN KÜLTÜR MANTARININ [AGARICUS BISPORUS (LANGE) SING] VERİM VE KALİTESİNE ETKİLERİ Seyit Ali DURSUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal GÜR 2000, 44 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Cevdet ŞEKER Yard. Doç. Dr. Celaleddin ÖZTÜRK Bu araştırma, komposta karıştırılan bazı maddelerin kültür mantarının (Agarîcus bisporus) verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede katkı maddesi olarak; hayvan süt yemi, mısır unu, buğday kepeği, soya küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi ve bunların eşit miktarlarının karışımı kullanılmıştır. Elli gün süreyle kültür mantarı yetiştiriciliği yapılmıştır. Elli günlük hasat sonunda yapılan değerlendirmede en yüksek ortalama verim, karışım 50 g ve 150 g uygulanan torbalardan ( 2756 ve 2710 g/torba) elde edilmiştir ( P< 0.01). Onbeş günlük hasat sonunda ortalama erkenci verim olarak, karışım 250 g uygulama torbalarından (1714 g/torba), otuz günlük hasat sonunda ise ortalama erkenci verim olarakta karışım 150 ve 250 g uygulama torbalarından ( 2288 ve 2282 g/torba) elde edilmiştir ( PO.01). Söz konusu katkı maddelerinin ürünün fiziksel özellikleri üzerine de ( P<0.01) ( ortalama karpofor ağırlığı, şapka çapı, şapka ağırlığı, sap çapı, sap uzunluğu ve sap ağırlığı) arttırıcı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Denemede adı geçen katkı maddeleri mantarın, % protein, % azot, % potasyum ve % fosfor değerlerine olan etkileri istatistiki yönden önemli çıkmamıştır. Anahtar Kelimeler: Kültür mantarı, Agaricus bisporus, kompost, katkı maddeleri, verim, kalite. i
dc.description.abstract11 ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF VARIOUS MIXED ADDITIVES ADDED TO THE COMPOST ON THE YIELD AND QUALITY OF THE MUSHROOM [ AGARICUS BISPORVS (LANGE) SING] Seyit Ali DURSUN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Kemal GÜR 2000, Page: 44 Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Cevdet ŞEKER Yard. Doç.Dr. Celaleddin ÖZTÜRK This research was carried out to determine the effects of some nutrients added into the compost, on the yield and quality of mushroom (Agaricus hisporus). In the experiment, animal milk fodder, corn flour, wheat scurf, soybean, sunflawer seed and the same amount of mixtures of them were used as additional nutrients. Growing period lasted for 50 days. At the end of the growing period of the mushrooms follwing the 50 days, the highest (P<0.01) yields were achieved with the additives of 50 g and 150 g and they were 2756 g/sack and 2710 g/sack respectively. The average early-harvesting yield was 1714 g/sack with the additives of 250 g at the end of 15 days of harvesting period, whereas it was 2288 g/sack and 2282 g/sack with the additives of 150 g and 250 g following the harvesting period of 30 days, respectively (P<0.01). On the other hand, the additives imposed significant effects on some physical properties (average carpophore weight, cap diameter, cap weight, stem diameter, stem length and stem weight) of the product (P<0.01). Effects of the additives on the protein %, N %, P % and K % contens of the mushrooms were not found statistically significant, at the experiment. Key Words: Mushroom cultivation, Agaricus bisporus, compost, additives, yield, quality. Âen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKomposta karıştırılan maddelerin kültür mantarının (agaricus bisporus (lange) sing) verim ve kalitesine etkileri
dc.title.alternativeEffects of various mixed additives added to the compost on the yield and quality of the mushroom (agaricus bisporus (lange) sing)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCompost
dc.subject.ytmAdditives
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmSoil
dc.subject.ytmMushrooms
dc.identifier.yokid96253
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid96253
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess