Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenel, Ebru
dc.contributor.authorTürkmen, Nazli
dc.date.accessioned2020-12-03T12:48:10Z
dc.date.available2020-12-03T12:48:10Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/46672
dc.description.abstractSon yıllarda Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine etkileri ile ilgili çalışmalar dikkati çekmektedir. Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa olan olumlu etkilerinden dolayı, günümüzde Omega-3 ile zenginleştirilmiş çeşitli fonksiyonel ürünler bulunmaktadır. Ancak literatürde Omega-3 yağ asitlerince zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri ile ilgili çalışmalar oldukça sınırlıdır.Bu tez çalışmasının esas amacı, başta sağlıklı bireylerden çok daha fazla Omega-3 yağ asitleri gereksinimi duyan çocuklar, gebeler ve kalp hastası bireyler olmak üzere her yaştan insan tarafından; su ürünleri tüketiminin oldukça düşük düzeylerde olduğu ülkemizde, her gün tüketilmesi mümkün olan meyveli yoğurt ile daha fazla Omega-3 yağ asitleri alımının sağlanmasıdır.Bu amaçla, kokusuz balık yağı ilavesiz (A) ve %1 (B), %0,5 (C), %0,3 (D) oranında kokusuz balık yağı ilave edilmiş böğürtlen meyveli yoğurt örneklerinin bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri, depolamanın 1., 7. ve 15. günlerinde incelenmiştir.Elde edilen araştırma bulgularına göre, kokusuz balık yağı ilavesinin yoğurtların pH, titrasyon asitliği, laktik asit içeriği, asit değeri ve viskozite değeri üzerine önemli bir etkisi bulunmamaktadır. Örneklerin peroksit değerleri ise, içerdikleri kokusuz balık yağı miktarıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Duyusal değerlendirme sonuçlarına göre ise, %0,5 kokusuz balık yağı içeren C örneği ile %0,3 kokusuz balık yağı içeren D örneği panelistler tarafından tüketilebilir bulunmuştur.
dc.description.abstractThe researches related to the importance of the Omega-3 fatty acids? effects in human health are standing out lately. There are several functional products enriched by Omega-3 because of the possitive effetcs on health of Omega-3 fatty acids. But the researches about the dairy products enriched with Omega-3 fatty acids are limited in literature.The main purpose of the research, enable to be consumed more Omega-3 fatty acids by way of fruit yoghurt, especially for children, pregnants and the people having cardiovasculer diseases more than healthy people in our country which the sea products consumption is too limited.For this purpose, some physical, chemical and sensorial properties of the blackberry fruit yoghurt samples (non-odourless fish oil sample (A) and the samples having 1% (B), 0,5% (C), 0,3% (D) odourless fish oil) are investigated on the 1st, 7th and 15th days of storage. According to the results obtained from this research, the addition of odourless fish oil doesn?t effect on the pH values, titratable acidity, lactic acid content, acid content and the viscosity values of yoghurts. The peroxide values of samples have been changing in direct proportion to the odourless fish oil content of the samples. According to the sensory evaluation results, the samples having 0,5% (C) and 0,3% (D) odourless fish oil were acceptable for panelists.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMeyveli yoğurt üretiminde kokusuz balık yağı kullanımı üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA study on using odourless fish oil in fruit yoghurt production
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSüt Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFish oil
dc.subject.ytmFruit yoghurt
dc.identifier.yokid10010943
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid338150
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess