Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Zeki
dc.contributor.authorŞanlitürk, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T17:31:19Z
dc.date.available2020-12-29T17:31:19Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/466561
dc.description.abstractBu çalışma, Mersin ili Silifke ilçesi Aşağı Göksu Vadisinde üretici bağlarında yetiştirilen Vitis vinifera L.'nm kültür formlarının ampelografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2002-2003 yıllarında yapılmıştır. Yörede halen yetiştiriciliği yapılmakta olan 16 üzüm çeşidinin özellikleri International board for plant genetic resources (IBPGR)'un üzüm tanımlayıcılarında yer alan tanımlama ve ön değerlendirme normları, office international de la vigne et du vin (OlV)'de yer verilen minimal tanımlayıcılar ile Galet (1976)'nin ampelometrik ölçü metotlarına göre belirlenmiştir. Çeşitlerin tümü anaç kullanılmadan kurulan bağlarda incelenmiştir. Tanımlanan çeşitlerden Ak üzüm, Ata Sarısı, Barış, Beyaz Razakı, Göğ üzüm, Ergin Çekirdeksiz, Kadın Parmağı, Miskak, Perlette, Sultani Çekirdeksiz, Yalova İncisi yeşil-sarı taneli, Dirmit ve Siyah Razakı mavi - siyah taneli, Koz (ceviz) üzümü pembe, Uslu kırmızı - gri, Cardinal koyu kırmızı - mor taneli çeşitlerdir. Ülkemizde Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (Ata Sarısı, Ergin Çekirdeksiz, Yalova İncisi ve Uslu) ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü (Barış) tarafından ıslahı gerçekleştirilen çeşitlerin yöredeki performansları ilk defa bu çalışmayla ortaya konulmuştur. Sofralık karakterdeki Koz üzümü, hasadı yörede Ocak ayı başına kadar geciktirilerek üreticiye satışta uygun fiyat dönemini bekleme, tüketiciye ise mevsim dışında taze hasat edilmiş ürün tüketme fırsatı sunması nedeniyle, ümit var görünmektedir.ANAHTAR KELİMELER: Üzüm çeşitleri (Vitis vinifera cvs.), ampelografi, Silifke, Üzüm Tanımlayıcıları, ampelometrik ölçü.
dc.description.abstractThis study was carried out during 2002 and 2003 vegetation periods in order to describe the ampelographic characteristics of grape varieties of Vitis vinifera L. grown in producer's vineyards lower Göksu Valley in Mersin Province of Silifke Town. 16 grape cultivars were described by method of International board for plant genetic resources (IBPGR) `Descriptors for Grape` of preliminary evaluation and minimal descriptors from office international de la vigne et du vin (OIV), and ampelometric measurements from Galet (1976) described cultivars. All described cultivar were own rooted. Ak üzüm, Ata Sarısı, Barış, Beyaz Razakı, Göğ üzüm, Ergin Çekirdeksiz, Kadın Parmağı, Koz (ceviz) üzümü, Miskak, Perlette, Sultani Çekirdeksiz, Yalova İncisi are green yellow, Dirmit and Siyah Razakı are blue-black, Koz üzümü is pink, Uslu is red-grey, Cardinal is dark red - violet cultivars described in this study. The performance of breeded varieties by Yalova Atatürk Horticultural Research Institute (Ata Sarısı, Ergin Çekirdeksiz, Yalova İncisi and Uslu) and m Tekirdağ Viticultural Research Institute (Barış) were searched in this research firstly. As a result of this study table grape cultivar Koz üzümü is giving hope that harvest time can be retarded up to beginning of January. The meaning of this is as the way of producers they can wait good price period and aspects of consumers is consume fresh table grapes at this long period.KEY WORDS: Grape cultivars (Vitis vinifera cvs.), ampelography, Silifke, Descriptors for Grape, Ampelographic measurements.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSilifke Aşağı Göksü Vadisi bağlarında yetiştirlen bazı üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri
dc.title.alternativeThe ampelography of some grape cultivars grown in Silifke in the Lower Göksü valley vineyards
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid171427
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid153751
dc.description.pages122
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess