Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Alpönder
dc.contributor.authorTüzün, Ahmet Engin
dc.date.accessioned2020-12-29T17:26:45Z
dc.date.available2020-12-29T17:26:45Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2020-12-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/465685
dc.description.abstractFarklı muamelelere tabi tutulmuş ak lüpen (Lupinus albus) içeren rasyonlara enzimilavesinin Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) performansaetkisiÖZETBu çalışma, farklı işlemlere tabi tutulmuş (çiğ, kaynatma ve otoklav) ak lüpen (L.albus) içeren rasyonlara enzim ilavesinin Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica)performans, karkas özellikleri ve bazı organ ağırlıklarına etkisini tespit etmek için yapılmıştır.Denemede mısır- soya küspesi ağırlıklı rasyon (%25 HP, 3100 kcal/kg ME) kontrol rasyonuolarak kullanılmıştır. Kontrol rasyonundaki soya küspesinin %30'u yerine farklı işlemlere tabitutulan ak lüpen taneleri ikame edilerek, enzimli ve enzimsiz (%0 ve 0.1) olmak üzere 7 farklıdeneme rasyonu 42 gün boyunca ad-libitum olarak yedirilmiştir. Araştırmada, 1 günlük yaşta420 adet bıldırcın civcivi kullanılmıştır. Her bir muamele 5 tekerrürlü olarak denenmiş ve herbir tekerrürde 12 bıldırcın civcivi kullanılmıştır.Deneme rasyonları bıldırcınların deneme sonu ortalama canlı ağırlık, canlı ağırlıkartışı, yem tüketimi, ölüm oranı, bezli mide, taşlık, karaciğer, pankreas ve ince barsakağırlıkları ile ince barsak uzunluğunu önemli olarak (P<0.01) etkilemiştir. Ancak denemerasyonları; yemden yararlanma katsayısını, karkas randımanını ve kursak ağırlığını önemliolarak etkilememiştir.Bu araştırmanın sonuçları genç bıldırcınlarda, soya küspesinin %30'u yerine çiğ lüpeniçeren rasyonların emniyetle kullanılabileceğini ve özellikle çiğ lüpen içeren rasyonlara enzimilavesiyle performansın önemli bir şekilde düştüğünü göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, enzim, lüpen, otoklav, performans
dc.description.abstractThe Effects of Enzyme Supplementation to RationsContaining White Lupin Treated With Different Process onPerformance of Japanese QuailsABSTRACTThis study was carried out to determine the effects of enzyme supplementation (0 and0.1 %) to rations containing white lupin (L. albus) treated with different processes (raw,boiled and autoclaved) on performance, carcass traits and some organ weights in Japanesequails (Coturnix coturnix japonica). In the experiment, the diet based corn-soybean meal (25% crude protein and 3100 kcal/kg metabolizable energy) is used as control. Experimentaldiets were prepared by replacing soybean meal in control diet with white lupin (raw, boiledand autoclaved) at 30 % level ( with or without enzyme). So seven different experimentaldiets were fed as ad-libitum during 42 days. In the experiment, 420 quail chicks were used,five replication with 12 quail chicks each were fed each of the experimental diets.There were significant differences among the treatment grups in average final bodyweight, body weight gain, feed consumption, mortality, proventriculus, gizzard, liver,pancreas and small intestine weights and small intestine length. But, there were no significantdifferences among the treatment groups in average feed conversion ratio, carcass percentageand crop weight.The result of the current study indicated that it is possible to used by replacingsoybean meal with raw lupin at 30 % level and the performance significantly decreased whendiets containing raw lupin were supplemented with enzyme.Keywords: Lupin, quail, enzyme, autoclave, performanceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı muamelelere tabi tutulmuş ak lüpen (Lupinus albus) içeren rasyonlara enzim ilavesinin japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) performansa etkisi
dc.title.alternativeThe effects of enzyme supplementation to rations containing white lupin treated with different process on performance of Japanese quails
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-28
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmWhite lupin
dc.subject.ytmLupinus albus
dc.subject.ytmJapanese quail
dc.identifier.yokid160252
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid183147
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess