Show simple item record

dc.contributor.advisorGülce, Ahmat
dc.contributor.authorÇimen, Halime
dc.date.accessioned2020-12-29T17:12:53Z
dc.date.available2020-12-29T17:12:53Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/463020
dc.description.abstractBu çalışmada şeker üretim prosesi içinde oluşan şerbetlerin ve proses sonunda açığa çıkan melas ürünün içindeki kül miktarları iki farklı yöntemle incelenerek bu iki yöntem arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Yöntemlerden biri iletkenlik külü olan, ölçümü hızlı, uygulaması kolay ancak suda çözünmeyen kül miktarlarını ihmal ederek sonuç veren yöntemdir. Diğeri ise hem suda çözünen hem de çözünmeyen kül miktarlarını gösteren ancak analizi uzun zaman alan ve uygulaması kolay olmayan yöntem olan gravimetrik kül yöntemidir. Çalışmanın amacı daha kısa zamanda daha doğru bir sonuca, kolay ve hızlı olan iletkenlik yöntemiyle ölçülen sonucu kullanarak gravimetrik kül değerine ulaşmak olarak tanımlanmaktadır.
dc.description.abstractIn this study, the juices are produced by the sugar production process and the molasses that is the byproduct of the same process were analyzed by two different methods. One of them is the conductometric method which is very easy and gives rapid result, the other is gravimetric method that is difficult and lon way of determination the ask amount of the juice and molasses. The main aim of this study is to find a relation between the gravimetric and the conductometric analysis results. Although the conductometric ash method is very easy, the result is not certain because of the nonsoluble materials in the solutions. Also the gravimetric method is the difficult way of this analysis, its result is more confidental than yhe other way. So it is a necessity to fnd a relation between these two methods to reach the certain result by the most easier way.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleŞeker üretim sürecinde şerbetlerdeki şeker dışı maddelerin iletkenlik ve gravimetrik yöntemle tayini
dc.title.alternativeThe analysis of materials in juices in sugar production by gravimetric and conductometric methods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid382993
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276322
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess