Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbulut, Mehmet
dc.contributor.authorSağlam, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-29T17:00:17Z
dc.date.available2020-12-29T17:00:17Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-10-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/460638
dc.description.abstractÇam balı çiçek balına göre daha koyu renkli olup kristalizasyona da daha dayanıklı olduğundan daha geniş kullanım alanı ve daha yüksek ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Bu çalışmayla çam balının uzun süreli depolanmasında en uygun depolama sıcaklığı tespit edilmeye çalışılmış ve farklı sıcaklıklarda bal için önemli olan kalite parametrelerinde meydana gelen değişiklikler saptanmıştır. Bu amaçla örnekler 25, 30 ve 37ºC' lerde bir yıl boyunca depolanmıştır. Depolama süresi dolduğunda tüm örneklerde HMF oluşumu en yüksek 37 ºC' de, en düşük ise 25 ºC' de depolanan ballarda belirlenmiştir. HMF değerine ait kinetik parametreler hesaplandığında HMF oluşumunun sıfırıncı dereceden modele uyduğu saptanmış ve reaksiyon hız sabiti en yüksek 37 ºC' de depolanan örneklerde belirlenmiştir. Yapılan raf ömrü testinde ise en uzun süre 25 ºC' de depolanan ballarda hesaplanmışken bu sürenin 37 ºC de depolanan ballarda çok daha kısa olduğu belirlenmiştir. Bu nedenlerden ötürü çam ballarının depolanması için en uygun sıcaklık olarak 25 ºC tavsiye edilebilir.
dc.description.abstractPine honey is darker and also more resistant to crystallization than the flower honey. And because of this it has a wide range of consumption and has a higher export potential. The aim of this research was to determine the optimal storage temperature for long-term storage of the pine honey. The changings at the important quality parameters for honey was determined at different temperatures. For this purpose examples were stored at 25, 30 ve 37ºC for one year. At the end of the storage the highest HMF formation was found in the examples stored at 37ºC and the lowest at 25ºC. Kinetic parameters were calculated by using HMF. According to the kinetic parameters, it was observed that the zero-order reaction model was suitable for HMF accumulation. The highest reaction rate constant was found in samples stored at 37 ºC. The longest shelf life was determined in honey stored at 25 ºC and the shortest at 37 ºC. For these reasons it is advised that the most appropriate temperature to store pine honey is 25 ° C.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleMuğla yöresi çam ballarının depolamaya bağlı olarak bazı kinetik parametrelerinin belirlenmesi ve raf ömrünün tahmini
dc.title.alternativeDetermination of some kinetic parameters of Muğla pine honeys based on storage, and prediction of their shelf life
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-10-01
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmReaction kinetics
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmColor analysis
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmHoney
dc.identifier.yokid10089114
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409824
dc.description.pages141
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess