dc.contributor.advisor | Yıldırım, İskender | |
dc.contributor.author | Akkuş, Bayram | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:58:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:58:53Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/460413 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, yumurta tavuklarında beyaz (Nick-Chick) ve kahverengi (Nick- Brown) yumurtacı tavukların değişik yaş gruplarında ve farklı kafes katlarındaki, yumurta kalitesi parametrelerine etkilerini araştırmaktır.Çalışmalarda ticari yumurtacı Nick-Chick ve Nick- Brown tavuklarından farklı kafes katlarında (1, 3, 5. katlarda) 28, 52 ve 70 haftalık yaşlarda elde edilen yumurtaların kalite özellikleri arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Dış kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, özgül ağırlık, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kırılma mukavemeti ve yumurta kabuk yüzey alanı değerleri belirlenmiştir. İç kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi, haugh birimi, ak pH, et ve kan lekesi değerleri belirlenmiştir. Sonuçta, tavuklarda genotip, yaş ve kafes katının yumurta ağırlığı, özgül ağırlık ve kabuk özelliklerine önemli etkileri bulunmuştur (P<0,01). Kahverengi yumurtaların beyaz yumurtalara göre daha ağır ve özgül ağırlıklarının daha fazla oldukları tespit edilmiştir. Beyaz yumurtaların sarı ve akında et ve kan lekesi görülme oranı oldukça düşüktür (P<0,01). Genotipin yumurta ak pH'na etkisi önemsiz bulunmuştur.Kafes katlarının yumurta kalitesine etkileri incelendiğinde, birinci katın yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk yüzey alanı, ak indeks, sarı indeks, sarı renk, haugh birimi yönleri ile diğer katlara (3-5) göre daha yüksek bulunmuştur (P<0,01). Yumurta tavuklarında yaş ilerledikçe yumurta ağırlığının ve özgül ağırlığın arttığı, buna karşın kabuk kalınlığı, ak indeksi, et ve kan lekesi değerlerinin düştüğü tespit edilmiştir.Yumurta kalitesi açısından üniform yumurta elde edilmesi için genotip, yaş ve kafes katlarından kaynaklanan farklılıkların en aza indirilmesi için şartlar oluşturulmalıdır. Bir başka yaklaşımda genotip, yaş ve kafes katlarından kaynaklanan yumurta kalitesindeki farklılıkların pazarlama açısından iyi değerlendirilmesidir. | |
dc.description.abstract | The purpose of this study is to investigate the effects of white and brown laying hens in various age groups and in different cage floors on egg internal and external quality parameters.In the study, the eggs obtained from commercial white Nick Chick and Nick Brown layers raised different floors of the chicken cages (1, 3, 5 floors), and 28 ,52 and 70 weeks of age. In order to evaluate the external quality characteristics of the eggs, the egg weight, specific gravity, shape index, shell thickness, breaking strength and egg shell surface area values were determined. As internal quality characteristics, white index, yolk index and yolk color, Haugh unit, albumen pH, meat and blood stain values were determined.As result, genotype, age and cage floor have a significant effect on egg weight, specific gravity and shell properties (P <0.01). The eggs obtained from Nick brown genotype were heavier and had a higher specific gravity than that of white eggs.The incidence of meat and blood stains in white shelled eggs were lower (P <0.01) compared to brown shelled eggs. No significant differences were found for egg white pH between groups. Regarding the effects of cage floors on egg quality parameters, the egg weight, shape index, shell thickness, shell surface area, albumen index , yolk index and Haugh unit were higher in the first floor than that of the other floors (3-5) (P < 0 01 ) .As conclusion, with increasing age, the egg weight and egg specific gravity increases whereas the shell thickness, white index and blood stain values decreases. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Beyaz ve kahverengi ticari yumurtacı tavuklarda, tavuk yaşı ve kafes katının yumurta iç ve dış kalite parametrelerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effect of hen age and cage floor on internal and external egg quality parameters of white and brown layers | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10122616 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 438585 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |