dc.contributor.advisor | Kalyoncu, Leyla | |
dc.contributor.author | Yay, Meltem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:58:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:58:22Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-09-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/460329 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Marmara denizinden toplanan Engraulis encrasicolus (hamsi), Mullus surmuletus (tekir), Trachurus trachurus (istavrit), Pomatomus saltator (lüfer), Dicentrarchus labrax (levrek), Sardina pilchardus (sardalya)' un yağ asidi bileşenlerinin mevsimsel değişimi incelenmiştir. Araştırma sonucunda balıkların yağ asidi kompozisyonunda karbon sayısı 8ile 24 arasında değişen 32 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. Çalışmanın yapıldığı mevsimlerde en fazla görülen yağ asitleri palmitik asit (C16:0), palmitoleik asit (C16:1), oleik asit (C18:1), dokosahekzaenoik asit (DHA, C22:6) ve eikosapentaenoik asittir (EPA, C20:5). Denizsuyu balıklarında sırasıyla EPA (C20:5) ve DHA (C22:6) içerikleri %0.48 -%8.13 ve %1.47-%16.44 arasında değişim göstermiştir. Çalışmanın sonuçları bu balık türlerinde ɷ3 PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri) bakımından özellikle EPA (C20:5) ve DHA (C22:6)'nın zengin olduğunu göstermiştir ve bizde deniz suyu balıklarının EPA ve DHA için iyi bir kaynak olduğu kanaatine vardık. ɷ3/ ɷ6 oranları ilkbahar ve sonbaharda sırasıyla Engraulis encrasicolus (hamsi), Mullus surmuletus (tekir), Trachurus trachurus (istavrit), Pomatomus saltator (lüfer), Dicentrarchus labrax (levrek), Sardina pilchardus (sardalya)'da 3.80-2.39, 2.09-1.06, 4.22-2.80, 2.22-1.49, 0.79-0.43, 1.85-0.81'dir. Balıkların yağ asidi bileşimi mevsimsel sıcaklık değişimlerinden etkilenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study seasonal variations in the fatty acid compositions of Engraulis encrasicolus (anchovy), Mullus surmuletus (striped red mullet), Trachurus trachurus (horse mackerel), Pomatomus saltator (bluefish), Dicentrarchus labrax (seabass), Sardina pilhardus (European pilchard) captured from Marmara Sea, were investigated. Total 32 different fatty acids ranging in carbon atom number of 8 to 24 were determinated in the compositions of fishes. In all sampling seasons, the major fatty acids of fishes were palmitic acid (C16:0), palmitoleicacid (C16:1), oleic acid (C18:1), dokosahexaenoic acid (DHA, C22:6) and eicosapentaenoic acis (EPA C20:5). The contents of 20:5 n-3 and 22:6 n-6 in the marine fish ranged from 0.48% to 8.13% of total fatty acid, and from 1.47% to 16.44%, respectively. The results of this study show that these fish species were rich in n-3 PUFA, especially, eicopentaenoic acid and docosahexaenoic acid and we cocluded that seawater fish were a good source for EPA and DHA, n3/n6 rates in E. encrasicolus ( anchovy), M. surmuletus (striped red mullet), T. trachurus (horse mackerel), P. saltator ( bluefish), D. labrax (seabasss), S. pilhardus (European pilchard) were 3.80-2.39, 2.09-1.06, 4.22-2.80, 2.22-1.49, 0.79-0.43, 1.85-0.81, in spring and autumn, respectively. Total fatty acid compositions of fishes were effected by variations of seasonal temperature. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Zooloji | tr_TR |
dc.subject | Zoology | en_US |
dc.title | İki farklı mevsimde Marmara denizinden toplanan balıkların total yağ asidi bileşiminin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of total fatty acid composition of fish collected from two different seasons in Marmara sea | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-09-16 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10124976 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 438638 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |