Show simple item record

dc.contributor.advisorAygün, Ali
dc.contributor.authorAlsadoon, Mohammed Kamil Kattami
dc.date.accessioned2020-12-29T16:48:56Z
dc.date.available2020-12-29T16:48:56Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/458796
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; kuluçkalık bıldırcın yumurtalarına resveratrolün in ovoenjeksiyon ile verilmesiyle kuluçka sonuçları, organ ağırlıkları ve civciv performansıüzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada toplam 640 adet kuluçkalık bıldırcınyumurtası kullanılmıştır. Yumurtalar rastgele 4 gruba dağıtılmıştır. Araştırma tesadüfparselleri deneme deseninde yürütülmüştür. Muamele grupları; standart kuluçka şartları(K; Pozitif), 0.2 ml izotonik çözelti (S; Negatif), 0.2 ml'de 1 nmol resveratrol içerensolüsyon uygulaması (R1) ve 0.2 ml'de 4 nmol resveratrol içeren solüsyon (R4)uygulaması olmak üzere toplam 4 adet muamele (her muamele 4 tekerrür) grubundanoluşturulmuştur. İn ovo enjeksiyon kuluçkanın 14. gününde uygulanmıştır. Araştırmadakuluçka randımanı, çıkış gücü, embriyonik ölümler, civciv çıkış zamanı, bazı organağırlıkları ve civciv performansı özellikleri incelenmiştir. İn-ovo resveratroluygulamasının kuluçka randımanı üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Çıkış gücü in-ovoresveratrol uygulaması ile önemli derecede düşmüştür (P<0.05). En yüksek çıkış gücü Kgrubunda (%84.13) tespit edilirken S grubu (%62.26), R1 grubu (%64.05) ve R4 grubu(%57.90) olarak tespit edilmiş ve gruplar arasında farklılık önemsiz bulunmuştur. İnovoresveratrol uygulamasının kuluçkanın 10-16. günlerdeki embriyonik ölümlerüzerine etkisi önemli çıkmış (P<0.05), en düşük embriyonik ölüm K grubunda (%5.11)tespit edilmiş ve diğer muamele grupları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur.Kuluçkanın 17-18. Günlerdeki embriyonik ölümler üzerine in-ovo resveratrolün etkisivise önemsiz olmuştur. İn-ovo resveratrol uygulamasının civciv çıkış ağırlık, sarı kesesiağırlığı ve sarı kesesi oranı üzerine etkisi de önemsiz bulunmuştur. Sarı kesesi oranı K,S, R1 ve R4 gruplarında sırasıyla %9.48, %12.46, %13.20 ve %16.30 olarak tespitedilmiştir. Genel olarak incelendiğinde civciv çıkış zamanı üzerine in-ovo resveratroluygulamasının önemli iyileştirici bir etkisinin olmadığı görülmüştür. İn-ovo resveratroluygulamasının çıkış sonrası performans değerleri üzerine etkisi de önemsiz olmuştur.Büyüme oranı, K, S, R1 ve R4 gruplarında sırasıyla 437.73, 430.11, 430.26 ve 433.98olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, İn ovo resveratrol uygulaması çıkış gücünüolumsuz etkilemiş, fakat kuluçka randımanı, çıkış zamanı ve performans özellikleriüzerine etkisi önemsiz olmuştur.
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the effects of in-ovo resveratrol in hatchingquail eggs on hatching traits, organ weights and chick performance. A total of 640hatching quail eggs were used in the study. The eggs were randomly distributed into 4groups. The research was carried out in a randomized plot design. Treatment groups;standard incubation conditions (K; Positive), 0.2 ml isotonic solution (S; Negative), 0.2ml solution of 1 nmol resveratrol (R1) and 0.2 ml solution of 4 nmol resveratrol (R4) 4treatments (4 repetitions each) were formed. In ovo injection was administered on the14th day of incubation. Hatchability of set eggs and fertile eggs, embryonic mortality,chick hatching time, some organ weights and chick performance characteristics wereinvestigated. The effects of in-ovo resveratrol administration on the hatchability of seteggs was insignificant. Hatchability of fertile eggs decreased significantly with in-ovoresveratrol administration (P <0.05). The highest hatchability of fertile eggs wasviidetermined in K group (84.13%), while S group (62.26%), R1 group (64.05%) and R4group (57.90%) were found to be insignificant. The effect of in-ovo resveratroladministration on embryonic deaths on hatch days of 10-16 was significant, with thelowest embryonic mortality detected in the K group (5.11%) and differences among theother treatment groups were insignificant. The effect of in-ovo resveratrol on embryonicdeaths of hatch on 17-18 days was insignificant. The effect of in-ovo resveratrolapplication on chick hatch weight, yolk sac weight and yolk sac ratio was insignificant.Yolk sac ratio was found to be 9.48%, 12.46%, 13.20% and 16.30% in K, S, R1 and R4groups, respectively. In general, it was observed that in-ovo resveratrol administrationhad no significant effect on the hatching time. The effects of in-ovo resveratroladministration on post-hatch performance values was insignificant. Growth rate wasdetermined as 437.73, 430.11, 430.26 and 433.98 in K, S, R1 and R4 groups,respectively. As a result, in-ovo resveratrol administration had a negative effect onhatchability of fertile eggs, but its effect on hatchability of set eggs, hatching time andperformance characteristics were insignificant.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKuluçkalık bıldırcın yumurtalarına resveratrolun ın ovo uygulamasının kuluçka sonuçlarına ve civciv performansı üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of in ovo application of resveratrol on hatching results and chick performance in quail hatching eggs
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-03
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10315647
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid606629
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess