Show simple item record

dc.contributor.advisorKahramanlı, Humar
dc.contributor.authorErkan, Yasemin Rukiye
dc.date.accessioned2020-12-29T16:46:07Z
dc.date.available2020-12-29T16:46:07Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/458519
dc.description.abstractDünyada birçok mantar çeşidi vardır, bunların bazıları yenilebilir, bazıları ise zehirlidir. İnsanlar doğada karşılaştıkları mantarları yemek isteyebilirler, bunun sonucunda ise zehirlenebilir ve hatta ölebilirler.Bu araştırmada Selçuk Üniversitesi Kampüsü'ndeki mantar türlerini sınıflandırmak için görüntü işleme teknikleri, K-NN ve Naive Bayes algoritması kullanılmıştır. Araştırma sonucunda K-NN algoritması % 80, Naive Bayes algoritması ise % 96 doğruluk ile çalışmıştır.
dc.description.abstractThere are many kinds of mushrooms in the world, some of them are edible and some are poisonous. People may want to eat the mushrooms they encounter in nature, as a result of which they may become poisoned or even die. In this research, image processing techniques, K-NN and Naive Bayes algorithm were used to classify mushroom species in Selçuk University Campus. As a result of the research, K-NN algorithm achieved 80% and Naive Bayes algorithm achieved 96% accuracy.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontroltr_TR
dc.subjectComputer Engineering and Computer Science and Controlen_US
dc.titleGörüntü işleme teknikleri kullanılarak mantar türlerinin tüketilebilirliğinin tespiti
dc.title.alternativeDetermination of consumability of mushroom species by using image processing techniques
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-18
dc.contributor.departmentBilişim Teknolojileri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10293286
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid577817
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess