Albion ve kabarla çilek çeşitlerinde salisilik asit ve oksalik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kaliteye olan etkileri
dc.contributor.advisor | Küçükbasmacı Sabır, Ferhan | |
dc.contributor.author | Özgan, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:45:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:45:53Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/458495 | |
dc.description.abstract | Çilek, fenolik ve fitokimyasal bileşenler ile yüksek antioksidan aktivite ve elajik asit içermesi nedeniyle antikanserojen etkiye sahip bir meyve türüdür. Solunum oranının yüksek olmasına bağlı olarak hızlı metabolik aktiviteye sahip olan çilekte derim sonrası solunum oranını azaltıcı uygulamaların depo ömrünü uzatmada etkili olacağı düşünülmektedir. Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesinden ticari olum aşamasında hasat edilen Albion ve Kabarla çilek çeşitlerinde salisilik asit (2 ve 4 mM) ve oksalik asidin (3 ve 6 mM) farklı dozlarının soğukta depolama süresince kalite ve biyokimyasal değişimler üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, tüm uygulamaların ağırlık kaybının azaltılması, meyve sertliği, titre edilebilir asitlik, askorbik asit miktarı ve antioksidan aktivite değerindeki azalışın geciktirilmesi üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. Uygulamaların meyve kalitesine etkisi çeşitlere göre farklılık gösterirken, en etkili uygulamalar 6 mM oksalik asit ve 2 mM salisilik asit olarak belirlenmiştir. Hasat sonrası oksalik asit ve salisilik asit uygulamalarının Albion ve Kabarla çilek çeşitlerinde fiziksel ve biyokimyasal özelliklerdeki değişimleri yavaşlatmada ve bu sayede depolama ömrünü uzatmada etkili uygulamalar olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | Strawberry is a fruit species possessing anticancer potential due to its high antioxidant activity and elagic acid compoundsas well as phenolic and phytochemicals. Treatments that restrict postharvest respiration rate of strawberry are anticipated to extent quality of produces as the strawberries have high respiration rates which accelerate metabolic activities. Effects of different doses of salicylic acid (2 and 4 mM) and oxalic acid (3 and 6 mM) on quality and biochemical changes of strawberry fruits of Albion and Kabarla cultivars harvested from a commercial garden located in Sarkikaraagac/Isparta were investigated.At the end of the study, all the treatments were found effective on delaying weight loss, fruit firmness, titratable acidity, ascorbic aicd and antioxidant activity. The most effective treatments were 6 mM oxalic acid and 2 mM salicylic acid though the treatments displayed genotype-dependent influences. Postharvest salicylic acid and oxalic acid treatments were found to be effective on delaying changes in physical and biochemical features and ultimate increase in storage life of Albion and Kabarla strawberry cultivars. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Albion ve kabarla çilek çeşitlerinde salisilik asit ve oksalik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kaliteye olan etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of salicylic acid and oxalic acid application on quality of albion and kabarla strawberry cultivars during cold storage | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-14 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10288197 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 577054 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |