Değişik oranlarda üre kapsayan rasyonların Ankara keçisinin rumen ve kan metabolitleri üzerindeki etkisi
dc.contributor.advisor | Kocabatmaz, Mehmet | |
dc.contributor.author | Kaya, Şule | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:35:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:35:45Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457146 | |
dc.description.abstract | 46 6. ÖZET Bu çalışma, % 75 buğday samanı ve % 25 konsantre yemden oluşan temel rasyona ürenin iki farklı düzeyinin ilave edilmesinin, tükürük, rumen ve kan metabolitleri üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu araştırmada deney hayvanı olarak 1.5 yaşlarında 3 baş erkek Ankara Keçisi kullanıldı. Keçinin biri kontrol hayvanı, diğer iki keçi ise deney hayvanı olarak kullanıldı. I. gruptaki hayvanlar konsantre yemin % 2'si oranında üre ilave edilen temel rasyonla, II. grup ise yine konsantre yemin % 4'ü oranında üre ilave edilen temel rasyonla beslendi. Hayvanlara 3X3 Latin-kare yöntemi uygulandı. Örnekler, yemleme öncesi, yemlemeden 2 saat ve 6 saat sonra alındı. E. grubun ikinci örnekleme zamanındaki tükürük pH'sı, kontrol grubununkinden fazlaydı. Tükürük üre azotu değerleri ikinci örnekleme zamanında tüm gruplarda arttı ve tüm örnekleme zamanlarında I. ve II. grubun tükürük üre azotu değerleri kontrol grubununkinden fazlaydı. En yüksek tükürük üre azotu değeri II. grupta sırasıyla; 8.18, 16.98, 10.30 mg/dl bulundu. Hayvanların hepsinde rumen içeriği pH değerleri 6.19-6.58 arasında değişti. Genel olarak rumen sıvısı pH değerleri yemlemeden sonra azaldı ve pH değeri II. grupta ikinci örnekleme zamanında en yüksekti. Rumen içeriği amonyak azotu miktarları 11.39-49.68 mg/dl arasında değişti ve tüm gruplardaki değerler ikinci örnekleme zamanıda artış gösterdi. Her örnekleme zamanında II. grubun rumen sıvısı amonyak azotu miktarları diğer gruplardan, I. grubun değerleri ise kontrol grubundan yüksek bulundu. Üre ilave edilen gruplarda üçüncü örnekleme zamanında tespit edilen rumen amonyak azotu değerleri ikinci örnekleme zamanındakilerden azdı. Üre ilave edilen gruplardaki protozoon sayılan (552.00-709.00X10^/ml), kontrol grubununkinden (333.00-410.00X103/ml) yüksekti. Tüm grupların kan amonyak azotu ortalama değerleri 180.33-563.58 mcg/dl arasında değişti. II. grubun ikinci örnekleme zamanındaki ortalama değeri diğer gruplarınkinden yüksekti. Kan üre azotu değerleri sadece II. grupta değişti. İkinci örnekleme zamanında artarken, üçüncü örnekleme zamanında azaldı. Bununla birlikte ikinci47 ve üçüncü örnekleme zamanlarındaki E. grubun kan üre azotu diğer gruplarınkinden yüksek bulundu. İkinci örnekleme zamanında I. ve II. grubun kan glikoz değerleri anlamlı bir şekilde artarken, aynı örnekleme zamanında I. grubun kan glikoz değeri kontrol grubununkinden yüksek bulundu. I. grubun toplam serum protein değeri ikinci örnekleme zamanında arttı. Diğer taraftan kontrol grubunun protein değeri üçüncü örnekleme zamanında arttı. Kontrol grubunun ortalama toplam serum protein değeri birinci örnekleme zamanında üre verilen gruplardan, üçüncü örnekleme zamanında ise n. gruptan fazla bulundu. Tüm gruplarda rumen sıvısı asetik asit miktarı (35.79-40.00 mmol/lt), diğer uçucu yağ asitlerinden (UYA) fazlaydı. Propiyonik asit değerleri tüm gruplarda 14.27-15.26 mmol/lt arasında değişti. Bununla birlikte her örnekleme zamanında ve tüm gruplarda her iki asit miktannda anlamlı bir farklılık yoktu. Yemleme öncesi I. grubun ortalama butirik asit miktarı tüm gruplardan, üçüncü örnekleme zamanında ise sadece kontrol grubundan yüksek bulundu. İkinci örnekleme zamanında TL. grubun ortalama butirik asit miktarında anlamlı bir artış gözlendi. Tüm gruplarda ortalama toplam UYA miktarı 55.17-59.12 mmol/lt arasında değişti. Bununla birlikte gruplar arasında farklılık yoktu. I. grubun ikinci ve üçüncü örnekleme zamanlarındaki ortalama toplam UYA miktarları, birinci örnekleme zamanındakinden yüksekti. II. grubun ortalama toplam UYA miktarındaki anlamlı bir artış sadece üçüncü örnekleme zamanında gözlendi. Sonuç olarak; ikinci örnekleme zamanında I. grubun rumen pH'sının II. grubun rumen pH'sından daha düşük olması rumende amonyak kullanımını arttırdığından ve I. gruptaki butirik asit konsantrasyonunun artması ise; rumen epitelinin enerji rüyacını karşılaması ve süt şekeri ile protein sentezi üzerinde pozitif etki sağlamasından dolayı yetiştiricilere, % 25 oranında konsantre yem kapsayan rasyonlara, konsantre yemin % 2'si oranında üre ilave etmeleri tavsiye edilebilir. | |
dc.description.abstract | 48 7.SUMMARY The Effect of the Rations Which Contain Different Ratios of Urea on Rumen and Blood Metabolites of Angora Goats. The aim of this study was to investigate the effects of two different levels of urea supplied to the basal ration contained 75 % wheat straw and 25 % concentrate feed on the saliva, rumen and blood metabolites. In these study, 3 male Angora goats at the age of 1.5 years were used as an experimental animals. One of them was used as Control group, the other two goats were used as an experimental animals. One of which (Group I) was fed with the basal ration containing 2 % urea of concentrate feed. The other (Group IT) was fed with the basal ration containing 4 % urea of concantrate feed. Animal were fed according to the method of 3X3 Latin-square. Samples were taken at the time of before feeding, 2 hours and 6 hours after feeding. The pH value of the saliva of the Group II was found to be higher than the Control group at the 2nd sampling time. The urea-N values of the saliva incneased in all groups at the 2nd sampling time and the urea-N values the saliva in both of the Group I and Group II were found to be higher than that of the Control group at all sampling time. The highest urea-N values of the saliva was found at the Group II as 8.18, 16.98, 10.30 mg/dl respectively. The pH values of rumen content of all groups were changed between 6.19-6.58. Generally, the pH values of rumen fluid were decreased after feeding and the highest pH value was at the Grop II of 2nd sampling time. The NH3-N amounts of rumen contents were changed between 11.39-49.68 mg/dl and the values of the all groups were increased at the 2nd sampling time. The NH3-N concentrations of rumen fluid of Group n were found to be higher that that of the other groups and the values of the Group I were found to be higher than that of the Control group at each sampling times. The values of ruminal ammonia nitrogen determined at the 3rd sampling time were observed to be less than that of the 2nd sampling time in the groups supplied uera. The protozoon counts in the groups supplied urea (552.00-709.00 X 103/ml) were higher than that of the Control group (333.00-410.00 X103/ml). The mean values of the blood ammonia nitrogen was changed between49 180.33-563.58 mcg/dl of all groups. The mean value of the Group II was found to be higher than that of the other groups at the 2nd sampling time. The blood urea-N values was changed only in the Group E. While it was increased at the 2nd sampling time, it was decreased at the 3rd sampling time. However these blood urea-N values of the group II at the 2nd and 3rd sampling times were found to be higher than that of the others. While the blood glucose values were increased significantly in the Group I and the Group II at the 2nd sampling time. The blood glucose values of the Group I was found to be higher than that of the Control group at the same sampling time. The total serum protein value of the Group I was increased at the 2nd sampling time. On the other hand the values of the Control group was increased at the 3rd sampling time. The mean total serum protein value of the Control group was found to be higher than that of the groups supplied urea at the 1st sampling time. It was found to be higher than the Group II at the 3rd sampling time. The mean acetic acid concentration (35.79-40.00 mmol/lt) of rumen fluid higher than that of the other volatile fatty acids (VFA) at all groups. The values of the luminal propionic acid was changed between 14.27-15.26 mmol/lt at all groups. However the significant difference in the both acids concentration was not observed at each sampling times and at all groups. Whereas the mean butiric acid concentration of the Group I was found to be highest among the all groups before feeding. It was found only to be higher than the control group at the 3rd sampling time. The significant increment in the mean butiric acid concentration was observed in Group II at the 2nd sampling time. The mean total VFA concentrations were changed between 55.17-59.12 mmol/lt at all groups. Although there was not significant changes among the groups, the mean total VFA concentrations in Group I at 2nd and 3rd sampling times were higher than that of the 1st sampling time. In Group II significant increased in the mean total VFA concentration was observed only at the 3rd sampling time. As a result, because the rumen pH of Group I lower than that of the Group II at 2nd sampling time and this result in increase the usage of the ammonia in the50 rumen, and because the increased butiric acid concentration in Group I supply to the energy demand of ruminal epithelia and was on positive affect on the lactose and protein synthesis, it would be adwised to the farmers to supply 2 % of urea to the concentrate feed in the ration containing 25 % concentrate feed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Değişik oranlarda üre kapsayan rasyonların Ankara keçisinin rumen ve kan metabolitleri üzerindeki etkisi | |
dc.title.alternative | The Effect of rations which contain different rations of urea on rumen and blood metabolites of Angora goats | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Goats | |
dc.subject.ytm | Rumen | |
dc.subject.ytm | Urea | |
dc.subject.ytm | Ruminants | |
dc.subject.ytm | Digestion | |
dc.identifier.yokid | 38085 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 38085 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |