Show simple item record

dc.contributor.advisorCoşkun, Behiç
dc.contributor.authorİmir, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T16:35:25Z
dc.date.available2020-12-29T16:35:25Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457082
dc.description.abstractSütten kesildikten hemen sonra (Kontrol) ve süt kesimini takip eden yaklaşık 4 aylık peryot süresince uygulanan kısıtlı beslemeyi takiben, bu süre içerisinde, ağırlık kaybı (-8 g/gün, TEBİ), ve 24 g/gün (TEB2) ve 32 g/gün (TEB3) gibi düşük düzeyde ağırlık kazancı gösteren gruplar ile yapılan entansif besi, kesim ve karkas özellikleri ile sindirilme denemesi sonuçlarının karşılaştırıldığı bu çalışmada toplam 32 baş Konya Merinosu erkek kuzu kullanılmıştır. Ad libitum konsantre yem ve günlük 100 g kuru yonca verilerek yapılan entansif besiye, hayvanlar yaklaşık 45 kg canlı ağırlığa gelinceye kadar devam edilmiştir. Kontrol grubunda bu süre 71 gün iken deneme grubunda 56 gün olmuştur. Günlük canlı ağırlık artışı kontrol grubunda 257.0 g iken TEB gruplarında sırası ile 303.8, 344.6 ve 325.0 g olmak üzere ortalama 325.4 g olarak gerçekleşmiştir. Günlük konsantre yem tüketimleri de kontrol grubunda 1454 g, deneme gruplarında ise 1342, 1228 ve 1326 g olmak üzere ortalama 1298 g olarak bulunmuştur. Entansif beside 1 kg canlı ağırlık artışı için gereken konsantre yem miktarı, kontrol grubunda 5.657 kg iken deneme gruplarında ortalama 3.989 kg olarak tespit edilmiştir. Asitte erimeyen kül miktarının indikatör madde olarak kullanıldığı sindirim denemesinde sindirilme dereceleri kuru madde için kontrol ve deneme grubunda sırası ile %82.76 ve %86.07, ham sellüloz için %55.78 ve %62.20, organik madde için %84.88 ve %87.85 olarak belirlenmiştir. Grup ortalamalarına yakın toplam 17 hayvanda kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Deri ve baş gibi karkas dışı organların ağırlıklarındaki fazlalık nedeniyle deneme 47gruplarında karkas randımanı kontrol grubundan daha düşük bulunmuştur (%49.82 ve %45.41). Et, yağ ve kemik oranlan istatistiksel olarak farksız olmak üzere kontrol grubunda sırası ile %63.99, %15.36 ve %18.72; deneme grubunda ise ortalama %63.8, %16.0 ve %20.65 olarak bulunmuştur. Telafi büyümesi gösteren gruplarda entansif besi süresince bir kg canlı ağırlık artışı ve bir kg karkas elde edebilmek için yeme yapılan harcamanın, kontrol grubu için yapılan harcamadan sırası ile %29.31 ve %22.34 daha az olduğu hesap edilmiştir. 48
dc.description.abstract7.SUMMARY Compensatory growth in Konya-Merino lambs was recieved different response to restricted feeding Thirty two male Merino lambs were used to compare the effects of entansive feeding after imposing various growth restrictions for a 1 15-day period ( 8 g/day weight loss (TEB1), 24 g(TEB2) and 32 g(TEB3) weight gain daily ) and unrestricted control group on growth performance, slaughter and carcass characteristics and digestibility of the diet. Ad libitum concentrate feed and 100 g alfalfa hay were given daily until the lambs reached aproximately 45 kg live weight. This period was 71 days for control group and 56 days for compensatory growth groups. Avarage daily live weight gain was found as 257 g in control group and 303.8, 344.6 and 325 g (avarage 325.4 g) in TEB1, TEB2 and TEB3 groups, respectively. Avarage daily concentrate feed consumptions were 1454 g in control group and 1342, 1228 and 1326 g ( avarage 1298 g), respectively, in the treatment groups. Feed convertion for one kg live veight gain were calculated as 5.657 and avarage 3.989 kg »respectively, in control and compensatory growth groups. In the digestibity trail in which acid insoluble ash was used as a marker, the digestibilities of dry matter, crude fibre and organic matter in control and experimental group were 82.76% and 86.07%, 55.78% and 62.20%, 84.88% and 87.85%, respectively. At the end of ad libitum feeding period, total 17 lambs were slaughtered to investigate their slaughter and carcass characteristics. Cold carcass ratio of restrictred-realimented groups (%45.41) were lower than control (%49.82). This is due to the weights of non carcass organ such as hide and head of this animals were higher than control. Lean, fat and bone ratio of carcass were 63.99%, 15.36% and 18.72%, respectively, in control and 63.8%, 16.0% and 20.65% in the others. During the ad libitum feeding, the feed cost of one kg live weigt gain and one kg carcass gain of the compansatory gain were 29.21% and 22.34% lower than control. 49en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKısıtlı yemlemeye farklı cevap veren Konya Merinosu kuzularında büyümenin telafi edilmesi
dc.title.alternativeCompensatory growth in Konya-Merino lambs was recieved different response to restricted feeding
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFeeding methods
dc.subject.ytmSheep
dc.subject.ytmLambs
dc.subject.ytmGrowth
dc.identifier.yokid44483
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44483
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess