Karyojenik diyetle beslenen sıçanlarda suyla verilen Xylitol ve Sucrose`un diş çürüğü oluşumu ve plak florasındaki streptococcus mutans düzeyine etkileri
dc.contributor.advisor | Gökalp, Alparslan | |
dc.contributor.author | Durucan, Gül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:35:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:35:18Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457062 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada karyojenik diyetle beslenen ve streptomisi ne dirençli `Streptococcus mutans NCTC 8/77` susu ile enfek- te edilen 31 adet Wistar albino sıçanda altı hafta boyunca suy la verilen %10'luk ksilitol ve %10'luk sükrozun diş çürüğü ve plak florasındaki total Streptococcus mutans düzeyi üzerine et kileri deneysel olarak araştırıldı. Altıncı hafta sonunda tüm hayvanlar öldürülerek sol ya rım mandibulaları plak florasında Streptococcus mutans düzeyi ni belirlemek, sağ yarım mandibulaları ise çürük tayini yapmak amacı ile incelendi. Diş çürükleri düz yüzey çürüğü ve fissür çürüğü şeklinde sınıflandırılarak, fissür çürükleri de; mine çürü ğü, `Superficial` dentin çürüğü, `moderate` dentin çürüğü, `profund` dentin çürüğü olarak alt sınıflara ayrıldı. Ksilitol grubunda diş çürüğünün, sükroz ve kontrol gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı tesbit edildi. Diş plağından hazırlanan kültürler total Streptococcus mutans dü zeyi (Colony Forming Units) açısından incelendiğinde ksilitol grubunda Streptococcus mutans düzeyinin, sükroz ve kontrol gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı bulundu. Bu araştırmanın sonuçları, beslenmede ksilitole de yer verilmesinin diş çürüğünü azaltmada etkili bir yaklaşım olabile ceğini göstermektedir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, thirty one Wistar albino rats fed by cariogenic diet along six weeks and infected with streptomycin resistant `Streptococcus mutans NCTC 8/77`, were used. The effects of %10 xylitol and sucrose solutions on caries lesions and colony forming unit numbers of Streptococcus mutans in dental plaque flora were investigated. Six weeks later, all of the rats were sacrified. Rigth half mandibles were used for caries scoring and left halves for microbiologic assay. The carious lesions were classified as; smooth surface caries and fissur caries. The fissur caries were also divided into subclasses as; enamel only, `superficial` dentinal, `moderate` dentinal, and `profund` caries. The incidence of caries was lower in the xylitol group when compared with the sucrose and control groups. In the microbiological part of the study, the aerob cultures of dental plaque samples from xylitol group revealed less colony forming units of Streptococcus mutans than sucrose and control groups. The result of this study suggest that the widespread use of the xylitol in nutriments may be an effectual approach in reducing dental caries. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | Karyojenik diyetle beslenen sıçanlarda suyla verilen Xylitol ve Sucrose`un diş çürüğü oluşumu ve plak florasındaki streptococcus mutans düzeyine etkileri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Sucrose | |
dc.subject.ytm | Xylitol | |
dc.subject.ytm | Streptococcus mutans | |
dc.subject.ytm | Dental caries | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.identifier.yokid | 48991 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 48991 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |