Konya ve yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynirlerden listeria monocytogenes izolasyonu ve tanımlanması
dc.contributor.advisor | Yalçın, Suzan | |
dc.contributor.author | Bağci, Cemalettin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:34:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:34:37Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-11-24 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456923 | |
dc.description.abstract | Konya ve Yöresinde Tüketime Sunulan Salamura Beyaz Peynirlerden Listeria monocytogenes İzolasyonu ve Tanımlanması Bu araştırma, Konya ve yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynirlerden Listeria monocytogenes' in izalosyonu ve tanımlanması amacıyla yapıldı. Araştırmada Konya ve yöresinde Ekim - 1996 ile Şubat - 1997 tarihleri arasında toplanan 50 adet salamura beyaz peynir numunesi incelendi. İzolasyon çalışmalarında zenginleştirme besi yeri olarak Listeria Enrichment Broth Base (Oxoid, CM862), selektif besi yeri olarak Listeria Selective Agar Base (Oxoid, CM856) kullanıldı. Yapılan incelemeler sonucunda, 50 adet salamura beyaz peynir örneğinden, 1 adet L. innocua (% 2) izole ve identifiye edildi. Sonuçta; salamura beyaz peynirlerde Listeria türüne rastlanması, L. monocytogenes ile kontaminasyonun meydana gelebileceği ve minimum enfekte edici dozun bilinememesi nedeniyle, halk sağlığı açısından, potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı. | |
dc.description.abstract | this investigation vas carried out to isolate and identificated of L. monocytogenes from white pickled cheese consumed in Konya region. In this study, totally 50 samples were collected during October - 1996, February - 1997. period from various white pickled cheese obtained from Konya region was examined. In isolation studies, Listeria Enrichment Broth Base (Oxoid, CM862) was used enrichment broth and Listeria Selective Agar Base (Oxoid, CM856) was used as isolation medium. Out of 50 white pickled cheese samples, 1 (2 %) L. innocua was isolated and identificated. In conclusion, tihis study indicates that contaminasyon of white pickled cheese by L. monocytogenes, the minimum infectious dose still not known represents as significant potantial healt hazard. 33 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.title | Konya ve yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynirlerden listeria monocytogenes izolasyonu ve tanımlanması | |
dc.title.alternative | Isolation and identification of listeria monocytogenes from white pickled cheese consumed in Konya region | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-24 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cheeses | |
dc.subject.ytm | Listeria monocytogenes | |
dc.identifier.yokid | 58657 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 58657 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |