dc.contributor.advisor | Akmaz, Ali | |
dc.contributor.author | Tufan, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:34:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:34:30Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-11-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456901 | |
dc.description.abstract | 57 7. ÖZET Bu araştırma; Akkaraman, Kangal-Akkaraman ve Güney Karaman genotipi erkek kuzularının, sütten kesimden sonra besi performansı ile farklı kesim ağırlıklarında (30, 35 ve 40 kg) kesim ve karkas özelliklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma materyali olarak sütten kesilmiş 2.5 - 3 aylık yaşta ve ortalama 23 kg canlı ağırlıkta, her genotip grubundan 21'er baş olmak üzere toplam 63 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular besi başlangıcından besi sonuna kadar konsantre yem ve buğday şamam ile ad lib. olarak beslenmişlerdir. Araştırmada gruplara ait istatistiki hesaplamalar variyans analizi metodu ile yapılmıştır. Farklı grupların tesbiti için de en az önemli fark (LSD) metodu uygulanmıştır. Kuzuların 23 kg'dan 40 kg canlı ağırlığa ulaşması için geçen süre sırası ile Akkaraman grubunda 67.57 gün, Kangal- Akkaraman grubunda 49.83 gün ve Güney Karaman grubunda 67.75 gün olmuştur. Besi süresince günlük canlı ağırlık artışı aynı sıra ile 257.85, 310.16 ve 278.12 g bulunmuştur. 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre ve kaba yem miktarları ise sırası ile Akkaraman grubunda 5.186 ve 0.195 kg, Kangal- Akkaraman grubunda 4.439 ve 0.229 kg, Güney Karaman grubunda 4.709 ve 0.204 kg olmuştur. Kesim ve karkas özelliklerinden soğuk karkas ağırlığı, karkas randımanı, karkasta et, yağ, kemik, but, kol ve bel oranlarını sırası ile 30 kg kesim ağırlığında, Akkaraman'larda 13,68 kg, % 45.60, 49.46, 16.49, 17.53, 31.76, 15.88 ve 7.91, Kangal-Akkaraman'larda 13.68 kg, % 45.60, 52.23, 14.34, 19.62, 33.04, 16.89 ve 7.35, Güney Karaman'larda 14.03 kg, % 46.69, 46.80, 16.58, 17.78, 30.04, 15.59 ve 7.35; 35 kg kesim ağırlığında Akkaraman'larda 16.35 kg, % 46.93, 47.49, 18.49, 16.55, 30.72, 15.67 ve 7.99, Kangal- Akkaraman'larda 15.80 kg, % 45.25, 47.49, 16.11, 18.17, 31.13, 15.88 ve 7.40, Güney Karaman'larda 16.57 kg, % 47.38, 46.33, 16.27, 16.13, 29.32, 14.65 ve 7.42; 40 kg kesim58 ağırlığında ise yine aynı sıra ile Akkaraman'larda 20.19 kg, % 50.26, 44.70, 21.36, 15.28, 29.98, 14.96 ve 8.08, Kangal-Akkaramarilarda 18.52 kg, % 46.29, 47.82, 17.10, 17.44, 30.53, 15.49 ve 7.70, Güney Karaman'larda 19.45 kg, % 48.61, 41.61, 20.23, 14.77, 27.02, 13.69 ve 7.75 olarak bulunmuştur. Canlı ağırlığın artışına paralel olarak her üç genotip grubunda da karkasta yağ oranı artmış, kemik oram azalmıştır. Kangal- Akkaraman grubu et ve kemik oram yönünden diğer iki gruptan yüksek, yağ oram yönünden düşük bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | 59 8. SUMMARY FATTENING PERFORMANCE, SLAUGHTER AND CARCASS TRAITS OF SOUTHERN KARAMAN, KANGAL-AKKARAMAN AND AKKARAMAN LAMBS AT DIFFERENT SLAUGHTER WEIGHTS. In this research, fattening performance, slaughter and carcass traits were investigated on Akkaraman, Kangal- Akkaraman and Southern Karaman ram lambs slaughtered at three different (30, 35 and 40 kg) live weights. The material of the research consisted of 21 ram lambs at 2.5 to 3 months of age with the avarage body live weight of 23 kg for each group. During the experiments lambs were fed with the consantrates and wheat hay ad lib. The data were analysed statistically using by analysis of variance. The differences between group were tested by the LSD method. The period acquired for reachig to 40 kg body live weights for Akkaraman, Kangal- Akkaraman and Southern Karaman groups were 67.57, 49.83 and 67.75 days respectively. During the fattening period, daily weight gain 257.85, 310.16 and 278.12 g respectively in the above order. The amounts of the concentrates and hay consumed per kg of live weight gain in the same period were 5.186 and 0.195 kg in Akkaraman, 4.439 and 0.229 kg in Kangal-Akkaraman, 4.709 and 0.204 kg in Southern Karaman respectively. At 30 kg of slaughter weight, carcass characteristics of cold carcass weight, dressing percentage, percentage of lean, fat, bone, leg, shoulder and loin were 13.68 kg, 45.60, 49.46, 16.49, 17.53, 31.76, 15.88 and 7.91 % in Akkaraman, 13.68 kg, 45.60, 52.23, 14.34, 19.62, 33.04, 16.89 and 7.35 % in Kangal- Akkaraman, 14.03 kg, 46.69, 46.80, 16.58, 17,78, 30.04, 15.59 and 7.35 % in Southern Karaman, respectively.60 At 35 and 40 kg of slaughter weight, aforementioned carcass criterion's were 16.35 kg, 46.93, 47.49, 18.49, 16.55, 30.72, 15.67 and 7.99 % and 20.19 kg, 50.26, 44.70, 21.36, 15.28, 29.98, 14.96 and 8.08 % in Akkaraman; 15.80 kg, 45.25, 47.49, 16.11, 18.17, 31.13, 15.88 and 7.40 % and 18.52 kg, 46.29, 47.82, 17.10, 17.44, 30.53, 15.49 and 7.70 % in Kangal-Akkaraman; 16.57 kg, 47.38, 46.33, 16.27, 16.11, 29.32, 14.65 and 7.42 % and 19.45 kg, 48.61, 41.61, 20.23, 14.77, 27.02, 13.69 and 7.75 % in Southern Karaman, respectively. When the body live weight were rising, fat percentage of carcass increased. But bone percentage of carcass decreased in the three different genotype groups. The percentage of the meat and bone were the highest in Kangal-Akkaraman than the others, but fat percentage of carcass was the lowest. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının besi performansı ve farklı kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-25 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.subject.ytm | Meat | |
dc.subject.ytm | Animal husbandry | |
dc.subject.ytm | Sheep | |
dc.identifier.yokid | 58772 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 58772 | |
dc.description.pages | 77 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |