Show simple item record

dc.contributor.advisorŞeker, Erdoğan
dc.contributor.authorİmik, Halit
dc.date.accessioned2020-12-29T16:34:23Z
dc.date.available2020-12-29T16:34:23Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-11-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456877
dc.description.abstractFarklı Tanen Kaynaklan Kullanılarak Hazırlanan Rasyonların Tiftik Keçilerinde Yem Tüketimi, Canlı Ağırlık Artışı, Tiftik Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkisi Üç farklı deneme halinde yürütülen bu araştırma; tanen ihtiva eden ve hayvan beslemede optimum düzeyde kullanılmayan meşe yaprağı, süpürge dansı (Sorghum vulgare) ve hiç kullanılmayan çay fabrikası atığının yem değerinin belirlenmesi ve Ankara keçilerinin beslenmesinde kullanılabilirliğinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın 1. denemesinde yem maddelerinin tanen, ham besin maddeleri ve hücre duvarı analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonunda yulaf hasılı, meşe yaprağı, süpürge dansı ve çay fabrikası atığının kuru madde esasına göre belirlenen tanen düzeyleri sırasıyla; %0.292, 8.020, 3.220 ve 7.890; ham protein değerleri aynı sırada %12.85, 11.47, 1 1.22 ve 13.62 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın 2. denemesinde klasik sindirim denemesi ile yulaf hasılı, meşe yaprağı, süpürge dansı ve çay fabrikası angınının sindirilme dereceleri belirlenmiştir. Denemede her yem maddesi için 4 baş 1.5 yaşlı Akkaraman toklu kullanılmıştır, çay fabrikası atığı hayvanlarda toksik etki oluşturması nedeniyle denemede kullanılamamıştır. Yulaf hasılı, meşe yaprağı ve süpürge dansının kuru maddesinin sindirilme dereceleri sırasıyla; % 56.30, 51.59 ve 43.58 olarak bulunmuştur. Meşe yaprağı ile yulaf hasılı ve süpürge dansının kuru maddelerinin sindirilme dereceleri arasında farklılık bulunmazken (P>0.05), yulaf hasılı ile süpürge dansı arasında farklılık tesbit edilmiştir (P<0.05). Süpürge dansının organik maddesinin sindirilme derecesi yulaf hasılı ile meşe yaprağından daha düşük (P<0.05) olduğu, buna karşın yulaf hasılının ham protein sindirilme derecesi (% 67.43), meşe yaprağı (% 21.75) ve süpürge dansınında (% 15.71) önemli ölçüde yüksek (P<0.05) bulunmuştur.Tiftik verim ve kalitesinin tespit edilmesi amacıyla yapılan 3. denemede 24 baş damızlık Ankara keçisi kullanılmıştır. Keçiler 8'er başlık 3 gruba ayrılmış ve gruplara izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış, 600 g yulaf hasılı + 900 g karma yem (kontrol), 600 g meşe yaprağı + 900 g karma yem (meşe grubu) ve 400 g süpürge dansı + 500 g karma yem + 600 g yulaf hasılı (süpürge dansı grubu) rasyonlarla beslenmişlerdir. Kontrol, meşe ve süpürge dansı gruplarında 12 haftalık deneme sonucunda sırasıyla; 4.25, 6.00 ve 5.25 kg'lık canlı ağırlık artışı; 3.03, 3.520 ve 3.014 kg tiftik verimi; 16.734, 17.169 ve 17.620 cm tiftik uzunluğu; 33.340, 33.160 ve 32.580 mikron tiftik inceliği; 1.83, 1.96 ve 2.00 adet ondulasyon sayısı tesbit edilmiş, gruplarda kemp kılma rastlanmamıştır. Gruplar arasında canlı ağırlık artışı, tiftik verim ve kaliteleri yönünden önemli (P>0.05) farklılığa rastlanmamıştır. Bu araştırma ile Ankara keçilerinde kaba yem olarak meşe yapraklarının yulaf hasılı gibi orta kalitede sayılabilecek kaba yemler yerine, süpürge dansının ise konsantre yeme katılarak verildiğinde yem tüketimi ve canlı ağırlık artışının olumsuz yönde etkilenmeyeceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract`Effects of Rations Including Different Tannin Sources on Feed Consuption, Body Weight Gain, Mohair Production and Quality of Angora Goats` This study was caried to determine the feeding values of different tanen sources in feeding Angora goats. For this purğose Quercus leaves, Local Sorghum vulgare and wastes of tea industry were used in three different experiments. In experiment 1. tannin and crude nutrition values of feed sources and cell wall analysis determined. Acording to analysis, the tanin contents in dry matter, Oat hay, Quercus leaves, Local Sorghum vulgare and tea wastes wre found 0.292 %, 8.020 %, 3.220 %, 7.890 % and crude protein contents in dry matter were found 12.85 %, 1 1.47 %, 1 1.22 % and 13.62 % respectively. In experiment 2, degrees of Oat hay, Quercus leaves, Local Sorghum vulgare and Tea wastes were determined in experiment, 4 Akkaraman sheep at 1 8 mounth age were treated for each feed sources except Tea wastes because of having toxic effects on sheep. Digestion degrees in dry matter of Oat hay, Quercus leaves and Local Sorghum vulgare were found 56.30 %, 51.59 % and 43.58 % respectively. There wasn't differences between Quercus leaves and Oat hay with Local Sorghum vulgare (P>0.05) but there was different between Oat hay and Local Sorghum vulgare (P<0.05). Digestion degree of organic matter of Local Sorghum vulgare was determined lower than Oat hay and Quercus leaves (PO.05). Digestion degree of crude protein of Oat hay was found higher than Quercus leaves and Local Sorghum vulgare (P<0.05). In experiment 3. 24 Angora goats were treated to determine Mohair production and quality. Goats were seperated in 3 groups of having 8 in each. These groups were feedby the rations of having 600 g Oat hay + 900 g consantrated feed (Control group) and 400 g Local sorghum vulgare + 500 g consantrated feed + 600 g Oat hay (Sorghum 43vulgare) which were prepared izonitrogenically and isocalorically. After 12 week of experimental feeding the degree of live weight gains were determined 4.25, 6.00 and 5.25 kg; mohair production were found 3.303, 3.520 and 3.014 kg; mohair lenghts were found 16.734, 17.169 and 17.620 cm; thickness of mohair were found 33.340, 33.160 and 32.580 micron and ondulation numders of mohair were found 1.83, 1.96 and 2.00 respectively. There was no cemp pili in all groups. There was no difference between groups in body weight gain,mohair production and quality (P>0.05). In this study, it was concluded that Quercus Leaves as forage instead of Oat hay with middle qulity would able to used in rations and sorghum vulgare could be added to concentrated feed of Angora goats, the effects of the replacement of these feed materials on feed consumption and weigh gain weren't significant 44en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleFarklı tanen kaynakları kullanılarak hazırlanan rasyonların tiftik keçilerinde yem tüketimi. canlı ağırlık artışı, tiftik verimi ve kalitesi üzerine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-25
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGoats
dc.subject.ytmTannins
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmWool
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.identifier.yokid58778
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid58778
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess