dc.contributor.advisor | Ateş, Mehmet | |
dc.contributor.author | Solmaz, Hasan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T16:34:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T16:34:06Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456820 | |
dc.description.abstract | 6. ÖZET S. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji (VET) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-1998 Hasan SOLMAZ Tavuk Tifosuna Karşı Aşı Geliştirilmesi Üzerine Çalışmalar Bu çalışmada, Salmonella gallinanan'un dış membranlanndan semipurifiye elde edilen protein ekstraktı aşı, Salmonella enteritidtâi&n. hazırlanan bakterin aşı, her ikisinin kombine edilmesi ve aynca bu kombinasyona inaktif Nevvcastle aşısı eklenmesi ile elde edilen aşılarla birlikte S. enteritidis'ten hazırlanan ticari bir bakterin aşı (Layermune SE) ile immünojenik etkinlikleri ve eprüvasyonlara karşı koruyuculukları karşılaştırıldı. Denemelerde Babcock B380 yumurtacı tip kahverengi civcivlerden 430 adet kullanıldı. Hayvanlar 60'ar adetlik 5 gruba ve 40 adetlik kontrol grubuna ayrılarak; 6, 10 ve 16. haftalarda aşı uygulamaları yapıldı ve l kez, 2 kez ve 3 kez aşılananlar diye sınıflandırma yapıldı. Deneme gruplarına 10, 14, 18 ve 22. haftalarda önceden patojenitesi belirlenmiş S. gallinarum susu ile eprüvasyon yapıldı. Bir kez aşılı gruplarda yapılan eprüvasyonlar sonucu; protein ekstraktı aşılı grupta sırasıyla %71.4, %57.2 ve %14.2, bakterin aşılı grupta %71.4, %42.9 ve %28.6, bivalan aşılı grupta %85.8, %71.4 ve %28.6, kombine aşılı grupta %71.4, %57.2 ve %42.9, ticari bakterin aşılı grupta %71.4, %57.2 ve %14.2 oranlarında koruma sağlanmıştır. Bu gruplarda protein ekstraktı, bakterin, bivalan ve ticari bakterin aşı 1. eprüvasyonda aynı düzeyde koruma sağlamış, 2 ve 3. eprüvasyonlarda ise dördünde de koruma olmamıştır. Bivalan aşı ise 1. ve 2. eprüvasyonlardakorama sağlamasına rağmen, 3. eprüvasyonda korama sağlayamamıştır. İki kez aşılı gruplarda yapılan eprüvasyonlar sonucu; protein ekstraktı aşılı grupta sırasıyla %85.8, %71.4 ve %28.6, bakterin aşılı grupta %71.4, %71.4 ve %14.2, bivalan aşılı grupta %85.8, %71.4 ve %42.9, kombine aşılı grupta %71.4, %57.2 ve %28.6, ticari bakterin aşılı grupta %71.4, %71.4 ve %28.6 oranlannda korama tespit edilmiştir. Bu gruplarda protein ekstraktı, bakterin, bivalan ve ticari bakterin aşılan 1. ve 2. eprüvasyonlarda koruma sağlamasına rağmen, 3. eprüvasyon da dördünde de koruma olmamıştır. Fakat en yüksek korama oram protein ekstraktı ve bivalan aşıda görülmüştür. Kombine aşıda ise sadece 1. eprüvasyonda koruma olmuştur. Üç kez aşılı gruplarda yapılan eprüvasyonlar sonucu ise; protein ekstraktı aşılı grupta sırasıyla %100 ve %71.4, bakterin aşılı grupta %85.8 ve %71.4, bivalan aşılı grupta %100 ve %71.4, kombine aşılı grupta %71.4 ve %57.2, ticari bakterin aşılı grupta %85.8 ve %57.2 oranlannda korama sağlanmıştır. Bu gruplarda protein ekstraktı, bakterin ve bivalan aşılarda yapılan iki eprüvasyonda da korama sağlanmış, kombine ve ticari bakterin aşılarda ise sadece 1. eprüvasyonda korama görülmüştür. Üç kez aşılı gruplarda en yüksek korama oranı protein esktraktı ve bivalan aşı graplannda tespit edilmiştir. Bir, iki ve üç kez aşılı gruplarda kombine aşının gerek antikor titresinin ve gerekse eprüvasyonlara karşı koruma gücünün, kombine aşıya 1/3 oranında inaktif ND aşısı ilave edildiği için Salmonella aşı antijenlerinin (protein ve bakterin) aşı dozundaki oranlarda azalma meydana geldiğinden yeterli olmayabileceği düşünülmektedir. Çalışmanın sonuçlanna göre; protein ektraktı, bakterin, bivalan ve ticari bakterin aşılan deneysel S. gallinarum enfeksiyonlanna karşı hayvanları belli oranda korumasına rağmen, korama 2.5-3 ay düzeyindedir. Bu aşıların tavuk tifosu enfeksiyonunu önlemede en az 2 defa ve aşılamayı 3 ayda bir tekrarlamak suretiyle kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. 70 | |
dc.description.abstract | 7. SÜMMARY The studies on the development of vaccines against fowl typhoid The extract of semipurified proteins of outer membrane of Salmonella gallinancm^ bacterin vaccine of Salmonella enteritidis, the combination of both vaccine given above, and their fiırther combination with inactive Newcastle vaccine and also a commercial bacterin (Layermune SE) vaccine to S. enteritidis have ali been compared in terms of immunologic efficiency and epruvation at present study. in the experiments, a total number 430 of Babcock B380 chicks have been employed. The groups, each of 60 animals, were performed. The vaccines were applied to the chicks at 6, 10 and 16 weeks of experiment and the animals were classified as those either vaccinated önce, ör twice ör three times on the weeks of 10, 14, 18 and 22. The animals in the control groups were challenge with strain of S. gallinarum of which the patogenicity was already reported. in the groups of animals vaccinated önce, the epruvation has led the immune system to mount protections 71.4%, 57.2%, 14.2% in the groups vaccinated by extracted proteins. in the groups of animals vaccinated önce, epruvation procedure has led to formation of the protection of proportions 71.4%, 57.2% and 14.2% in the protein extract vaccinated group; 71.4%, 42.8% and 28.6% in the bacterin vaccinated group; 85.8%, 71.4% and 28.6% in the bivalan vaccine group; 71.4%, 57.2% and 42.8% in the polivalan vaccine group and 71.4%, 57.2% and 14.2% in the commercial bacterin vaccinated group. in ali these groups, ali of the vaccines caused a similar protection. However, folloving 2nd and 3rd epruvation, no protection was observed in any group. Although some protection induced by combined vaccine after ist and 2nd epruvations, following 3rd epruvation no protection was determined. in the groups of animals vaccinated tjice, the epruvation procedure has also induced thevarious protection levels as follows; 85.8%, 71.4% and 28.6% in the groups vaccinated with the protein extract; 71.4%, 71.4% and 14.2% in the groups vaccinated with bacterin; 85.8%, 71.4% and 42.9%, in the groups vaccinated with the bivalan vaccine; 71.4%, 57.2% and 28.6%, in the groups vaccinated with combined vaccine; 71.4%, 71.4% and 28.6% in the groups vaccinated with commercial bacterin vaccine. Despite the existence of some protection in the animals treated by challenge twice, 3rd treatment did not give any protection in any groups. On the other hand, the highest level of the protection was observed after both protein extract and the bivalan vaccine applications. The combined vaccine practice gave the protection only after l** epruvation. in the groups vaccinated three times, proportions of the protections of 100% and 71.4% in the protein extract group; 85.8% and 71.4% in the bacterin gfoup; 100% and 71.4% in the group of bivalan vaccinated animals; and also 71.4% and 57.2% in the commercial bacterin vaccinated group have been shown. in these groups, some protection was observed in the protein extract, in the bacterin and in the bivalan groups. The groups of the protein extract and the bivalan vaccine gave the highest protection. Both titreş of antibody and potency of protection to epruvation of combined vaccine in the önce, twice and three times vaccinated groups may not be high enough due to relative deficiency of vaccines dosages (protein and bacterin) since inactive ND vaccine was added to combine vaccine in the ratio of 1/3. The result from present study revealed that although the vaccine trials (protein extract, bacterin, bivalan and commercial bacterin) gave some protection to the animals against S. gallinarum infections, period for the protection was observed to be limited between 2.5-3 months. it may be concluded that the disease may be prevented by two subsequent applications of vaccine in 3 months interval. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Tavuk tifosuna karşı aşı geliştirilmesi üzerine çalışmalar | |
dc.title.alternative | The Studies on the development of vaccines against fowl typhoid | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Chickens | |
dc.subject.ytm | Vaccines | |
dc.subject.ytm | Typhoid fever | |
dc.identifier.yokid | 70688 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SELÇUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 70688 | |
dc.description.pages | 84 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |