Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Tahir Kemal
dc.contributor.authorEsmer, Gökhan
dc.date.accessioned2020-12-29T16:33:13Z
dc.date.available2020-12-29T16:33:13Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456639
dc.description.abstract6. ÖZET Toplu beslenme sistemlerinde verilen hizmet her yönden kaliteli ve hijyenik olmalıdır. Bu araştırma, toplu beslenme sistemlerinden birisi olan hastane mutfaklarının hijyen durumunu saptamak amacı ile, Konya'da hizmet vermekte olan 8 hastane mutfağında Ağustos 2001 tarihinde yapılmıştır. Araştırmada hastane mutfakları `Hijyen Değerlendirme Formu` kriterleri yönünden incelenmiştir. Bu form çerçevesinde yapılan incelemede hastane mutfakları 1000 puan üzerinden değerlendirilmiş ve aldıkları puan yüzdelerine göre `çok iyi`, `iyi`, `kabul edilebilir` ve `sağlıksız` olarak sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda hastane mutfaklarının % 12.5'i `çok iyi`, % 75'i `iyi`, % 12.5'inin ise `kabul edilebilir` hijyenik şartlara sahip olduğu saptanmıştır. Hastane mutfaklarında genel olarak hijyen kurallarına uyulduğu; bununla beraber personel hijyeni ile tuvalet ve diğer alanlarda bazı yetersizlik ve olumsuzlukların bulunduğu görülmüştür. Toplu beslenme hizmeti veren kurumlarda hijyenik şartların sağlanabilmesi uygulamadaki eksiklik ve yanlışlıkların belirlenmesi ve düzeltilmesi ile mümkün olabilir. Mutfak yönetici ve personelinin uygun aralıklarla bu konuda eğitilmesi gerekmektedir. 63
dc.description.abstract7. SUMMARY The service provided by the general nutritional systems should possess the quality and the hygiene. This study was carried out in 8 hospital kitchens located in Konya, in August 2001. The purpose of the study was to evaluate the hygienic conditions of hospital kitchens which are the integral of the general nutritional systems. The hospital kitchens were assessed by the criteria of `Hygienic Quality Questionnaire`. The quality of the hospital kitchens was evaluated by a 1000- point scale. All kitchens were classified as `excellent`, `good`, `satisfactory` or `nonhygienic`. The results of the study demonstrated that 12.5 % of them had `excellent`, 75 % had `good` and 12.5 % had `satisfectory` hygienic conditions. In general, the sanitary regulations were satisfactory. Nevertheless, the hygienic conditions of toilets and other places as well as the personnel hygiene were unsatisfactory. To provide a high standard of hygiene for the general nutritional systems, the inadequacies and the errors should be corected. Also, the kitchens manager and the personnel should be instructed periodically. 64en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleKonya il merkezindeki hastane mutfaklarının hijyen durumunun değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe Hygienic evaluation of the hospital kitchens in Konya province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid108527
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid107829
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess